Pozitia societatii Ana Teleferic referitoare la articolul publicat in 18 februarie 2015, aici pe blog (nefuncționarea gondolei din Poiana Brașov). Și câteva comentarii.


În primul rând vreau sa vă spun că apreciez pe deplin faptul că societatea Ana Teleferic a simțit nevoia să transmită un punct de vedere în care să explice ceea ce am semnalat aici pe blog, în urmă cu 2 zile: nefuncționarea telegondolei din Poiana Brașov până la ora 11.25 (mai bine de 2 ore din program). Apreciez faptul că societatea a simțit nevoia să explice și nu a manifestat aroganță și dispreț față de gândurile împărtășite aici pe blog (spun împărtășite pentru că gândurile mele au fost similare cu a altor câteva zeci de schiori prezenți miercuri în Poiană).

Concret, punctul de vedere este referitor la următorul articol: https://soviani.com/2015/02/18/superskiul-lui-udrea-si-copos-sabotat-de-vanturi-imaginare-poiana-brasov/.

Iată și poziția Ana Teleferic:

Referitor la articolul postat pe blogul dvs. , tinem sa facem cunoscuta pozitia Ana Teleferic cu privire la situatia semnalata de dvs. in data de 18 ianuarie in Poiana Brasov.

Instalatia de transport pe cablu telegondola a fost, intr-adevar, oprita timp de aproximativ 2 ore, si a fost repusa in functiune imediat dupa ora 11, dupa cum ati consemnat si dvs. in postarea pe blog.
Motivul pentru care telegondola nu a functionat in acel interval a fost o defectiune tehnica, si anume o avarie la o placa electronica, placa ce a fost inlocuita conform procedurilor de mentenanta ale instalatiei.

Ne cerem scuze pentru faptul ca motivul exact al opririi telegondolei nu a fost comunicat pe larg de catre personalul de la casa de bilete, si cu siguranta vom remedia acest aspect in viitor.

Pe de alta parte, tinem sa rectificam un aspect foarte important ce tine de finantarea instalatiei de telegondola. Aceasta este o investitie exclusiva a Societatii Ana Teleferic in valoare de 7 milioane de Euro, finalizata in decembrie 2005, si nu tine de niciun program guvernamental.

Societatea Ana Teleferic doreste ca toti cei care folosesc instalatia de transport pe cablu din Poiana Brasov sa aiba o experienta optima si sa-si desfasoare activitatea de ski in cele mai bune conditii, dar in aceasta ecuatie trebuie sa luam in primul rand in considerare siguranta operatiunilor si a turistilor, aspect cu care, fara indoiala, veti fi si dvs. de acord.

Speram ca cele de mai sus clarifica de deplin atat situatia cu care v-ati confruntat in 18 ianuarie cat si statutul investitiei telegondolei.

Ana Teleferic

Și câteva precizări suplimentare:

* este prima oară când aud că nefuncționarea telegondolei în data de 18 februarie 2015 a fost cauzată de ,,o avarie la o plată electronică, placă ce a fost înlocuită conform procedurilor de mentenanță”. Desigur că acest argument este verificabil (factură de achiziție, proces verbal de înlocuire, garanție, etc) și nu doresc să pun la îndoială onestitatea societății atunci când declară acest lucru, chiar dacă mă pot întreba cum se face că în data de 17 februarie 2015 telegondola a funcționat ceas până la ora închiderii, și brusc s-a ars placa a doua zi dimineață (când nu păreau suficient de mulți turiști – având în vedere că până la ora 11.25, nicio gondolă nu a fost scoasă pe traseu). Ceea ce a afirm însă cu tărie este că la casa de bilete mi-a fost sugerat să nu cumpăr cartelă pentru o zi, întrucât este vânt și nu se știe dacă va fi pornită telegondola. În plus, îmi amintesc că era și un afiș (tipărit la imprimantă), pus în geam, care afirma acest lucru: telegondola nu funcționează din cauza vântului. Mai mult, la prima casă din partea stângă, un domn de acolo mi-a comunicat că s-a uitat pe camerele de supraveghere și că sus este vânt. Întrucât la baza telegondolei nu era vânt, singura posibilitate să verific acest lucru era să ajung sus. Întrucât telegondola nu funcționa, iar cabina mică era supra-aglomerată (minimum o oră stat la coadă pentru a urca), am luat schiurile în spinare și am mers până la cabina mare, unde coada era mai lejeră. Când am ajuns sus, am filmat câteva cadre cu ,,vântul” care speriase telegondola. Cadrele le vedeți aici, puteți vedea cât de tare ,,flutură” brazii:

* eu nu contest faptul că investiția ,,de 7 milioane de Euro” în telegondolă aparține societății Ana Teleferic (chiar dacă mi se pare cam mult). Dacă vreți, mă supără faptul că această investiție a venit abia în 2005 (e bine că a venit), timp în care Poiana Brașov era subminată din punct de vedere al turismului pentru ski de infrastructura mizerabilă (țin minte că în 2001-2002-2003 stăteam câte 2-3 ore la coadă ca să urc o dată cu telecabina mare sau cu cea mică, sau cu gondolele alea puturoase luate în administrare pentru sume anuale pe care nu le cunosc, dar nu am motive să cred că taxa de concesiune pentru domeniul public era extrem de mică. Incontestabil, apariția telegondolei, chiar și cu o întârziere impardonabilă, a însemnat un plus semnificativ pentru potențialul de ski din Poiană și mă supără enorm situațiile în care pe motive de vânt (imaginare), telegondola nu funcționează. Cazul semnalat în 18 februarie nu este singular.

* eu subliniez faptul că, în condițiile în care accesul pe domeniul schiabil din Poiană (domeniu modernizat excelent, chiar și cu întârziere) cu bani europeni și publici, este lasat unei companii private, o anumită responsabilitate de funcționare adecvată a infrastructurii de lifturi trebuie impusă acelei companii private. Subliniez, ca să ajungi să schiezi în Poiană, accesul este facilitat (sau blocat) de societatea Ana Teleferic (cele 2 cabine și gondola). Prin urmare, doamna Udrea & Co ar fi trebuit, contractual, să se asigure că un operator privat nu poate după bunul plac (spre exemplu în cazul unui flux redus de turiști), să oprească, să limiteze, să blocheze accesul turiștilor pe pârtie. În opinia mea, câteva astfel de situații în care ar putea fi demonstrată reaua credință a operatorului/proprietarului privat, ar putea fi suficiente pentru o analiză de preluare a infrastructurii de la operatorul privat (cu despăgubiri juste), sau în caz de refuz, de construire a unui sistem de acces pe domeniul schiabil, sistem alternativ care să aparțină autorității locale. Sunt totuși optimist, faptul că societatea Ana Teleferic este atentă la aceste aspecte (și a trimis precizarea pe care o public), îmi arată o manifestare în mai mare măsură a acestei responsabilități și o rezistență managerială la eventuale tentații de genul celei că dacă ni se pare că nu sunt suficienți turiști – inventăm vânt, în condițiile în care a fost o zi excelentă (vreme, zăpadă) pentru ski.

* Pe măsură ce Ana Teleferic va înțelege mai bine această responsabilitate (semne bune), Poiana Brașov va fi văduvită doar de lipsa infrastructura pentru a ajunge acolo. Consider că personalul Ana Teleferic este impecabil (spre deosebire de Azuga). Deciziile astea cu telegondolele montane nerezistente la vânt vin, atunci când vin, doar dintr-o anumită mentalitate (neimputată personalului excelent care îi deservește pe turiști).

Următorul pas al manifestării responsabilității în materie de domeniu schiabil ar trebui să fie situația Sinaia. Acolo, în opinia mea, avem cel scump ski din Europa. Cred că domnul Sârbu a luat în administrare telefericul (și instalația de pe Valea Dorului pe care nu a modernizat-o în vreun fel și e același lift putoros și lent de dinainte de 1989), iar ca să urci rezonabil pe domeniul schiabil trebuie să îi plătești și lui Sârbu, și la Primărie. Primăriei îi plătești ca să ajungi decent la cota 1400. Lui Sârbu îi plătești ca sa ajungi de la cota 1400 la cota 2000. Odată ajuns la cota 2000 trebuie să îi plătești și lui Sârbu (pentru instalația puturoasă de pe Valea Dorului), dar și primăriei, pentru instalația modernă de pe Valea Soarelui. Anul trecut, după calculele mele, o zi de schi pentru cei mai puțin de 10-15 kilometri de pârtie din Sinaia, costa peste 200 de lei (la Sârbu și la Primărie).

Dar încă o dată vreau să remarc pozitiv începutul de responsabilitate al Ana Teleferic (manifestat prin nevoia de a explica o situație în termeni mai favorabili) și, cu speranța că nu e vorba doar de scuză pentru o drege busuiocul, vreau să cred că situațiile de vânt imaginar (sau mai rău, de defecțiuni imaginare) invocate vor fi limitate la zero în viitor.



Categorii:Stiri

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: