O nouă ședință, o nouă reducere de dobândă la BNR. Dobânda cheie a ajuns la 4%


Banca Națională a României a operat astăzi o nouă reducere de dobândă cheie. De mâine, rata de dobândă va fi de 4%, cu 0,25 puncte procentuale sub nivelul aflat în vigoare până astăzi.

Este a patra reducere consecutivă de rata de dobândă cheie, după ce BNR a operat o reducere de dobândă cheie de 0,25 puncte procentuale în luna iulie, iar în august, reducerea a fost dublă: 0,5 puncte procentuale. În septembrie, reducerea a fost de 0,25 puncte procentuale.

Mesajele oficiale transmise pe scurt de către BNR sună așa:

În şedinţa din 5 noiembrie 2013, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

  • Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,0 la sută pe an de la 4,25 la sută începând cu data de 6 noiembrie 2013; 
  • Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
  • Menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 7 noiembrie 2013.

Azi, 5 noiembrie, de la ora 15.00, guvernatorul Isărescu va prezenta pe scurt, motivația deciziei.

Joi, 7 noiembre, BNR va prezenta și raportul asupra inflației – aferent trimestrului III al anului 2013. Tinta de inflație pentru anul 2013 este 2,5% +/- 1%, iar inflația anualizată (septembrie 2012-septembrie 2013) a fost 1,88%.

Rata inflației în primele 9 luni ale anului a fost de numai 0,94%, o medie lunară de 0,1%, de patru ori mai mică decât media lunară înregistrată în primele 9 luni ale anului 2012 (0,4%).

Evoluția de până acum (reducere cu 0,25 pp, cu 0,5 pp și de 2 ori cu 0,25 pp în septembrie și noiembrie) ar putea faca ca nivelul de rată de dobândă cheie la care BNR va încheia acest an să rămână la 4%. După reduceri semnificative, preocupările BNR s-ar putea îndrepta spre modul în care reducerile de dobândă cheie afectează dobânzile la depozite, în scădere, ceea ce va cântări mult în următoarele decizii.

Nivelul de dobândă de 4% este minim istoric pentru România. La fel și inflația (comunicată) până acumCategorii:Stiri

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: