Lazea, BNR: ,,Vreti sa traiti ca nemtii? Stiti ca daca vreti sa traiti ca nemtii, nu puteti sa munciti ca grecii”


Din punctul meu de vedere, aceasta declaratie a economistului sef al BNR, domnul Valentin Lazea, este o noua aroganta.

In primul rand remarc aceasta depersonalizare, separare de restul romanilor a domnului Valentin Lazea. Mai normal, mai lipsit de aroganta si mai putin dispretuitor ar fi sunat: ,,stiti ca daca VREM sa traim ca nemtii, NU PUTEM sa MUNICM ca grecii”.

Dar dansul vrea sa ne sugereze ca domnia sa deja munceste ca nemtii. Oare? Pentru ca ma irita genul asta de arogante, haideti sa cautam un raspuns (mai avem si altele)

Fapte:

28 ianuarie 2008, domnul Valentin, economist sef al BNR, declara la BBC:

a) “Banca centrală are control asupra situaţiei şi controlează situaţia. Numărul doi: leul nu va ajunge la 4 lei euro, cursul de schimb. Şi numărul trei: cei care ţin lei astăzi vor vedea peste un an, pe 24 ianuarie 2009, că vor fi câştigat, ţinând lei, atât din dobândă, cât şi din curs, care atunci va fi mai puternic, mai apreciat, al leului decât este astăzi”, a spus economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, în interviul acordat BBC şi difuzat duminică seară.

b) În 28 ianuarie 2008, cursul Euro-Leu era de 3,7690 lei.În 24 ianuarie 2009, cursul Euro leu era 4,2910 lei, cu 14% mai scump decat în urmă cu un an. Nu numai că Euro a sărit de 4 lei, dar a atins intre timp și 4,3 lei. A muncit domnul Lazea mai degrabă ca nemții sau mai degrabă ca grecii făcand aceste estimări? Părerea este că a muncit ceva mai slab decat grecii.

c) Deprecierea de 14% a fost semnificativ peste rata de dobanda. Deci cine a tinut banii in lei, pe dobanzi, a pierdut atat din depreciere, cat si din erodarea dobanzilor prin dublarea inflatiei in 2008 fata de 2007. Apropos, rata inflatiei in 2007 a fost de 4,84% iar in 2008 de 7,85%. Aprops, tinta de inflatie a fost de 3,8%, iar inflatia efectiva de 7,85%. Printr-o inflatie dubla fata de tinta, a muncit domnul Lazea (and co) mai degraba ca nemtii sau mai degraba ca grecii? Din nou, respect pentru greci, care au PIB/capita (nominal) de 3 ori mai mare decat in Romania.

d) Leul nu numai ca nu a fost mai puternic, mai apreciat. Ci mai slab, mai vulnerabil, doar acordul cu FMI fiind cel care l-a proptit muult peste ceea ce nu vedea domnul Lazea (acord pe care BNR nu il vedea, pentru ca, nu-i asa, domnul Guvernator vedea in noiembrie 2008 o crestere economica anuala de 5%, in fiecare dinurmatorii 10 ani). Ca grecii sau ca nemtii?

Dupa cum va spuneam, cred ca genul de caractere ca domnul Lazea, care ne dau lectii desi, ca si grup, sunt in principal responsabili de esecuri, sunt cam sub greci, din punct de vedere al calitatii muncii. Eu tind sa muncesc ca nemtii, muncesc si pana la 18 ore pe zi si ca mine sunt multi altii. Sunt constient ca pentru ca ajunge sa traim ca nemtii ne trebuie zeci de ani de munca sustinuta, de cateva ori mai mult decat ne-ar fi trebuit daca indivizi care acum si atunci ne dau si ne dadeau lectii, ramanand in permanenta la butoane, ar fi dat dovada de competenta.

Si pentru a nu mai primi vechea placa din partea diversilor Valentini Lazea (cum ca nimeni nu a putut prevedea criza), reamintesc cititorilor mei ca am avertizat inca din 2006 ca Romania se indreapta catre o banala criza de balanta de plati, care s-ar fi produs cu sau fara boom and bust-ul economiei mondiale. Iar criza de balanta de plati se manifesta prin prabusire abrupta pana la secare a fluxurilor de capital (in conditiile unui deficit de cont curent nesustenabil), iar Romania nu stia decat sa o ignore pentru ca apoi sa o trateze primitiv, prin depreciere de curs (efectul cumulat fiind stagnarea economica si inversarea de trend). Si mai apoi prin taiere de salarii (oare domnul Lazea o fi avut salariul taiat?) si prin majorare de TVA.

Ma mai intreb o singura data la final: cei care nu au vazut asta, au muncit mai degraba ca nemtii sau ca grecii? Pentru ca stiu sigur ca au fost platiti mai degraba ca nemtii ca sa vada, sa gestioneze si sa administreze corect economica. Iar ,,efectele” muncii lor rezulta si din faptul ca PIB-ul pe cap de locuitor al romanilor este si acum net inferior celui grecesc. In 2013,grecii aveau 73% din nivelul de trai european, iar romanii doar 55% (paritatea puterii de cumparare). Iar in 2008, cand domnul Lazea se jura ca Euro nu va trece de 4 lei (oare ce ne-ar fi raspuns despre francul elvetian? :)), grecii aveau PIB-ul pe capita (paritate a puterii de cumparare) 93% din media UE, iar romanii 48%.

Iar in 2012, domnule Lazea, nominal,PIB-ul pe cap de locuitor al grecilor era de 15.100 de Euro, iar al Romanilor era de 4700 de Euro. Nominal, grecii, condusi de alte categorii de lideri, au avut un PIB/capita triplu fata de al romanilor, condusi de ,,tehnocrati” din categoria carora face parte si domnul Lazea. Iar nemtii, nominal, aveau un PIB/capita de 30.200 de Euro.

Ca si concluzie: daca domnul Lazea ar munci macar ca grecii…. Imi tot vine sa il intreb; cum ramane cu Euro nu va atinge 4 lei? 🙂 Cum de nu a vazut asta? Pentru ca: ,, diploûn horôsin hoi mathóntes grámmata.”

Eu tind sa muncesc ca nemtii: cu buna credinta, pricepere, energie, dorinta, eficienta si mi-as dori un mediu de lucru corect, nedistorsionat de diversi baieti de baieti. Dar oare nu cumva domnii astia care ne dau lectii sunt responsabili de tragerea inapoi a economiei Romaniei? Oare nu modul in care dansii au ,,gestionat economia” a fost de natura sa tina Romania in subdezvoltare? Oare diverse astfel de personaje poleite si vopsite in tehnocrati, foarte activi in conferinte PR-istice si la semnarea statelor de plata, in toate domeniile administrative din Romania, nu sunt cumva cele responsabile pentru ca au tinut dezvoltarea pe loc? Evident, ma intreb retoric.

Declaratiile domnului Lazea le gasiti aici: http://www.agerpres.ro/economie/2015/02/24/lazea-catre-romani-stiti-ca-daca-vreti-sa-traiti-ca-nemtii-nu-puteti-sa-munciti-ca-grecii–13-42-29

 



Categorii:Stiri

Etichete:, ,

13 răspunsuri

  1. De ce să vrei să trăieşti ca nemții când te poți face bancher?!

  2. Securiștii prostuți de la BNR o țin langa cu creșterea productivității. Americanii demonstrează de 40 ani că singurii beneficiari ai creșterii productivității nu sunt salariații, ci paraziții financiari. Deci, românii pot avea o productivitate dublă, triplă sau cvadruplă, veniturile lor nu vor crește, indiferent de minciunile și prostelile pentru tăntălăi propagate de securiștii BNR. În traducere liberă pentru securiștii prostuți, românii muncesc deja ca nemții pe salarii de câteva ori mai mici decât ale grecilor, iar dacă vor munci ca marțienii, au slabe speranțe să se apropie de veniturile… grecilor. 😀

    Articolul demonstrează negru pe alb că Vali Lazea nu este doar o gherlă financiară sau un analfabet economic cu… diplomă, dar și un impostor care le-a produs celor cu depozite în lei… pierderi. 😀

    • Hai ca au recuperat in 2009 si dupa ca au fost dobanzi babane 🙂 .Ce nu au recuperat e valoarea imobiliarelor ipotecate 🙂

      • Neah… la 3,6 vine Loazea și-i spune deponentului că 4 este exclus. La 4,2 vine Isărilă și întreabă retoric… „Vi se pare mult?”

        Procesul ăsta subtil de țepuire îi determină pe averigi să aștepte când ar fi trebuit să se grăbească, și, respectiv, să se precipite exact atunci când ar fi trebuit să stea deoparte.

        Deci, nu numai că banii lor s-au depreciat, prețurile în România fiind euroizate, dar au și ratat recuperarea pierderii din dobânzile mari la leu… din 2009.

        Mai departe, în 2010, Eugen Rădulescu a ieșit public pe post să spună că eur/leu se duce în 6. De fapt, s-a dus în 4,6, iar declarația a fost făcută exact în vârf de preț. Cei slabi de înger și cu credință în „tehnocrați” au sărit pe casele de schimb, iar cretinacii au schimbat… 2-3 rate. 😀
        Unde lucrează acum tovarășul ‘Genu’?

        Asta nu e bancă națională, ci o… bandă.

    • Lasa ca mai au timp sa recupereze :).La ce dobanzi are leul acum ma mir ca nu a luat-o razna dar daca incepe iar duduiala consumului sa vezi crestere 🙂

  3. Domnul Lazea este inca unul dintre inteligentii „moralisti” ai BNR.
    Imi pare rau, dar BNR nu isi indeplineste functiile pentru care exista.
    Intotdeauna apare dupa ce s-a intamplat cate ceva si ne serveste o portie de „inteligenta” plina de morala. Si asta in frunte cu Dl Isarescu – cea mai mare dezamagire dintr-un sir lung de super bine platiti care traiesc „nemteste” fara sa faca nici macar ceva „greceste”.
    Ma intreb cand o sa iasa la pensie D. Vasilescu?

  4. Domnu’ Lazea, muncesc 13 ore pe zi de luni pana joi, iar vineri cel putin trei ore. Muncesc si in weekend cand imi cer. Eu cred ca e suficient. Ia puneti si dumneavoastra mana si rezolvati cazul creditelor in CHF in asa fel incat sa isi poata oamenii pastra casele! Daca nu, duceti-va dracului impreuna cu Isarescu si cu restul de contopisti de pe acolo si lasati pe altii sa va ia locul, poate ar fi ceva mai utili decat niste „pisici grase cu joben” care ne insulta de fiecare data cand deschid gura.

  5. Va rugam sa ne scuzati nu producem cat furati era o celebra lozinca.Acum prin ce metode sunt romanii furati si de catre cine e o discutie ampla.Inca mai aflam zilnic cate ceva.Pentru productivitate trebuie oameni sanatosi , pregatiti , bine platiti, management performant, investitii si pedepse mari pt hoti.Care dintre conditiile astea sunt indeplinite ?Se spune ca o natiune o duce bine daca elitele au inteligenta si caracter.Cum stau cu astea elitele noastre ?

  6. Da – este corect ceea ce spuneti domnule Soviani …insa o sugestie – oare n-ar trebui sa muncim „mai inteligent” (…in sens bun si nu ca „baietii destepti”…)
    Eu nu vreau sa muncesc „nici ca nemtii nici ca grecii” ci sa muncesc (de fapt sa am o activitate creativ-contructiva – ideea de „munca” e prea legata de cea de „robota” si tocmai asta imi displace…) asa cum doresc – cu inteligenta si cu pasiune, inovativ antreprenorial daca vreti, …insa am nevoie de un mediu „propice” – la care si Banca Nationala ar trebui sa contribuie din plin …si nu o face, chiar din contra – a sustinut prin politici marele capital (care in proportie de peste 90 % este strain…), iar sustinerea capitalul romanesc al micului intreprinzator a fost, vorba lui Nenea Iancu „sublima, dar….”
    …cu mai multi ani in urma am propus unor reprezentanti de seama a BNR (inclusiv domnului Lazea) „sustinerea simbolica” (adica sa „dea din gura” ca ar fi bine ca….) a aparitiei si generarii unor fonduri inovative de tip „ventue capital” …si desigur sustinerea a fost …ntt !?!
    Si in acest context, va intreb, tinand cont, ca de exemplul FedRez are si obiectiul de a sustine cresterea economica pe langa cel de stabilitate a preturilor, n-ar trebui sa fie introdus un asemenea obiectiv si la BNR – si desigur si la ASF…
    Ce ziceti de o campanie in aceasta directie ?!?
    Multumesc si cele bune !

  7. Responsabil cu biciuitul verbal al romanilor era dl AV dar vedem ca are urmasi.Dl VL era destul de echilibrat in afirmatii.Poate ca e suparat pe ideile astea noi privind CF.E adevarat ca daca doar scazi fiscalitatea nu produci bunastare ci bule.

  8. Prietene Lazea, eu cred ca tu nu stii cum muncesc nemtii. Iti spun eu, cel putin o parte din ei muncesc mult mai putin decat noi (decat mine cel putin, nu stiu fata de tine cum stau). Tu lucrezi in Banca Bancilor? Prietene, cei care lucreaza in banci in Romania (si asta ar trebui sa sune cunoscut si unui client daramite unuia ca tine) muncesc de cel putin 3 ori mai mult decat un neamt in pozitie similara. Problema nu este ca muncim noi mai putin ci faptul ca sunt unii (poate ii stii si tu) care pot sa fure mult mai mult decat producem noi ceilalti. Iti suna cunoscut? Acum poti sa te duci sa te culci! Somn usor, romanii muncesc si pentru tine! Platesc motorina cu 10% mai scumpa decat cea din Germania, platesc mancarea cu minim 20% mai scumpa decat cea din Germania, primesc alocatia pentru copii de 25 de ori mai mica decat in Germania si in curand isi vor vinde casele pentru a-si trata bolile la medicii romani care lucreaza in Germania unde au plecat deoarece, in Romania, o duceau prea bine si munceau prea putin. A si inca ceva, nemtii o duc bine si datorita productiei de autoturisme, facute de catre roboti (si nu de catre oamenii „nemti”) si cumparate de cei cu dare de mana. stii ceva de politica de achizitii a BNR in materie de autovehicule? Imi permit sa dau cateva detalii. BNR-ul (banca prin definitie si chibzuita si nu echipa de Formula 1) cumpara masini cu motoare puternice (minim 270CP maxim 500 CP dar scumpe ( http://www.ziare.com/bnr/stiri-bnr/bnr-cumpara-cinci-autoturisme-cu-680-000-de-euro-1203479 ), (http://www.ziare.com/bnr/banci/bnr-isi-cumpara-masini-de-teren-de-83-000-de-euro-bucata-996956) si a mai cumparat (http://www.ziare.com/stiri/ancheta/si-bnr-plateste-296-000-euro-pentru-patru-autoturisme-in-leasing-500171 ) .Si pot sa-ti dau prietene oricate exemple vrei de cheltuieli facute fara nicio urma de responsabilitate. Stiu, vei spune ca banii sunt din surse proprii (by the way, cine e patron la BNR?)…si atat ca ma zbat degeaba.

  9. Doi oameni sunt in Romania cu multe bile: Isarescu cel vesnic self elected si Codruta cea de unchiu’ Sam iubita. Vor putea cei doi convietui? Ca institutii, vreau sa spun…

Trackback-uri

  1. In asteptarea invatamintelor pe care domnul Isarescu le va transmite domnului Ponta | Blogul lui Radu Soviani

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.