10 lucruri pe care ministrul Fenechiu nu le vede, pentru că nu merge cu trenul


Spre deosebire de Relu Fenechiu, eu merg cu trenul. Și în România, și în străinătate. Spre deosebire de Relu Fenechiu (care sustine ca nu a mai mers cu trenul de 3-4 ani), eu am fost cu trenul vinerea trecuta (19 aprilie). Și mergând cu trenul, pot împărtăși ministrului Fenechiu 11 lucruri pe care el nu le vede:

1. Casa de bilete din Gara de Nord. Cum intri în Gara de Nord, pe partea stângă, sunt casele de bilete, cu personal uman. Este drept, poți cumpăra bilete si cu cardul de la automatele din gara (ceea ce fac de regula pentru a evita aglomerația de la Ghișeu), dar când am  câte o cerere specială, spre exemplu când vreau să cumpăr ”bilet” și pentru bicicletă pentru a fi transportată pe tren, mă duc la ghișeu Văd circa 6 ghișee: 3 libere în stânga, 3 ocupate, cu aglomerație. Mă duc la cele libere. Doamnele care își consumă timpul nefăcând nimic (la ghișeele libere), mă îndrumă sec către cele aglomerate. Nu am timp să mă cert – peste 20 de minute trebuie să plece trenul de ora 8.30 spre Brasov. Mă duc la ghiseele aglomerate, doamnele se miscă cu o încetineală ametitoare. Dupa 7 minute în care la ghișeul la care m-am așezat doamna respectivă nu a eliberat nici măcar un bilet, mă enervez și mă așez la altă coadă. În final, la ora 8.27 îmi cumpăr biletul pentru trenul de 8.30. Nicio problemă – trenul spre Brașov din direcția Constanța are întârziere de 40 de minute (îmi spune doamna). Resemnat, cu biletul meu și cu cel pentru bicicletă, mă îndrept spre McDonalds… între timp întârzierea crește la 50 de minute.

2. Trenurile întârzie ca dracul. Priviți fotografia de mai jos și veți vedea că din primele 8 trenuri care trebuie să sosească în Gara de Nord, 6 au întrăziere: între 5 minute și 95 de minute. Mă întreb și acum – cum poate un tren care pleacă din Giurgiu să aibă până în București o întârziere de 95 de minute? ( o distanta de circa 60 de kilometri). Caut rapid și înțeleg că prin 2005 s-a prăbușit un pod peste râul Argeș și că acum legătura Giurgiu București se face prin Videle. Dacă situația durează de 8 ani, de ce naiba nu actualizează mersul trenurilor?

Mersul Trenurilor

3. Trenul care mă interesează pe mine vine de la Constanța. Ar fi trebuit să ajungă la 8.10 în Gara de Nord și să plece spre Brașov  la 8.30. Este ora 8.30 fix – întârzierea anunțată crește la 65 de minute. Înțeleg de la călători că e cea mai proastă variantă să pleci spre munte cu trenul care vine din Constanța – cică din cauza furturilor de pe calea ferată (cabluri electrice furate de piranzi și pirande), trenul ăsta întârzie mereu. Și atunci de ce naiba nu este modificat mersul trenurilor? De ce nu se pune ora reală de sosire și de plecare? Modelând efectele furturilor (întârziere), înseamnă că modelezi furtul în sine. Chiar nu sunt cei de la CFR – diverși Necolaiciuci interesați de furturi? De ce le încurajează?

4. Șpaga – chiar la ea acasă. În final, sosește noua oră de plecare – în jur de 09.15. Urc în tren, montez bicicleta pe suport. Și aștept plecarea trenului. Vine un domn relativ bine îmbrăcat. Mă întreabă dacă am cumva să îi schimb un milion în bancnote mai mici. Regret, nu am. Îmi spune că vrea să dea șpagă nașului, să meargă până la Brașov, că a vorbit cu el, dar nu poate să îi lase mai mult de câteva zeci de lei. În timp ce reușește la un alt călător să schimbe suta de lei în două de cincizeci, nu ma abțin să nu văd la el (cred ca o arătase ostentativ) și o bancnotă de 500 de lei. Deci omul are bani – dar preferă să meargă cu nașul – o fi fost amendat vreodată? Nu cred.

5. Călătorii (1). Evident, dau o tură prin vagon. Chiar în mijlocul lui, văd doua Pirande și cu un puradel. 3 persoane stau pe cinci locuri. Mănâncă niște pateuri și dau pe jos fără cea mai mică jenă. Mă întreb (retoric) – oare astea au bilet? Răspunsul vine la 15 minute după ce trenul se pune în mișcare, când controlorul le mută de acolo pentru că nu au bilet. Tigancile – tot ele cu gura mare – cica controloarea e rea – cum adica se le mute de acolo. Eu cred ca e prea buna. Un control standard al biletelor inainte ca trenul sa plece din statie (era timp berechet), le putea tine pe Pirande la sol sau sa le faca sa isi cumpere bilet. Nu am niciun fel de simpatie – faptul ca ele si individul cu bancnota de 500 nu platesc bilet este un gol de bani la mine la buget.

6. Calatorii (2). Împreuna cu colegul cu care sunt, avem locurile 32 si 34. Ajung la locuri, si vad doua ”doamne” pe spatiul celor 5 locuri. Doua scaune sunt ocupate de ele, un al treilea de picioarele uneia dintre doamne, iar celelalte doua de papornitele danselor. Ma uit insistent, nu spun nimic. Le intreb daca nu cumva stau pe locurile 32 si 34 si imi explica senin – astea sunt, dar mergeti dumneavoastra si cautati alte locuri, ca vagonul este destul de gol. Evaluez intre a le muta cu tot cu papornite si a imi ocupa locul, urmat de compania lor pana la Predeal. Evaluarea rapida imi spune: mai bine stau naiba pe hol, langa bicicleta.

7. Toaleta. Mi-as dori din toata inima ca domnul Fenechiu sa aiba macar de 2 ori pe zi nevoie sa mearga la toaleta si sa aiba fix conditiile din Interregio 1582. E preferabil sa te dai jos intr-o gara.

8. Alexandrina ”Florina” Gatej. Desigur, este cel putin interesant cand un fost colaborator incipient al fostei Securitati ajunge sa fie presedinte al Consiliului de Administratie al CFR Calatori – ceea ce arata mult despre criteriile reale de selectie ale ”managerilor privati”. Doamna Gatej (o clienta a domnului Sima dealtfel care avea, potrivit declaratiilor lui Sima, cont cifrat in strainatate – oare poate justifica fiecare leut transmis prin British Virgin Islands?) vine cu o idee care il entuziasmează pe domnul Fenechiu – low-costul pe caile ferate romane.

Uite ce spune Fenechiu: ”“Alexandra Gatej, o persoana pe care o apreciez, a venit cu o idee care mi-a placut foarte mult si se vede ca experienta din managementul privat o ajuta, aceea de a face un program sa mergi cu 10 lei la mare. Poate este exagerat cu 10 lei. Un gen de low-cost. Exact asta mi-a spus, ca va incerca sa studieze politicile de low-cost din aviatie si sa vedem daca nu putem implementa o politica de low-cost si in transportul de calatori, mai ales ca, daca suntem corecti cu noi, ar trebui sa fie cam low-cost transportul nostru de calatori “

Declaratia lui Fenechiu ne arata ca atat dansul cat si doamna Gatej bat campii intr-un mare fel. Sa ne fie clar – CFR-ul este deja un mare low-cost – din punct de vedere a ceea ce primesti (low) pentru banii platiti (cost). In conditiile in care un bilet pana la Predeal (circa 140 de kilometri) costa 60 de lei – cum dracul poti face un program eficient – Bucuresti – Constanta (circa 200 de kilometri), pentru 10 lei? In conditiile in care trenul dinspre Constanta mai are si o intarziere de mai mult de o ora?. Doamna Gatej nu are nicio treaba cu industria transportului, iar astfel de intiative imi arata ca are un singur scop: sa nu faca nimic pe la CFR, si asta cat mai mult timp, si eventual, dupa o majorare a pierderilor, sa fie co-participanta a unei privatizari pe un leu pe care eventual s-ar face CFR Calatori. Daca as fi fost ministrul Fenechiu, i-as fi dat in cap – metaforic vorbind- doamnei Gatej cu low-costul ei pe CFR. Daca ar fi venit cu o propunere de ”true cost” – adica sa platesti ceea ce ti se ofera (nu as exclude  o scumpire a biletului atata timp cat viteza s-ar dubla), as fi felicitat-o pe doamna Gatej. Dar propunerea dansei de directionare a CFR Calatori catre tinte imbecile nu imi arata decat un singur lucru: apetenta spre evitarea diversilor urmati de Necolaiciuci, cu licitatii trucate, umflate, nenecesare.

La final, sincer, nu ma deranjeaza faptul ca Relu Fenechiu nu merge cu trenul. Dar ma deranjeaza faptul ca ”pune botul” la tot felul de povesti paguboase – cum ar fi low-costul pe CFR, ca in cele din urma, nu face nimic pentru a pune CFR (cu diversele componente) pe baze sanatoase, ca mimeaza managementul privat (un exemplu fiind demiterea lui Dimitris Sophocleous de la CFR – prin respingerea planului de management, pe motiv ca este ”exhaustiv”), ca apreciaza mediocritati si ca habar nu are ce se intampla de fapt in companiile pe care temporar le gestioneaza.

9. Pentru stiinta domnului Fenechiu, ”exhaustiv” înseamnă ”care epuizeaza un subiect, complet, integral”. Ori dansii au respins planului de management al cipriotului pentru ca ”masurile privind dezvoltarea infrastructurii generale erau exhaustive si generale”. Cum dracului sa respingi un plan de management pentru ca – asta inseamna exhaustiv – ”epuizeaza complet, integral un subiect”? Oare nu mai ramanea nimic de manarit? Oare nu mai ramanea nimic de completat de diversi Necolaiciuci sau Gateji?

10. Oximoronul – reprezinta alaturarea a doi termeni contradictorii. Cum ar fi ”exhaustiv și general”. Sau ”hot – cinstit”. Sau ”management privat”. Sau hot ”cinstit”

P.S. Punctele 9 si 10 nu sunt cunoscute de domnul Fenechiu nu pentru ca nu merge cu trenul… ci pentru ca… efectiv… in general incearca o politica de aburire izvorata dintr-o anumita cultura…Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , ,

18 răspunsuri

 1. Vai mama lui de CFR; ma si mir cum mai traieste cu atatea ploshnitze pe el… Este totusi de remarcat: CFR este printre ultimele firme care vor sucomba (dar o va face negresit).

 2. Tovarasul bou comunist prost, ex ministru al transporturilor, a faultat primul cfr-ul, dand liber transportatorilor auto cu portbagaju’ mare.
  Multi boi prosti „de dreapta” nu pricep neam ca CFR-ul si echivalentele din UE nu au principal scop PROFITUL, ci asigurarea transportului acolo niciun taran prost cu veleitati de „antreprenor” nu si-ar baga maxi-taxi-ul pe motiv ca nu iese pe… profit.
  Cum naibii sa vorbesti de „zone defavorizate” sau de „incurajarea investitiilor” cand romanii se pot deplasa doar „intercity”?
  Eh… si lasa-i fara scoli si spitale in „zonele defavorizate”, elimina-le si „personalu'” si apoi razi ca prostu’ in conferinta de presa: „imi asum, am decis… hăhăhă (pic pic din gură)…ăăă, DA!”

  P.S. Articolul e copy-paste din… caragiale. 😀

 3. asta cu low-cost este un praf in ochi, s-o fi dus la Gatej si i-a zis „da-mi o idee sa o arunc pe piata la fraieri, ca sa aiba ce rumega si sa punem sub pres problema managementului privat la CFR”. Si Gatej i-a scos asta din joben, trebuie s-o aplaudam pentru creativitate. Sper din tot sufletul sa fie asa, nu chiar o initiativa in care crede.
  Apropo, ati auzit ca Ministerul Transporturilor vrea sa-l dea in judecata pe Lucian Isar, pentru unele declaratii facute dupa ce au fost demisi implicit, prin neaprobarea planului de administrare?

 4. Gresiti ! Personalul/interregio Regiotrans merge altfel, desi utilizeaza aceeasi infrastructura; Concurenta neloiala as spiune

 5. sa se duca Ponta cu trenul si sa vada si el cum se merge.

 6. Daca lui Fenechiu ii pute sa mearga cu trenul atunci poate alege autostrada A2 sa vada cat sunt de mari gropile pe o autostrada europeana. Sau autostrazile nu sunt la Fenechiu, sunt la Sova (alt destonic – care a zis ca anul asta vedem minim 150 km noi pe Autostrada Transilvania)…

 7. Fenechiu, in loc sa promita servicii mai bune si respectarea orarului trenurilor, pentru tarifele platite in prezent de oameni, debiteaza plimbari low-cost cu 10 lei biletul….

  La fel cum Oprescu promite ca in doi ani bucurestenii nu vor mai plati niciun ban la RADET.

  Daca n-ar fi de ras, ar fi de plans.

 8. Domnule Soviani, ce aveti cu nasii? Daca nu ar mai fi ei s-ar duce definitiv de ripa turismul romanesc. Asa tot mai apare pe munte cite un turist la zece ursi. Nasii ofera „bilete” la pret de microbuz, alea care alearga de zor paralel cu calea ferata cel putin pina la Brasov. Dincolo, nu stiu cum este ca nu am mai fost demult din cauza crizei. Dar eu le multumesc din inima acestor angajati ai CFR-ului care ne permit in weekend sa facem cite o iesire de o zi la aer curat. Pai cine are domnule, saptaminal bani sa dea 60 lei dus si cam tot atitia la intors? Ar insemna sa dau lunar aproape un salariu minim la CFR pentru ca mi-am propus sa fiu prezent pentru sanatatea mea saptaminal pe munte!
  Probabil ca in „curind” vom merge cu avionul la munte si se incepe cu unificarea tarifelor de tren cu cele de avion. Copii nostrii vor vedea poate demararea unor lucrari de amenajare de aeroporturi linga principalele orase de pe Valea Prahovei, iar nepotii nostrii vor inaugura cindva si primul zbor!
  Sa fim deci … optimisti!

 9. Este evident ca Gatej asta ia banii degeaba de la CFR Calatori, dar probabil a fost adusa ca sa participe la vanzarea pe nimic a CFR Calatori.

 10. In prezent, pretul ridicat al biletelor CFR nu se justifica prin calitatea serviciilor prestate, fapt care nu motiveaza calatoria cu trenul decat „in caz de avarie”.

  Totusi, oamenii ar folosi trenul daca ar ajunge la timp la destinatie… Toate lucrarile in infrastructura feroviara din ultimii 20 de ani, au fost ca si celelalte lucrari in infrastructura romaneasca – spalare de bani – studii de fezabilitate babane, contracte umflate, lucrari de mantuiala care au durat cat nu face.

 11. @ Cristian
  Acum pe Valea Prahovei se circula bine cu trenul. Eu chiar le pling de mila soferilor pe linga care trecem cu 120 km/h, cind ii vad impotmoliti bara la bara. Poti spune ca dai un ban, dar merita. Nu avem noi putere de cumparare. Preturile biletelor sint „bune”!

 12. Stiti de ce nu merg bine trenurile va spun eu din cauza de „TRANSFORMATOR” , Fenechiu stie.. Cand vom avea manageri si ministri profesionisti mai stam de vorba pana atunci luati o scurta pauza de inca 20 de ani.(poate cu executare)

 13. sunt un roman care munceste in Milano-Italia.In Ianuarie-februarie a.c. a trebuit sa fac cateva drumuri la Bucuresti cu trenul.Conditiile de calatorie nu sunt direct proportionale cu costul biletului.Cand ajungi in gara de nord,te intrebi daca ai ajuns in gara unei capitale europene,sau in gara unui orasel din Asia sau America de Sud.Comparativ cu garile din alte orase vest-europene,gara de nord din Bucuresti pare o ruda foarte saraca si indepartata.Nu mai vorbesc de trenurile de calatori.Mai avem de muncit foarte mult in toate domeniile pentru a ajunge di urma capitalistii.Poate ca daca politicieni nostrii s-ar gandi mai mult la binele tarii si nu la binele lor personal,am reusii sa ne apropiem cat de cat de occident.

 14. „Cancelarul german Angela Merkel a declarat că membrele zonei euro trebuie să fie pregătite să cedeze controlul asupra unor domenii politice în favoarea instituţiilor europene, ca zona să poată depăşi cu adevărat criza datoriilor şi să recâştige investitorii străini.” http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/merkel-statele-din-zona-euro-trebuie-sa-fie-pregatite-sa-cedeze-din-suveranitate-181124.html

  Inca un pas spre dictatura financiara si fiscala care ni se pregateste. Vor fi niste taxe fixe babane, care nu vor depinde de castig fiind clar ca nu mai castiga nimeni sau castigurile sunt infime.

 15. In timp ce toata lumea e „cu ochii geana” pe Ponta & gasca ascultandu-le discursurile pline de himere precum „revizuire”, „coabitare”, „regionalizare”, „convergenta” la primariile de sector se fura in draci, in tacere, din bani publici, prin contracte cu dedicatie de strazi, betoane, borduri, bancute, panselute, etc.

  E din ciclul „Ponta ii tine de vorba in timp ce noi lucram..”

 16. O fi avind occidentul transporturile subventionate de stat, ca sa se devolte economicul, dar sa vedem ce mai fac cu transporturile acum cind a dat criza economica peste ei? De unde mai scot babanii de subventii? CFR-ul ar putea fi cumparat de „prostii de dreapta”, care va sa zica, sa fie privatizat acum, cind inca se mai poate face cite ceva. In conditiile actuale vom ajunge sa ne deplasam cu „drezina”.

 17. Romania, trezeste-te!

  Primarul Piedone ii plimba pe locuitorii din sectorul sau cu un trenuletz pe roti prin Parcul Tineretului sa le arate pe ce s-au spalat banii adunati din impozite si taxe – Oraselul Copiilor – „tichie de margaritar” pentru unul din cele mai amarate sectoare ale Capitalei:

  http://www.infoghidromania.com/foto-oraselul-copiilor-bucuresti.html

  In alte sectoare ale Capitalei se toaca bani in acelasi mod numai ca nu exista trenulet pentru vizualizarea ctitoriilor primarilor vechi si noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: