Remember debutul crizei: Cronica economica a unei senilitati premature


În urmă cu 5 ani, pe 19 septembrie 2008, cursul Euro-Leu era de 3,5295 lei. Astăzi, în 19 septembrie 2013, cursul Euro-Leu este de 4,4509 lei. Euro este practic mai valoros acum cu 92 de bani. Sau, mai scump cu 26% față de nivelul de curs înregistrat în urmă cu 5 ani.

Poate o să spuneți: și ce dacă s-a depreciat leul cu aproape 30% față de Euro? Ce, nu se întâmplă și pe piețele internaționale, cu Euro față de Dolar sau Invers? Ba da. Doar că acele economii au ca monedă fie Euro, fie dolarul. Iar sensitivitatea unui american care se împrumută în dolari și câștigă în dolari sau a unui european care se împrumută în Euro și câștigă Euro este infinit mai mică decât a unui român care câștigă lei, se împrumută în Euro, în timp ce dobânzile pentru lei cresc, iar leul se depreciază. La fel și în cazul schimburilor comerciale.

Dar nu despre asta vreau să scriu acum. Ci despre debutul manifestărilor pregnante ale crizei (pe care clasa politică îl ignora și în accentua în 2008. Am scris atunci, în 6 octombrie 2008, un articol în ziarul Curierul National. Se numea ”Cronica economică a unei senilități premature”. Vă invit să îl recitiți, conține povețe extrem de interesante.

Iată articolul (publicat în 6 octombrie 2008): Cronica economică a unei senilități premature

Parazit : Organism care traieste si se hraneste pe baza altui organism, caruia ii provoaca adesea daune, boli sau chiar moartea

Senilitate : Stare patologica provocata de imbatranire si caracterizata prin modificari structurale  si functionale de involutie, fizice si psihice ale organismului uman

 

“Cronica unei senilitati premature”. Un hit al celor de la Parazitii. Din pacate, saptamana trecuta, in Romania am putut scrie o cronica eonomica a unei senilitati premature. Premizele? Exact cum incepe hit-ul celor de la Parazitii. Adica sa : “Ai orizonturi largi, insa o mica problema, caci fereastra camerei tale are vedere la ghena”.

Luni, 29 septembrie. Pretul EURO comunicat de BNR a fost de 3,7028 lei. S-a “spart” nivelul de 3,7 lei. Si? A mai fost acolo, e drept, in data de 4 aprilie, adica in urma cu jumatate de an. Am spus-o si atunci. E mai degraba o cifra rotunda decat un eveniment extraordinar. Din aprilie pana in octombrie s-au schimbat multe. Dar, in principal, s-a schimbat in urma cu mai multe luni perspectiva de rating a Romaniei. De la stabil, la  negativ. Ultimul pas inainte de retrogradarea mediului investitionat din tara noastra, sub nivelul in care investitia este recomandata la categoria “fara riscuri majore”. Totusi, un semnal. De altfel, in urma cu mai putin de 2 luni am fost incadrati alaturi de Lituania, Letonia, Estonia, Ungaria, Buglaria, in categoria economiilor vulnerabile. Un semnal. Mai putin pentru cine? Mai putin pentru premierul Romaniei, care, exuberant, i-a trimis elegant la naiba pe cei care fac prognoze economice despre Romania. Ca el stie mai bine decat analistii de la etajele superioare ale institutiilor financiare ceea ce se intampla. Oare?

Marti, 30 septembrie. Pretul EURO comunicat de BNR a fost de 3,7336 lei. Da, continua deprecierea. Totusi, o miscare valutara mai mica de 1% de la o zi la alta nu e de natura sa ne ingrijoreze instantaneu. Ci de natura sa ne faca mai atenti. Pentru ca, suntem vulnerabili. Ce face Parlamentul marti? Voteaza la vedere, adica schimband procedura standard, majorarea salariilor profesorilor cu 50% de la 1 octombrie. Toti. Si PSD, si PNL si PD-L. Nerealizand contextul, fiind prea preocupati sa se vada cu mana in sus cand voteaza majorarea salariilor, cu mai putin de 2 luni inainte de alegeri, cand vor dori sa isi perpetueze statutul, dar nu pe baza propriului organism, ci traind pe baza altui organism, al populatiei, indiferent de faptul ca deciziile nechibzuite pot provoca boli sau daune. Nu le pasa. Nu ii pasa nici ministrului Adomnitei. Care, desi e membru al guvernului, pare sa fi involuat si sa uite prematur ce inseamna orice cheltuiala neacoperita de venituri. Si voteaza. Intre timp, mai trecuse prin parlament o lege legata de pensii. Nu cea care majora punctul de pensie (asta e deja veche), nu decizia guvernului de a majora punctul de pensie in avans de la 1 noiembrie (si asta e veche), nu revenirea guvernului de a majora pensiile in avans, de la 1 octombrie (si asta e veche). Desi sunt vechi, astea toate reprezinta costuri. Dar, pe langa aceste costuri suplimentare, PD-L a mai bagat unul. Estimat la vreo 800 de milioane de EURO. Dupa ce valoarea punctului de pensie a fost majorata, au majorat si numarul de puncte de pensie, pentru grupele I si II de munca. Tot cheltuieli. Ce inseamna aceste cheltuieli neacoperite de venituri? Inseamna majorarea deficitului bugetar. Adica a indatorarii intr-o perioada extreme de scumpa. Ce inseamna trimiterea deficitului bugetar peste 3%? Inseamna posibila reducere a ratingului. Iar asta inseamna ca mai putini bani, si mai scumpi vor veni pe viitor in Romania, iar cei prezenti aici, mai degraba ar pleca inainte ca mediul economic sa se degradeze. Iar asta inseamna depreciere de curs. Si, am spus inca din 1 octombrie, cand pretul EURO era 3,73 ca asta ar putea sa ne conduca repejor la 3,8 poate chiar dincolo de 3,9. Din pacate, am avut dreptate.

Miercuri, 1 octombrie. 1 EURO = 3,7348 lei. Relativa stabilitate. Calmul dinaintea furtunii. Intre timp, in aceasta sarabanda a cheltuielilor initiate de guvern si parlament, ce s-au gandit parazitii nostri? Hai sa mai traim un pic pe seama organismului gazda. Ce? Noi nu dam? Iar la guvern se adopta noi pomeni electorale : eliminarea plafonului pentru compensate, majorarea subventiilor pentru incalzire, majorarea burselor. Doar era 1 octombrie, si ministri se adresau studentilor. Adica, iar cheltuieli in plus peste ceea ce deja era prea mult. Apar dovezi de imbatraniri premature, caracterizate prin modificari structurale si functionale de involutie, fizice si chiar exacerbari ale decidentilor nostri. Ministrul Educatiei se adreseaza studentilor spunandu-le : stiti, am votat salarii, dar adio scoli.

Joi, 2 octombrie. 1 EURO = 3,7603. Ceva se intampla,, pentru ca, repejor, in jurul orei 14.00, EURO s-a dus spre 3,81 de lei. Cuprins de panica, ministrul economiei devine prapastios. La ora 15.15 iese intr-o conferinta de presa in care ne descrie dezastrul care poate fi provocat de majorarea salariilor profesorilor. Doar, ca, mai obisnuit in calitate de poet cu metafora si hiperbola decat in calitate de ministru cu folosirea si intelegerea cifrelor, calculelor si indicatorilor macro-economici, ministrul exagereaza. Si, trimite deficitul bugetar care se amplifica prin noile cheltuieli pana la 4-5% (oricum mult in conditiile in care nu construiesti nimic din acest deficit suplimentar), la perspective de 7%. Nefundamentate sufficient, negandite sufficient, intr-un mesaj neechilibrat si panicos. Adica exact cum nu trebuie sa faca ministrul de finante intr-o astfel de situatie. Efectul? Euro urca la 3,83 de lei. Iar primul ministru incepe sa atace cheltuielile bugetare legiferate marti, uitand, prematur si imatur, ca miercuri domnia sa insasi amplificase aceste cheltuieli chiar si mai mult, prin ceea ce votase la guvern.

UPDATE (19.09.2013): Deficitul bugetar s-a dus oricum peste 5% în anul 2008 (fără aplicarea majorărilor salariilor și pensiilor. Iar în anul 2009 la aproape 9%, în contextul unei căderi economice de 6% (domnul Vosganian vedea creștere de 5% și deficit bugetar de 3%, în octombrie 2008, pentru anul 2009). Prin urmare, acțiunea și reacțiile de atunci nu au fost decât paravane pentru acoperirea propriilor incompetențe.

Vineri, 3 octombrie. 1 EURO = 3,8720 lei. Hopa domnilor, e groasa. Si s-a facut si mai groasa. De luni pana vineri, EURO a devenit mai scump cu 4,5%. Iar un EURO mai scump, antreneaza tot : rate mai scumpe, case mai scumpe, alimente mai scumpe, gaz mai scump. Tot. Daca totul e mai scump, puterea de cumparare scade. Probabil ca pietele, observand panica guvernamentala si exuberanta parlamentara au exagerat putin. Atunci cand au trimis EURO la 3,9155 lei.

Citez din cei de la Parazitii : “Asta-i cronica intarziata a unei senilitati premature”, in care neatentia, nestiinta si incompetenta guvernamentala s-au unificat pentru a-si bate joc de economie. E drept, ceea ce platim acum este o factura care a inceput sa fie scrisa la 1 ianuarie 2005, nu doar de liberali. La care compleataza inca fostii parteneri de guvernare – PD-L (vedeti legea privind majorarea numarului de puncte de pensii). Intrebat la Realitatea TV daca PD-L ar vota din nou in parlament la fel ca saptamana trecuta legea privind majorarea salariilor profesorilor, seful PD-L (Boc) raspunde :”da”. Si citez din nou din Parazitii : “…. si reactia intarziata a unei minti imature”. De ce?

Pe scurt : in Romania nu exista cetateni de rangul I si II. Nu poti majora atat de mult salariile doar pentru o categorie socio-profesionala. Si atunci, si alte categorii solicita majorari suplimentare, pentru ca, fara aceasta , derapjele actuale si viitoare ii vor afecta si mai mult. Si atunci, cat de matur este ca dupa ce stii ca ai dat-o in bara, sa sutezi tot acolo?

Si, in loc de concluzie : Unde naiba s-a dus cresterea economica din ultimii 4 ani daca profesorii au nevoie, dupa 4 ani de crestere economica, de majorari de 50%? Daca si functionarii publici la fel, cadrele medicale la fel? Raspunsul? S-a polarizat : 95% din cresterea economica s-a dus la 5% din populatie, iar 5% la 95% din populatie. Iar pentru cei 95%, este evident ca nu ajunge. Distribuirea inechitabila a bunastarii, i-a facut mai saraci, dar, simultan, si mai atenti. Si, vor nu vor, in mai putin de doua luni, guvernantii se vor intoarce la popor.

Au trecut 5 ani de la acele momente. Au învățat ceva responsabilii?Categorii:Stiri

Etichete:, , ,

1 răspuns

  1. Salut Radu!
    Pe cand mai faci o emisiune pe tema piete financiare cu domnul Dorin Ghidiu sau
    d-nul Matei Paun ,parerea mea 2 oameni de valoare.
    Asteptam!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: