UPDATE BNR: Rata de dobândă cheie rămâne 4% până la finalul anului


Banca Națională a României a transmis comunicatul detaliat privind deciziile de politică monetară luate astăzi, 5 noiembrie 2013. Rata de dobândă cheie a fost coborâtă astăzi cu 0,25 puncte procentuale, până la nivelul de 4%.

Următoarea ședință de politică monetară a BNR este programată pentru ziua de 8 ianuarie 2014. În condițiile în care nimic excepțional nu se va întâmpla, astfel încât să justifice o intervenție pe politica monetară extraordinară (cu efecte asupra ratei de dobândă), România va încheia anul 2013 cu o rată de dobândă cheie de 4% pe an.

Prima decizie de politică monetară din acest an (7 ianuarie 2013) a fost de menținere a ratei de dobândă la nivelul de 5,25%. Începând din vară (luna iulie), BNR a operat 4 reduceri de rată de dobândă: 0,25pp în iulie, 0,5pp în august, 0,25pp în septembrie și 0,25pp (puncte procentuale), azi, 5 noiembrie 2013. Astfel, pe parcursul anului 2013, rata de dobândă a coborât de la 5,25% pe an la 4% (reducerea ratei de dobândă cheie cu 0,25 puncte procentuale este echivalentul unei reduceri cu un sfert a ratei de dobândă valabilă la începutul anului.

BNR se confruntă cu o situație extrem de interesantă: o inflație pe care FMI a estimat-o astăzi la nivelul de 2% în anul 2013, în condițiile unei rate de dobândă de 4%. BNR are însă o estimare mai conservatoare de reducere a inflației (până la 2,5%, pe care pentru prima dată o numește: țintă staționară, fără să facă apel în limbaj la intervalul de variație de +/-1%).

Puteți citi în continuare argumentația BNR oferită după ședința de politică monetară de azi:

”Datele macroeconomice relevă accelerarea dezinflaţiei datorită scăderii semnificative a preţurilor mărfurilor alimentare ca efect al recoltei agricole bune, al reducerii cotei TVA la pâine şi unele produse de panificaţie şi al disipării efectului de bază negativ din anul 2012. Aceşti factori se adaugă impactului exercitat de persistenţa deficitului de cerere agregată şi de ameliorarea anticipaţiilor inflaţioniste.

Sub influenţa factorilor menţionaţi, rata anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 1,88 la sută în luna septembrie 2013 faţă de 3,67 la sută în luna precedentă.

În acelaşi timp, rata medie anuală a inflaţiei a consemnat o reducere în luna septembrie 2013 la un nivel de 4,8 la sută de la 5,1 la sută în luna august. Rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – s-a redus în luna septembrie 2013 la un nivel de 4,1 la sută de la 4,4 la sută în luna august.

Îmbunătăţirea evoluţiei şi perspectivelor inflaţiei a permis BNR ajustarea graduală a conduitei politicii monetare în ultimele luni în condiţii compatibile cu  ancorarea eficace a anticipaţiilor şi în paralel cu monitorizarea atentă a evoluţiilor interne şi internaţionale.

Exporturile, alături de producţia agricolă a acestui an, au reprezentat principalul motor al recentei revigorări a activităţii economice din România, contribuind la o corecție substanțială a deficitului de cont curent al balanței de plăți externe şi la dinamizarea producţiei industriale. În acelaşi timp cererea internă a manifestat o revenire modestă,  prefigurată  a se întări gradual.

Dinamica anuală reală a creditării sectorului privat rămâne în teritoriu negativ în pofida unei relative îmbunătăţiri a evoluţiei împrumuturilor în monedă naţională. Reducerile succesive ale ratei dobânzii de politică monetară din ultimele luni s-au reflectat favorabil, cu un anumit decalaj, asupra ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate sectorului real.

Consolidarea transmisiei politicii monetară este astfel de natură să asigure premise pentru revigorarea creditării sustenabile, refacerea încrederii şi susţinerea creşterii economice. Există în continuare spaţiu pentru reducerea ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate companiilor şi populaţiei, cu respectarea normelor de prudenţialitate.

În şedinţa de astăzi, CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei. Documentul indică perspectiva coborârii ratei inflaţiei către niveluri minime istorice în prima parte a anului 2014, pe fondul prelungirii impactului tranzitoriu al recoltei agricole din acest an şi al scăderii cotei TVA la unele produse de panificaţie.

Potrivit proiecţiei actualizate, scăderea temporară, mai pronunţată a ratei inflaţiei în următoarele luni va fi urmată de evoluţia acesteia în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintei staţionare de 2,5 la sută până la finele orizontului de prognoză.

Riscurile asociate prognozei actualizate provin în principal din mediul extern, fiind legate de volatilitatea fluxurilor de capital în condiţiile procesului de dezintermediere transfrontalieră din sistemul bancar şi ale variabilităţii apetitului pentru risc al investitorilor.

În acest context, CA al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,0 la sută pe an de la 4,25 la sută. Astfel, începând cu 6 noiembrie 2013, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 7,0 la sută pe an de la 7,25 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 1,0 la sută pe an. CA al BNR a decis totodată continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Ajustarea graduală a condiţiilor monetare vizează menţinerea în mod sustenabil a stabilităţii preţurilor pe termen mediu corespunzător ţintei anuale staţionare de 2,5 la sută. Această conduită va contribui la ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste la un nivel scăzut şi la redresarea sănătoasă, de durată a creditării sectorului privat.

Implementarea consecventă a unui mix adecvat al politicilor macroeconomice, în linie cu prevederile noului acord preventiv de finanţare externă încheiat cu instituţiile internaţionale, este de asemenea de natură să consolideze stabilitatea şi perspectivele creşterii economiei româneşti, întărind astfel rezistenţa acesteia faţă de şocuri externe.

BNR reafirmă că va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin calibrarea corespunzătoare a conduitei politicii monetare şi utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune, să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară.Categorii:Stiri

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: