Breaking news: FED incheie relaxarea cantitativa


CNBC informeaza ca Rezerva Federala Americana a incheiat programul de relaxare cantitativa (injectarea de lichiditate in piata prin cumpararea de active in conditiile unei rate de dobanda de politica monetara zero).

Ce spune FED:

* subutilizarea fortei de munca nu mai este atat de evidenta (banii au inceput sa lucreze si angajeaza forta de munca)

* probabilitatea unei inflatii reduse subzista in continuare (chiar daca banii se vor scumpi, asta nu se va duce in cresterea preturilor imediat)  fapt determinat si de scaderea preturilor pentru energie.

* ,,Ratele de dobanda au fost aproape de zero pentru o perioada considerabila de timp” (Fed anunta in 2009, 2010, ca ratele de dobanda vor ramane apropiate aproape de zero pentru o perioada considerabila de timp). Fed practic, considera ca perioada considerabila a trecut.

Efecte imediate>

* scumpirea dolarului

* scaderea pretlui aciunilor

* scaderea preului aurului (pe fondul scumpirii dolarului).

Votul in cadrul rezervei Federale Americane a fost 9 la 1.

Ce inseamna decizia de azi a Fed

* incetarea de cumparare de active limiteaza numarul de dolari ,,asteptati pe piata”

* ,,limitarea” dolarilor asteptati conduce la scumpirea lor

Ce e interesant:

* incetarea programului de relaxare canatitativa in SUA vine in conextul ascensiunii relaxarii cantitative in zona Euro (adica SUA spune ca a cam trecut de criza, Europa inca lupta)

* state care s-au imprumutat in dolari (si Romania a facut un titlu de mandrie – cat de ieftin s-a imprumutat in dolari) vor plati mai scump aceste imprumuturi. Concret, imprumuturile in dolari sunt platite cu lei colectati din taxe si impozite. Un dolar mai scump inseamna mai multi lei din taxe si impozite pentru fiecare dolar. Mizarea pe imprumuturile in dolari, se dovedeste o strategie gresita pentru gestionarea datoriei publice din Romania (in opinia mea).

In alte cuvinte, stirea este ca FED ,,opreste tiparnita”. Europa o incalzeste la maximum.

 Categorii:Stiri

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. Trebuie menționat că artizanul buffer-ului din împrumuturi în dolari, la dobânzi uriașe este otreapa cu genetică securistă BOGDAN DRĂGOI!!! Așa au fost educați securiștii ceaușiști, să nu le pese de răul făcut populației. Nimic nu este mai important decât propriul cuc, cucul lui Drăgoi.

  2. Acuma sa intelegem ca multi din fruncea tarii au plasat bani in bondurile alea in dolari cu 6 %.Daca luam in considerare si aprecierea dolarului oamenii s-au aranjat din nou 🙂 Acum ce am fi vrut sa ia titluri in lei cu 4% ?Deci nevoia a creat instrumentul 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: