Decizie ”soc” a Băncii Naționale: reduce dobânda cu 0,5 puncte până la 4,5%


Banca Centrală tocmai a anuntat cea mai ”curajoasa” decizie din ultimii 2 ani: reducerea ratei de dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale până la 4,5% pe an.

Este a doua reducere consecutiva de rata de dobândă, după ce în iulie, BNR anunta o reducere cu 0,25 puncte procentuale până la 5% pe an.

Prin această reducere, BNR a coborât rata de dobândă cheie la minimul istoric de 4,5%. Chiar și așa, rata de dobândă rămâne cea mai înaltă din regiune (Ungaria are a doua cea mai ridicată rată de dobândă de 4,25%).

Măsura poate fi privită și ca o ”relaxare” a Băncii Centrale privind ”lupta” cu inflația, dar și ca pe o preocupare majoră pentru o economie care refuză să crească altfel decât prin agricultură (nefiscalizată) și prin exporturi (cu aport redus de taxe la buget).

Mai multe detalii va oferi Mugur Isărescu, azi, de la ora 15.00. Voi reveniCategorii:Editoriale, Stiri

Etichete:,

6 răspunsuri

 1. Aceasta decizie este „soc’ numai pentru cine nu cunoaste ca economia Romaniei e pe chituci si ca ratele de dobanda actuale nu au niciun fel de justificare pentru a fi extrem de babane.

  Nu e nicio relaxare… e o ajustare in jos dintr-o marja care oricum este foarte larga.

  Vad ca Ponta crede ca saracia se combate prin introducerea de impozite noi, chestie care arat clar limitarea intelectuala grava a acestui om. Macar la Cotroceni avem un „Pacalici”.. dar Ponta are un rol executiv si ar trebui sa-l duca capul ceva mai mult.

 2. Au aparut datele pe retail si sunt dezastruoase – scadere in continuare cu 1.1% pe primul semestru, fapt care confirma o reducere drastica a consumului privat, la limita de supravietuire. In tot acest timp Ponta e pe plaja la Miami.. il doare fix in pix de toate aceste lucruri.

 3. Nu l-am auzit pe Isarescu spunand nimic despre intentia guvernului de a combate saracia si consumul redus al romanilor prin taxe si impozite noi, ceea ce dovedeste clar ca sunt cu totii niste escroci si sunt mana in mana, pentru jupuirea de piele a acestui popor in folosul camatarilor FMI.

 4. Saracia nu o poate combate decit poporul roman daca vrea. Asta ar insemna ca el sa fie tot mai activ in economia privata si sa nu mai aduca la putere tot felul de comunisti mediocrii, dar nu este asa. A votat pe comunistii din USL sa traiasca mai bine fara munca. Acum iubitii lui conducatori ii pun biruri si taxe noi pentru ca nu se produce nimic. Vom vedea cum „saracii” se vor rascula impotriva propriilor lor conducatori pe care ii tot aleg de 23 ani.

  BNR nu a redus dobinda de refinantare cu 0.5%, ci doar recunoaste ca bancile sint in deriva provocata tot de goana lor prosteasca dupa dobinzile oferite de STAT, strinse de la un buget tot mai inexistent.

 5. Nu inteleg de ce Money.ro, cand redifuzeaza emisiuni cu invitati, nu pun si ei, frate, ziua cand s=a facut inregistrarea sa stie si omul ca discutia a avut loc acu o luna….si sa schimbe postul.

 6. BNR incepe acum ceea ce toti ceilalti au incheiat: ciclul de reducere a dobanzilor.

  Atentie la EURRON, mai ales dupa reducerea QE din septembrie!

  BNR: institutie defazata, anchilozata, politizata, prociclica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: