Romania iese din deficit excesiv. Ionut Dumitru si Lucian Anghel vin astazi la Money TV


Comisia Europeana va anunta cel mai probabil astazi iesirea Romaniei din procedura de deficit excesiv, demarata in 2009, odata cu incheierea anului financiar 2008 cu un sold negativ de peste 5% din PIB pentru bugetul Romaniei.

Daca un stat membru al UE depaseste deficitul bugetar de 3%, Comisia Europeana demareaza procedura de deficit excesiv, cea care permite mai multi pasi, inclusiv sanctiuni financiare, pentru a incuraja statele membre sa isi redreseze finantele publice.

Romania a intrat in criza cu un deficit bugetar de 5,4% in anul 2008 (dublu fata de anul 2007). Deficitul bugetar a continuat sa creasca in 2009, depasit 7% din PIB, a continuat sa se mentina la valori ridicate in 2010 si 2011, cea mai importanta performanta inregistrandu-se in anul 2012, cand Romania a redus deficitul bugetar de la 4,4% din PIB in 2011, la 2,6% din PIB.

Performanta ministerului de finante din Romania in anul 2012 este apreciabila din 2 puncte de vedere: a reusit sa reduca deficitul bugetar semnificativ in anul 2012, chiar si in conditiile unui an electoral (fiind singurul an electoral de dupa 1990 in care deficitul bugetar aproape s-a injumatatit, o performanta similara dar mai modesta inregistrandu-se in anul electoral 2004, cand deficitul bugetar a coborat de la 1,7% din PIB in 2003 pana la 1,3% din PIB in 2004) si a reusit sa convinga Comisia Europeana ca neplata arieratelor (fenomen care a persistat din 2009 pana in prezent) nu este de natura sa fie cuantificata la rezultatul net bugetar al anului 2012. Dealtfel, prin acordul institutional incheiat cu FMI si Comisia Europeana, abordarea fondului si a Comisiei a fost extrem de flexibila, atat FMI cat si CE acordand ”dispense” pentru neindeplinirea tintei de reducere a arieratelor.

Discutam acest subiect, astazi, la Money TV, de la ora 18.10, impreuna cu Lucian Anghel – Presedintele BVB si Presedinte al BCR Pensii si cu Ionut Dumitru – Presedinte al Consiliului Fiscal, de  la ora 18.10, la mine la emisiune, la Money TV. Vom discuta si despre cea mai recenta evaluare facuta de Consiliul Fiscal asupra strategiei fiscal bugetare.

 Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , ,

5 răspunsuri

 1. Aceasta „iesire din procedura de deficit excesiv” este o coroana cu spini pe capul celei mai amarate tari din UE. Stie toata lumea ca acesti indicatori s-au obtinut integral pe spinarea populatiei care a ajuns la o saracie fara precedent, inacceptabila nici in cele mai prapadite tari din Africa. Faptul ca este o performanta penibila o arata clar economia care e practic pe chituci si nu mai produce nimic, precum si valul de „frecatori de duda” de cca. 2.5 milioane de oameni din Romania care nu mai sunt nici macar someri.

  In tot acest timp, Guvernul Ponta continua sa se amageasca pe sine, asemenea Guvernului Boc ca Romania se indreapta spontan si de la sine spre noi culmi de crestere economica. Despre faptul ca s-a ajuns la cele mai joase nivele ale consumului privat, fara niciun fel de perspective si ca avem cele mai jalnice venituri din UE, nu vorbeste nimeni.

  Sunt curios daca nu vor pica si invitatii dvs, in aceasta capcana, respectiv sa se uite doar la partea de activ a bilantului, ignorand total ce a stat la baza acestor asa-zise performante economice.

 2. Felicitari pentru emisiune dle. Soviani.

 3. Ponta atinge noi culmi ale penibilului… A dat publicitatii, cu surle si trambite, o lista cu salarii umflate ale managerilor din intreprinderile cu capital majoritar de stat, dar cifrele de acolo sunt pure fabulatii, pentru prostit fraierii, care sunt dispusi sa puna botul…

  PS: Lucian Isar, a facut o pauza in lungul proces de batut campii si s-a apucat sa abordeze pe la diverse televiziuni, care ii deschid usa, probleme reale… cu o oarecare logica.

 4. Umbla asa, niste vorbe prin targ, ca rezultatele ultimului recensamant sunt tinute sub presh chiar de dl. Ponta, pentru ca, daca ar iesi la iveala, ar arata ca suntem cu 2 milioane de suflete mai putini, deci referendumul de demitere a lui Basescu din 2012 a fost valid in conditiile de prezenta pe care le-a avut, deci Basescu ar fi ilegal in functie iar coabitarea lui Ponta cu acesta, penibila, jalnica si patetica…

 5. Domnule Soviani,

  Ce o mai fi facand Cristian Sima prin tari straine? Cat o fi reusit sa recupereze din pierdere?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: