Dominique Strauss-Kahn a avut dreptate. Ce s-a intamplat cu Fondul Monetar European, tinta de inflatie a BCE, dreptul de veto al SUA la FMI


Cautand in arhiva personala, am revenit la probabil cel mai important interviu (international) obtinut pana acum – cel cu seful Fondului Monetar International – Dominique Strauss-Kahn. Interviul a fost luat la finalul lunii martie 2010 (nu cu mult timp inaintea izbucnirii scandalului sexual care i-a daramat cariera lui DSK).

Veti putea vedea interviul dand click pe fisierul de la finalul acestui articol. Pana atunci, as vrea sa va impartasesc gandurile mele exact cum erau atunci, in martie 2010, asa cum le-am publicat in revista Money Express, in articolul ”Ce mi-a spus șeful FMI”.

Prin urmare, iata ce mi-a spus atunci șeful FMI (și redau articolul din aprilie 2010). După care, evaluăm câtă dreptate a avut, și revedem împreună interviul.

Ce mi-a spus șeful FMI – articol publicat în revista Money Express, în 7 aprilie 2010

Screen Shot 2013-09-17 at 12.40.55 AM

Săptămâna trecută am avut privilegiul unuia dintre cele mai importante interviuri din viața mea, ca jurnalist. Un interviu de 7 minute și 17 secunde cu șeful FMI, Dominique Strauss-Kahn. Un interviu extrem de dificil.

De ce dificil? Pentru că în 7 minute, de regulă, poți ”ataca” cel mult trei teme. În 7 minute nu poți să insiști prea mult atunci când intervievatul nu dorește să îți răspundă concret la întrebări. Și, poate cea mai dificilă chestiune este legată de alegerea temelor.

Pentru mine alegerea a fost destul de simplă : nu aveam să aleg teme naționale. Ce putea să afirme public șeful FMI despre România și să nu știm deja? Nici măcar ceea ce a fost văzut ca știrea zilei la București, și anume necesitatea unui nou acord, nu era ceva nou. Președintele Băsescu dezvăluise intenția încă din 5 martie, la ședința de bilanț a Ministerului Apărării. Faptul că politica fiscală merge prost în România, iarăși, nu e ceva nou. Prin urmare, alegerea temelor a fost simplă : liga mare. Cât de reprezentativ este acum FMI, dacă este hiperinflația după colț și cum vede șeful FMI eventualitatea creării Fondului Monetar European.

Cât de reprezentantiv este FMI. Dreptul de vot în fond este deținut de state. Fiecare areo pondere, iar deciziile se iau cu 85% din voturile totale. În fapt, SUA este singurul stat care are drept de veto, deținând 17% din totalul voturilor. Fără SUA, toate celelalte state nu adună decât 83%, insuficient pentru a trece vreo decizie. Cum și cât votează ceilalți?

În 2008 situația era cel puțin ciudată. Belgia, cu o populație doar ceva mai mare de 10 miloane de locuitori, avea aproape aceeași putere de vot în FMI (2,13%), ca și China (2,94%), cu o populație de 1,4 miliarde. În 2009, dreptul de vot al Chinei s-a majorat la 3,72%. Și totuși, China este cea de-a patra mare economie a lumii (dacă considerăm economia UE una unitară), sau a treia, dacă UE este tratată stat cu stat. În 2008, PIB-ul mondial, potrivit datelor FMI, a fost de 60,91 mii de miliarde de dolari, din care UE a generat 18,38 mii de miliarde, SUA – 14,44 mii de miliarde, Japonia – 4,9 mii de miliarde, China 4300 de miliarde, iar Germania 3673 de miliarde de dolari. Belgia s-a clasat pe locul 20, cu 506 miliarde dolari, de opt ori mai puțin decât China.  Iar în boardul FMI, SUA are acum 17% din drepturile de vot, Japonia (al doilea mare votant cheie) – puțin mai mult de 6%, iar Statele Uniunii Europene, însumate, au 32%. Ce mi-a spus șeful FMI? ”Sunt încrezător ca la sfârșitul lui 2010, legitimitatea instituției va fi reinstalată total, al nivel corect al reprezentării”. Lucrurile se vor schimba, dar își va pierde SUA dreptul de veto? Vom vedea.

Cât de oportun este Fondul Monetar European. Păi, în condițiile în care statele UE dețin 32% din drepturile de vot ale FMI, cât de oportun este acest fond? Până la urmă ce naște dorința acestui Fond? Frustrarea că UE și toți ceilalți nu pot face nimic fără SUA în cadrul FMI? ”Nu știu exact ceea ce este FME și nu a fost definit de nimeni. Mi-e foarte greu să răspund la întrebare”. Din acest răspuns eu înțeleg că Fondul Monetar European nu prea își are restul. Este o ințiativă aruncată pe piață, fără fundamentare.

Este hiperinflația după colț? La începutul lui februarie, economistul șef al FMI, Olivier Blanchard șochează piața: băncile centrale ar trebui să își ridice țintele de inflație, probabil la 4%, de la nivelul standard în economii dezvoltate, de aproape 2%. Rațiunea ar fi că în cazul apariției unei crize, dificultățile financiare nu vor prinde băncile centrale cu ”garda jos” – rate de dobândă foarte scăzute pentru că țintele de inflație sunt foarte scăzute, prin urmare, tăind spațiul de manevră. Ideea l-a enervat pe președintele BCE, Jean Claude Trichet, care spunea în 26 martie că ”ar fi o greșeală foarte mare să țintim o inflație mai înaltă în viitor. Așteptările inflaționiste scăzute au fost obținute după decenii de credibilitate care au urmat politicilor orientate spre stabilitate. Cutia Pandorei trebuie să rămână închisă”. Cu alte cuvinte, NO WAY!

Ce mi-a spus șeful FMI, la 4 zile după reacția puternică a lui Trichet? ”La nivel european, nu cred că ar putea exista în viitor soluția majorării țintei de inflație. BCE se ține foarte puternic de ținta sa, dar astăzi nu există presiune reală din partea inflației, vom vedea în anii următori”. Ok, azi nu e o problemă, dar cum va fi rezolvată problema pe termen lung?

Pentru că pe termen scurt, soluția a fost simplă : încercăm să ieșim dintr-o criză a datoriilor, creând mai multă datorie. La ASE, Dominique Strauss-Kahn a spus că statele dezvoltate și-au majorat ponderea datoriilor raportate la PIB de la 80% la 115%. Pe termen scurt, soluția a fost datoria. Cum vor fi plătite aceste datorii pe termen lung?

Întrucât clasicele soluții sunt majorarea impozitelor sau reducerea cheltuielilor, ambele punând presiune pe reluarea creșterii economice, foarte puțini spun ceea ce se va întâmpla :

Hiperinflația. Keynes spunea că ”printr-un proces continuu de inflație, guvernele pot confisca, discret și secret, o parte importantă a bunăstării populației”. Deocamdată soluția dublării țintei de inflație a fost avansată de economistul șef al FMI. Respinsă de Trichet. Dar să nu pățim ca în parabola cu broasca : să intrăm în apă, să ne placă faptul că ea se încălzește, dar când vom vrea să ieșim, pentru că apa fierbe deja, vom fi deja gătiți. Gătiți de inflație. END OF STORY.

Revin în prezent:

1. Și-a pierdut SUA dreptul de VETO în cadrul FMI? Categoric NU. Și-a pierdut în schimb scaunul și cariera DSK, care a avut curajul, după mult timp să demareze un proces de reașezare a drepturilor de vot în cadrul FMI (ceea ce s-a întâmplat, dar fără eliminarea veto-ului american)

2. S-a înființat Fondul Monetar European? ”Nu știu exact ceea ce este FME, nu a fost definit de nimeni”. Evident, nici urmă de Fondul Monetar European – exact așa cum lăsa să se înțeleagă șeful FMI

3. Și-a majorat ținta de inflație BCE, de la 2%? ”Oh… nu … nu cred asta”, îmi spunea DSK în 2010. Nici până acum, ținta de inflație nu a fost majorată.

4. Și de la minutul 3 la minutul 4, o lecție și o declarație pentru toți analfabeții economici care o bagă în față pe aia cu ”așa ne cere FMI”.

5. Și răspunsul meu favorit, la întrebarea dacă ”FMI mai este consilerul de încredere al statelor”. Răspunsul lui DSK? ”FMI este mai degrabă un…”… vedeți răspunsul meu favorit, de la minutul 6 al interviului.

Merită să vedeți interviul, integral. Nu are decât 7 minute. Dați click pe fotografia de mai jos:

 Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , ,

1 răspuns

  1. Licentele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla, licenta postului The Money Channel si elicopterul Realitatii TV sunt scoase la licitatie, in urma insolventei Realitatea Media;

    http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-15591521-licentele-radio-guerrilla-elicopterul-realitatea-scoase-licitatie-realitatea-pretentii-10-milioane-euro-romania.htm

    Doamne Ajuta!
    Bine ca ati parasit barca la timp, dle. Soviani. Eu, in calitate de consumator de media economica, raman cu amintirile si nostalgia unor emisiuni, de mult apuse, facute de fostul TMCTV, despre Bursa, economie, afacereza, etc.

    Sa le fie tzarana usoara!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: