Isarescu: ”Intr-un cuvant, sa lasam cursul sa isi faca datoria pentru ca el are un rol economic”


Desigur, vorbim despre ”un cuvant” in limba care se numeste banchereza centrala. Altfel, vorbim despre un ”statement”. Mai exact, o declaratie de politica monetara. Din ceea ce am consultat pe agentiile de presa mi se pare cea mai interesanta declaratie a guvernatorului de dupa deciziile exceptionale luate astazi de catre BNR. Exceptionale pentru ca parca niciodata BNR nu a apasat atat de multe butoane printr-o singura manevra (reducere  si de dobanda, si de rezerva minima obligatorie pentru lei/valuta).

Miscarea categoric este una exceptionala. Ramane de stabilit (si voi analiza in viitor) daca momentul a fost oportun (si nu ma refer doar la interepretarea ”BNR a facut prea putin, prea tarziu” – care ar fi doar una nu tocmai completa). Pentru ca, apropos de moment – mie imi place declaratia guvernatorului ”sa lasam cursul sa isi faca datoria” (as adauga, in anul electoral 2014). Dar in 2008 l-am lasat sa isi faca datoria? Dar in 2009? Dar in 2010? Sau cursul trebuie sa isi faca datoria dupa un calendar bine stabilit? Imi aduc aminte o declaratie (cred ca a lui Krugman, dar e posibil sa gresesc). Ea suna cam asa: ”Inflatia va fi acolo unde vrea domnul Greenspan sa fie, cu  o eroare de cateva puncte procentuale care reflecta faptul ca, pana la urma, si domnul Greenspan este totusi doar un om”. Parafrazand, cursul isi va face datoria pana unde va considera domnul Isarescu, iar evident amplitudinea ”datoriei” cursului poate fi discutabila, pentru ca nu-i asa, orice economist inainte de a fi guvernator, este si el om :). Glumesc.

Asta cu ”cursul care isi face datoria”, ma bucura, in calitate de economist, dar nu ma impeidica sa vad si o alta parte a declaratiei ”Oricum, fara sa semnifice niciun nivel de interventie sau de alta natura, intre 4,4 lei pentru un Euro si 4,5 lei pentru un Euro este o variatie de 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm”. Cam atat poate cursul sa isi faca datoria? Între nivelul actual de 4,5 lei pentru un Euro și un maxim pentru leu la 4,275 lei pentru un Euro respectiv un minim pentru leu la 4,725 leu pentru un Euro (corespunzator unu interval de +/-5 % față de nivelul actual)?

Asta cu ”zona de echilbru” de 5% si ”cursul care isi face datoria” imi aminteste de un banc foarte bun si anume:

Un gropar, in cimitir, sapa o groapa. Deodata vede o mana iesita dintr un cavou. Isi aprinde un tutun, si sapa in continuare. Se uita iar la cavou si vede si un picior iesit din cavou. Sapa ce sapa si vede scheletul cu totul iesit, gata sa sara gardul la cimitar. Deodata mortul se trezeste cu o lopata in cap, si se aude groparul:” Radem, glumim, dar aici, in incinta….”

Cam asta a fost conduita politicii monetare prin 2008-2009: ”Cursule… radem, glumim, dar aici in incinta”. Desigur, BNR a avut pe masa o multime de date pe baza carora putea argumenta, fara sa intrebe pe nimeni, de ce leul trebuia sa stea intr-o anumita incinta (nu si zlotul, nu si forintul, nu si coroana ceha). Doar ca pretul ”statului” in incinta a leului in 2008-2009-2010 a fost, in umila mea opinie de debitor in lei al unei banci, mentinerea pretului ridicat pentru creditele in lei. Si, cautionarea celor care s-au imprumutat altfel decat in lei (desi nu ar fi trebuit daca nu aveau venituri obtinute altfel decat in lei), dar si crearea unui coridor pentru plecarea ordonata, la un curs avantajos, a banilor care oricum ar fi plecat (dar ce s-ar fi intamplat daca ar fi plecat la un curs dictat de piata si nu de cel ”cu lopata”). Sunt doar niste ganduri, pe care mi le exprim, ca economist. Era mai bine ca ”cursul sa isi fi facut datoria pentru ca el are un rol economic” atunci? Sau acum? Sau si atunci si acum? Toate variantele au argumente pro si contra. Categoric, ramane un subiect de disputa. De mare disputa.Categorii:Editoriale, The Money Show

Etichete:, , , ,

5 răspunsuri

  1. Foarte interesanta analiza.
    Butonul de rezerve minime era de asteptat sa fie apasat, si ar trebui sa aibe efect imediat.

  2. In decembrie 2013, cand lumea taia porcul, BNR a emis un ordin prin care a marit marjele de speculatie pe curs pentru bancile comerciale. Avand si mai putine RMO de asigurat, acestea vor fi libere sa repatrieze valuta in tarile de origine si cursul va continua sa creasca provocand un deranj MAJOR in preturi si in buzunarele celor cu rate in EURO.

    Si statul roman e interesat de aceasta manevra. Vaduvit la buget de acciza la carburanti, statul roman va trebui sa incaseze taxe babane (TVA 24%) calculate la preturi umflate, pentru a compensa pierderea. Cresterea cursului de schimb este fix in aceasta directie.

  3. Ordinul MFP 1752/2005(in vigoare la data contractelor in valuta) privind aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene. text actualixat la 14.01. 2008;art: 152;2. Operatiunile in valuta trebuie inregistrate in momentul recunoasterii inialein moneda de raportare (leu) aplicandu-se sumei in valuta cursul de schimb dintre moneda de raportare si moneda straina la data efectuarii tranzactiei.art. 173.alin 1. Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor la cursuri diferite fata de cel al inregistrarii pe paercursul perioadei, sau fatav de cele care au fost raportate in situatiile financiare anterioare, trebuie recunoscute ca venituri si cheltuieli in perioada in care apar. Daca inregistrarile contabile ale acestor agenti economici sunt conforme legii contabilitatii si ordinelor MFP, inseamna ca pe seama contului de rezultate se afla inregistrate diferentele pozitive de curs valutar(profitul) Hotararea CJUE C-26/2014(OTP Ungaria) vine in sprijinul nostru cu precizarea ca diferenta de curs valutar nu face parte din pret. Multumim tuturor care contribuie efectiv la lamurirea unor aspecte absolut legale si in folosul tuturor. Sistemul bancar este copromis iar bancile care au incalcat bunele practici si incredrea clientilor in sistemul bancar trebuie eliminate si supuse la plata.

Trackback-uri

  1. 1 EURO = 4,5447. Al doilea curs de dupa sedinta BNR « Blogul lui Radu Soviani
  2. Creditele in CHF (franci elvetieni) si QE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: