In asteptarea invatamintelor pe care domnul Isarescu le va transmite domnului Ponta


As fi foarte curios sa vad o pozitie oficiala a domnului Isarescu dupa intalnirea de astazi cu domnul Ponta, referitoare la eventuala reducere a TVA cu 4 puncte procentuale de la 24% la 20%. Evident, ma intereseaza cum se pozitioneaza domnul Isărescu politic, nu din punct de vedere al capacitatii de previziune (domnul Isarescu a dovedit deja cu nu poate prevedea o criza de proportii si ca in general, asa cum imi scria un cititor de blog, ,,întotdeauna apare DUPA ce s-a întâmplat câte ceva și ne servește o porție de ,,inteligență”, plună de morală.”).

Oricum, argumentele domnului Ponta pentru sustenabilitatea reducerii TVA de la 24 la 20%, sunt elucubrante. Domnia sa spune ca veniturile la bugetul de stat au întrecut orice așteptări: ,,după primul trimestru avem o colectare mult peste așteptări a veniturilor la bugetul de stat, cam 3-3,5 miliarde de lei în plus față de ceea ce era prevăzut în program”. Agenția Mediafax mai nota că la finele lunii martie, Ponta declarase că după primul trimestru, bugetul consemnează un excedent de 1,5 miliarde de lei, față de construcția bugetară care prevedea un deficit bugetar de 6 miliarde de lei. Ținând cont că au trecut doar 3 luni de la adoptarea bugetului, asta înseamnă unul din următoarele 2 lucruri, sau o combinație a lor în diverse ponderi:

a) proasta capacitate de programare bugetară (cum să nu poți previziona în urmă cu 3 luni o evoluție favorabilă a încasărilor de 7,5 miliarde (deficit de 6 miliarde + excedent de 1,5 miiarde);

b) proastă execuție bugetară (domnul Ponta nu a fost în stare să își urmeze propriul buget, adoptat în urmă cu 3 luni).

Ambele variante sunt catastrofale din punct de vedere al capacității de previziune, pentru cineva care spune că are cheia demonstrării sustenabilității măsurii de reducere a TVA pe termen lung. Practic, adoptarea bugetului plus execuția din primele 3 luni ne arată prezbitismul fiscal al guvernului domnului Ponta. După ce domnul Ponta ne-a dovedit ca este prezbit, vrea sa ne convinga ca nu este miop, din punct de vedere fiscal.

Oricum, întâlnirea de astăzi pare mai degrabă între cineva care categoric nu vede pe termen scurt (domnul Ponta) și cineva care în mod categoric a dovedit ca nu vede pe termen lung (contrapartea sa), o întâlnire între un prezbit fiscal și un miop fiscal, primul încercând să fundamenteze economic în fața celui de-al doilea ceea ce un al treilea, l-aș denumi derbedeu fiscal pasionat de plasarea șpăgilor în tablouri, a găsit de cuvință să arunce pe piață (marea reformă fiscală) doar ca să abată atenția de la propria corupție. Sincer, altă fundamentare pentru ,,reforma” intempestivă, ad-hoc și abruptă a intențiilor de modificare a fiscalității, nu a fost oferită.Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , ,

3 răspunsuri

  1. Am o rugaminte. E in afara subiectului, dar nu stiu cum sa iau mai repede legatura cu tine. Am nevoie de TTIP=Transatlantic Trade and Investment Partnership si CETA=Comprehensive Economic and Trade Agreement in format digital. Ar fi superb daca ar fi traduse in limba romana.

    Multumesc mult !

  2. Tare comentariu. Bravo! Si ma gandeam ca, poate dl Ponta aude ce zice seful Renault – daca nu avem autostrada Pitesti – Nadlac, se vor lua decizii importante. Care sunt acestea, nu cred ca trebuie sa ne gandim prea mult…in schimb facem mai repede Suplacu de Barcau – Bors – o legatura buna dar nu necesara in acest moment.
    Si exemplele pot continua in sensul in care as zice ca dl Ponta e chiar orb si surd nu prezbit sau miop.
    Numai bine si tineti-o tot asa!

Trackback-uri

  1. Azi, de la ora 21.00, sunt invitat la Realitatea TV. | Blogul lui Radu Soviani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: