Cercul pacatos si pana prostului


Acesta este titlul articolului publicat in Money Magazine, saptamana aceasta.

”Dacă premierul României ar mai fi fost Emil Boc, declarația lui din 14 februarie, când a fost comunicată o „debilă“ creștere economică de 0,2%, ar fi fost că „România a crescut economic în 2012, față de restul statelor din zona euro care au scăzut“. Cititi restul articolului aici: http://www.money.ro/cercul-pacatos-prc-c8prc-99i-pana-prostului_1241386.html

… si daca va era dor de Boc (ceea ce nu cred), cititi si articolul acesta pe care l-am scris in urma cu o luna: https://soviani.com/2012/01/17/emile-it-is-the-economy-stupid/, Cu dedicatie pentru totii copii care vor sa il scoata vreun performant de Boc, pe fondul politicilor gresite ale guvernarii actuale. Care de fapt, reperzinta o continuare gresita a politicilor precedente. Nici nu se poate altfel, atata timp cand domnul Ponta este noul premier al domnului Basescu.

Si intreg articolul, publicat în Money Magazine, în data de 21 februarie 2013, aici:

,,Dacă premierul României ar mai fi fost Emil Boc, declarația lui din 14 februarie, când a fost comunicată o „debilă“ creștere economică de 0,2%, ar fi fost că „România a crescut economic în 2012, față de restul statelor din zona euro care au scăzut“. Boc nu mai e prim‑ministru, nu sunt însă convins că, până când va apărea acest articol, Victor Ponta nu va face această declarație… Pentru alfabetizarea economică a domniei sale, sper că nu.

Să lămurim creșterea economică 0,2% – nu există. Economia practic stagnează, și cu pași mici în stânga sau în dreapta cifrei zero se poziționează în zona unei economii neperformante. Face asta din cauză că este condusă prost de diversele guverne care și‑au experimentat talentele atât în perioada de boom, cât mai ales în criză. Nu există creștere economică prin majorare de taxare, iar a spune că economia a crescut totuși în contextul recentelor dezbateri privind „cât de real este PIB comunicat de statistică“ este un demers pe care nu mi‑l asum. Economia a stagnat în 2012, fiind posibil ca plusul de 0,2% comunicat de INS să fie doar o simplă eroare statistică.

Când scriu acest articol, având în vedere ceea ce susțin cu tărie, și anume că nu există țară care să treacă de recesiune prin majorare de taxe, tocmai îl ascult pe președintele Băsescu perorând: „Toate țările care au mers pe rețeta FMI și au mărit fiscalitatea au lungit boala. Acum fac ceea ce am făcut noi, care am avut creștere“. Păi România nu a mers după rețeta FMI? Nu a mărit fiscalitatea (TVA de la 19 la 24%)? Ce creștere a avut România, domnule Băsescu? –7% în 2009 e creștere? –1,1% în 2010 e creștere? Plus 2% prin falsificare de PIB și an agricol excepțional înseamnă creștere? Plus 0,2% e creștere? Cine a fost coordonatorul politicilor FMI în România? Mama sau domnul Băsescu? Declarația arată că fie se adresează copiilor de ciclul primar, fie vorbește, cum se spune, „aiurea în tramvai“. România se află în al cincilea an de criză și mai urmează probabil încă doi.

Revin la creșterea de 0,2% comunicată de statistică. Dacă nimeni nu poate înlocui datele INS, tendința economică e de necontestat: în sus sau în jos. Sigur că și aici există semne de întrebare. Economia se duce în sus sau în jos? Răspunsul scurt este: nici în sus, nici în jos. Stă pe loc. Eu am avertizat acum un an (martie 2012) că „va urma creștere economică zero în 2012“. Am avut dreptate. Megastagnarea arată două lucruri: politicile economice de austeritate nu au funcționat, ci au creat un cerc, nu vicios, ci păcătos. Care se numește stagflație: o situație în care creșterea economică este mizerabilă, iar inflația se reaprinde. Creșterea nu există, iar inflația anuală s‑a triplat în ultimele 9 luni (de la 1,8 la 6%). Rata inflației din ianuarie (1,32%) a fost cea mai mare din ultimele 30 de luni și mai mare de jumătate decât cea generată într‑o singură lună (iulie 2010), când a fost șocul TVA. De altfel, inflația mare și dincolo de țintele BNR a însoțit permanent căderea economică, ceea ce arată constanța dezechilibrului.

De ce este rea stagflația? Când nu există creștere economică, șomajul e ridicat (în România, șomajul real depășește 10%). Atunci nu ar trebui să existe presiuni salariale (forța de muncă e în exces). Dacă există, nu pot fi făcute decât prin două metode: creștere de productivitate sau majorări de prețuri. Despre plus de productivitate într‑o economie în care creditarea e înghețată și partenerii externi se contractă nu poate fi vorba. Și atunci, tentația companiilor este să majoreze salariile prin scumpiri. Produsele mai scumpe se adresează unei cereri deja în depresie, iar într‑o astfel de situație, companiile care vor face acest lucru și nu sunt monopol (energie, gaze, carburanți, telefonie) vor ajunge în faliment. Și vor adânci criza. Celelalte companii vor majora prețurile și vor crește și mai mult inflația. Rezultatul? Inflație și mai mare. Și creștere economică și mai mică. Peste toate vine statul care majorează taxele și impozitele depresând atât consumatorii, cât și companiile. Din stagflație se iese prin măsuri economice curajoase, și nu primitive, ca majorarea de taxe.

Iar politrucilor le spun doar atât: imagi­nați‑vă o mașină în mers care brusc rămâne fără benzină. Se va opri ea pe loc? Nu, va mai merge câțiva zeci de metri. Așa se întâmplă și în economie: benzina este reprezentată de partenerii europeni. Contracția lor înseamnă lipsa de benzină. Vom mai merge câțiva zeci de metri. După care, repaus total. Ce se vede acum în zona euro este ceea ce va veni peste puține trimestre în România: stagnare și chiar minus. România este avertizată, iar guvernul, în loc să pună gaz peste foc (să relaxeze taxele), ia gazul cu totul. Iar când va ajunge în pana prostului, va da vina pe oricine: pe FMI, pe UE că nu ne dă fonduri, pe grupurile interne mafio­te. Pe oricine altcineva în afară de dânșii.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , ,

1 răspuns

  1. Bravo Petrom! Iarasi a luat premiu cu coronitza pe spinarea fraierilor care trec pe la pompa si sunt dispusi sa decarteze oricat numai sa se poata da cu masina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: