Primul curs de dupa sedinta de politica monetara de ieri: 4,5290 lei pentru un Euro


BNR tocmai a comunicat cursul de schimb pentru Euro-Leu: un Euro valorea 4,5290 lei fata de 4,4979 lei ieri (cu 3,1 1 bani mai mare decat cel de ieri – o depreciere de aproape 0,7%).

Maximul istoric pentru Euro in raport cu leul a fost atins in data de 3 august 2012 (si a fost de 4,6481 lei) – in perioada suspendarii lui Traian Basescu. Maximul istoric al leului reprezinta o valoare superioara cu 2,6% fata de cea inregistrata AZI.

Guvernatorul Isarescu spunea ieri ca ”trebuie sa lasam cursul sa isi faca datoria”. Evolutia de azi (dar si de la finalul anului trecut pana in prezent, de cand Euro a urcat de la valoarea de la 4,4597 lei in 27 decembrie pana la maximul de azi de 4,5290 lei) trebuie privita in stricta corelare cu deciziile de ieri ale BNR, detaliate aici: https://soviani.com/2014/01/08/cel-mai-amplu-set-de-masuri-de-politica-monetara-din-criza-bnr-taie-si-dobanda-si-rezervele-pentru-lei-si-cele-pentru-valuta/Categories: Macro

Tags: , , ,

2 replies

  1. BNR prefer sa ia masuri de precautie in sensul deprecierii decat sa experimentam o perioada de deflatie. Nu cred ca este pentru nimeni (cineva) o surpriza aceasta mutare si cu atat mai putin efectele acesteia. BNR, prin vocea d. Cristian Popa, si-a exprimat public temerea asupra riscului de a intra in deflatie si faptul ca efetiv nu sunt pregatiti pentru un astfel de scenariu. Interesant este faptul ca principalul factor care a dus la o balanta de plati pozitiva (si deci implicit aprecierea monedei nationaleau) au fost exporturile, iar un curs depreciat nu va face decat sa sustina aceasta tendinta. In ceea ce priveste ideea stimularii creditatrii, consider ca aceasta masura va avea un impact negliajabil si cu un efect considerabil decalat ca timp si disproportional ca amploare.

  2. Nimic nou in ceea ce spune Isarescu.Sa lasam cursul in banda de 5% plus minus , mi-e teama ca se va aprecia (sau nu se va deprecia) ,sa scadem dobanda ca nu mai e inflatie,sa porneasca creditarea ,etc In concluzie parca vad cursul in intervalul 4,45-4,55 poate cu mici exceptii atingand 4,4 sau 4,6 temporar .Ca nu vrea inca sa lase leul sa se aprecieze a fost evident anul asta cand ar fi atins lejer 4,2 sau mai putin daca BNR nu cumpara Practic a cumparat la 4,3 si va vinde spre 4,6 .Poate o sa lase cursul usor depreciat in primele luni dupa care l-a semnalul ca inflatia se duce prea sus in toamna o sa-l lase iar spre 4,4.BNR face multa filozofie dar practic face un lucru simplu pe care si un copil de gradinita daca-i dai 2 butoane (unul pt a da click pe cumpara la o valoare x si altul pt a vinde la y) poate sa-l faca.Ma intreb daca treceam la curs fix ca bulgarii nu economiseam banii cheltuiti pe angajatii BNR ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: