Portile de intelepciune ale domnului Isarescu. Astazi despre Euro. Si portiile de intelepciune


Mi s-a parut si mi se pare in continuare interesant cum tine guvernatorul BNR sa ne serveasca diverse argumente, oarecum pe la colturi,  oarecum soptite, care in fapt sa reprezinte pretexte viitoare in fata constatorilor ca BNR a fost mai degraba pasiva in ceea ce priveste derapajele, decat sa aiba o atitudine activa si de contracarare a lor. Cel mai recent exemplu este conferinta de astazi, gazduita de Comisia Europeana, referitoare la adoptarea Euro de catre Romania, si consemnat de hotnews.ro.

Remarc intai debutul discursului domnului Isarescu: ,,Era și timpul sa discutăm despre drumul pe care îl avem de parcurs către zona Euro”. Foarte interesant! Dacă era timpul, mă întreb de ce o astfel de dezbatere este inițiată de Comisia Europeană și are loc astăzi, 20 aprilie, în timp ce, în urmă cu 11 zile, pe 9 aprilie, BNR avea alte preocupări la nivel înalt – și anume ,,Zona Euro încotro”? Adică BNR dorea să ne servească porții de înțelepciune la nivelul întregii zone Euro în locul dezbaterii întarzierii adoptării monedei unice europene.

Mai remarc apoi că în timp ce domnul Isărescu și BNR nu au transmis niciun comunicat după întalnirea pe care domnul Ponta a avut la banca, referitoare la modificarile codului fiscal (lasand sa penetreze mesajul relativ mincinos al domnului Ponta – cum ca BNR nu ar avea nimic impotriva modificarii ad-hoc si ample de fiscalitate), tot domnia sa vine cu o serie de apropouri menite sa ii asigure exit-ul atunci cand revelatiile fiscale ale Ponta, Valcov and Co se vor razbuna economic.

Ce zice acum domnul Isarescu:

* ,,Cu motivatii din ce in ce mai bune, Romania reuseste sa deraieze repede de la politicile macro”. De ce preferă domnul Isarescu apropouri din astea in loc sa ne spuna ce gandeste dansul referitor la modificarea Codului Fiscal? De ce nu a transmis asemenea avertismente inainte ca Guvernul sa decida modificarea intempestiva a Codului Fiscal? Pentru ca participa, dar nu se baga.

* ,,Problema noastra este ca nu facem reforme structurale.  Avem doua asemenea programe – unul cu FMI si altul cu Comisia – și ambele sunt întarziate”. De ce nu spune guvernatorul ca in fapt, sunt derapate, si ca inainte de a decide masuri populiste fara sustenabilitate economica, este obligatoriu sa facem aceste reforme structurale? Pentru ca participa, dar nu se baga.

* ,,Analizele CE și FMI identifica lipsa infrastructurii ca obstacol major in calea cresterii economice”. Domnule Guvernator, este nevoie sa citati FMI si CE ca sa transmiteti aceasta banala idee? Oare chiar poate guvernatorul sa faca propria analiza care sa ajunga la acest rezultat? E drept, daca si-ar fi asumat-o dansul, ar fi trebuit sa afirme ca si mine ca atunci cand iei bani din buget ca sa faci TVA de 9% la mici si hamburgeri, iei in fapt bani de la strada, scoala si spital. Iei bani de la dezvaltoarea infrastructurii de transport, de educatie, de invatamant. Am scris despre asta aici: https://soviani.com/2015/04/08/despre-reducerea-tva-ului-la-alimente-si-la-servicii-de-alimentatie-publica-de-la-24-la-9/. In loc de creatori de infrastructura pentru dezvoltarea economica, romanii sunt impinsi sa devina mancatori de mici si hamburgeri.

* ,,Nu banii ne lipsesc ca sa facem autostrazi, Drumurile se fac cu ingineri de calitate. In plus, oportunitatile de finantare prin fonduri structurale nu sunt suficient fructificate, Sa ai bani gratis si sa nu ii iei…”. De ce nu spune domnul Isarescu asta ferm domnilor Ponta si Rus, care vor sa impinga, in opinia mea penal si iresponsabil, construcati autostrazii Comarnic Brasov la un cost total de 8,6 miliarde Euro (cu o renta anuala de

* ,,Disparand ajustarea prin cursul de schimb, toata povara politicilor economice cade pe fiscalitate, pe interprinderi”. Si cu ajustarea prin curs de schimb, pe cine cade povara domnule Guvernator? Prin ajustare dumneavoastra intelegeti in principal depreciere. Adica atunci cand restul politicilor economice sunt gresite (ca acum – nu reforme structurale, politica fiscala ad-hoc, nesustenabila economica), vine BNR si lasa cursul sa se deprecieze. Pe cine afecteaza deprecierea de curs? Nu pe agentii care au imprumuturi in Euro? Nu pe toata lumea care plateste accize, TVA peste accize, preturi de import in Euro si dolari, toate devenind mai mari in urma deprecierii de curs? Ce ajustare nu puteti sa faceti daca intram in zona Euro de astazi? Nu puteti deprecia cursul atunci cand bugetul are nevoie de bani si ii ia prin depreciere externa de la toata lumea? Adoptand Euro cat mai repede, nu fortati si celelalate politici sa fie responsabile? Adoptand Euro cat mai repede, nu faceti sa dispara toate ,,ajustarile” prin curs care condus la scumpiri la orice – de la energie electrica, gaze si benzina pana la factura de telefon? Adoptand Euro acum, nu fortati ca bancile comerciale sa devina banci si sa nu mai stea sa incaseze zeci de procente din venituri din pretul conversiei leului in Euro? Credeti ca daca Romania isi respecta angajamanetul si ar fi data garantii ferme ca vom fi in zona Euro in 2014 (care a fost obiectivul din 2007, si pentru care ar fi trebuit sa intram in ERM2 inca din 2012), ar mai fi fost impinsa lumea catre credite in franci elvetieni? In fapt, principalul lucru care dispare in urma amputarii ,,ajustarii” prin cursul de schimb este politica discretionara a BNR in privinta cursului de schimb, iar BNR, din izvor de intelepciune tardiva ar fi devenit o institutie de functionari impecabili si care s-ar fi aplecat mai mult poate catre protectia consumatorilor de produse financiare.

* ,,Noi am optat pentru 2019, an care nu a fost ales fara temei.  Trebuie sa ne gandim foarte bine daca mentinem aceasta tinta si sa vedem ce avem de facut”. Aici simt nevoia de o mica corectie: noi am optat intai pentru 2014. Tinta ratata. Apoi 2015. Tinta ratata. Apoi 2019, iar despre asta ne spune domnul guvernator ca ,,ne-am stabilit aceasta tinta, e drept, ca deocamdata, printr-un acord verbal”. Pai cine trebuie sa stabileasca mai mult decat printr-un acord verbal? Nu BNR si guvernul? Nu politicile economice trebuie indreptate in acest sens, atat cele monetare cat si cele fiscale si ale reformelor structurale?

Mai vreau sa mentionez un singur lucru: intre timp, pe diverse voci, BNR lasa sa se inteleaga ca ar fi un dezastru sa aderam la zona Euro ,,nepregatiti”. Si ca ar fi bine sa o mai lalaim cu procesul de aderare. Sau ca in general, neperformanta administratiei economice a tarii s-ar datora cetatenilor si companiilor romanesti, nu dispretului fata de banul public si fata de responsabilitatea care deriva din ocuparea temporara (sau cronica) a anumitor functii publice.

Dumneavoastra credeti ca domnul Isarescu vrea realmente o trecerea rapida a Romaniei la Euro si cvasi-pensionarea sa anticipata? Sau gaseste din diverse porti prin care sa ne prezinte diverse portii de intelecpiune, mai mereu, post-factum?Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Participarea la emisiunea Daily Income, de astazi, 20 aprilie 2015. | Blogul lui Radu Soviani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: