Despre dezbaterea prezidentiabililor de la Realitatea TV. Impresia mea.


În primul rând simt nevoia să felicit Realitatea TV pentru faptul că a reușit să fie prima televiziune din România care i-a adus față în față ieri, 11 noiembrie, pe cei 2 prezidențiabili. Felicitări Rareș Bogdan & co. Pentru mine, ca simplu cetățean, dar și ca om de media, era important să văd o astfel de dezbatere și îmi aduc aminte cu plăcere de perioada în care Realitatea TV reușea să fie prima de multe ori și la multe lucruri. Despre formatul și mersul dezbaterii nu mă pronunț, pentru că aici fiecare om de media are opinii diferite, iar ceea ce contează acum este faptul că Realitatea TV i-a adus prima laolaltă pe Candidatul 1 și Candidatul 2.

Totuși, o precizare:

Nu înțeleg de ce Lavinia mai avea puțin și lăcrima atunci când a aflat că domnul Iohannis nu a fost niciodată la Chișinau sau Cernăuți și după ce candidatul Iohannis i-a confirmat că a auzit bine răspunsul a simțit nevoia să îl ,,întrebe” și pe candidatul Victor Ponta ceva în sensul ăsta – iar emoția desigur, a făcut-o ca întrebarea să sune a invitație la mesaj și nu la răspuns. Atât.

Despre dezbatere:

Din punctul meu de vedere, dezbaterea nici nu mi-a depășit așteptările, nici nu a fost inferioară lor. A fost exact cum anticipam că va fi această prima întâlnire în fața camerelor. Nu m-a interesat să număr cine a punctat, cum a punctat, dacă a punctat corect, etc, conștient fiind că imaginile afișate de candidați în drumul spre finala prezidențială pot reprezenta și altceva decât fondul candidaților.

Ceea ce am constatat după această dezbatere este un singur lucru: candidații sunt diferiți. Diferiți ca și caracter, parcurs, soliditate, capacități pe termen scurt, mediu și lung. După cum vă spuneam, aveam această imagine înainte de dezbaterea de ieri, dar emisiunea m-a făcut să am certitudinea că finaliștii sunt diferiți. Iar asta mă bucură foarte mult. Replica domnului Băsescu în campania cu domnul Năstase în sensul,,ce blestem pe poporul ăsta să aleagă între 2 foști comuniști”, nu cred că mai este valabilă. De data asta, candidații sunt diferiți.

Klaus Iohannis și Victor Ponta nu sunt deloc la fel și e bine că este așa. Asta este principala mea percepție (sună simplist, dar are la bază multe elemente), reconfirmată, după emisiunea de ieri. Și nu cred că aceia care ar fi votat cu Candidatul numărul 1 au fost convinși să voteze cu Candidatul numărul 2 în urma confruntării și viceversa. Dezbaterea de ieri a fost o premieră pentru actualul scrutin dar în niciun caz nu e cea care înclină balanța într-o parte sau în alta (și un pretext destul de slab pentru cei care vor să îl folosească în acest sens). Așa cum consider că dezbaterea finală dintre domnii Geoană și Băsescu nu a schimbat opțiunile alegătorilor ci le-a oferit pretextul public celor care au schimbat în fapt opțiunile alegătorilor.

Din acest punct de vedere, al pretextului, interpretarea dezbaterii de ieri nu are decât o valoare epigonica. Cred însă că toți cei care au urmărit-o au văzut faptul că finaliștii prezidențiali sunt diferiți.Categorii:Editoriale

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: