Despre închiderea The Money Channel. 5 lucruri care au facut TMC sa conteze.


Pe 1 mai 2015 s-ar fi împlinit 9 ani de existență al singurului post de business din Romania: The Money Channel (TMC). Aflu de pe agenția de presă Mediafax că The Money Channel nu va mai aniversa 9 ani. Postul se va închide azi, 25 aprilie, după ce Consiliul Național al Audiovizualului nu i-a prelungit licența (nefiind întrunite condițiile legale pentru prelungire, din pricina datoriilor la stat). Pentru mine este o veste tristă, chiar dacă din luna octombrie 2012 nu am mai lucrat cu The Money Channel.

Dealtfel momentul octombrie 2012 a reprezentat, în opinia mea, accelerarea sfarsitului postului. Intr-o lupta de orgolii între Cozmin Gușă (care ajunsese să dețină/controleze Realitatea TV) și Mihai Tatulici, pe care viața l-a adus ca Project Manager la The Money Channel, adevăratul The Money Channel a încetat atunci să existe. Motivul? The Money Channel încerca să se desprindă de Realitatea (de ce oare?) și să devină altceva (de ce oare?), apărand în cel moment un ,,nou” post TV – money.ro.

Dacă Money.ro a beneficiat de notorietatea acumulată de echipa de la The Money Channel (și de o echipă ,,la cheie” atat editorială cat și tehnică foarte competitivă, dar desigur, perfectibila), din păcate, nu a știut ce să facă cu ea. Ambițiile de transformare în televiziune de știri generalistă (,,noua Realitatea”) a condus în fapt, în opinia mea, la distrugerea a tot ceea ce construise de Money Channel, post TV a cărui principală realizare o consider creșterea interesului public pentru informația economică, pentru înțelegerea și analiza ei, și alimentarea acestui interes. Acest lucru a fost posibil cu o echipă editorială care includea buni jurnaliști economici, susținut de o echipă tehnică excelentă. Apropos de echipa tehnică, nicodată nu am auzit din partea ei expresia ,,nu se poate”.

Octombrie 2012 și direcționarea a ceea ce însemna the Money Channel spre money.ro a consemnat în opinia mea, lovitura care a condus la dispariția The Money Channel: Gușă&Co s-au trezit cu o siglă și cu o frecvență cu care nu știau/nu aveau ce să facă (neavand produs), iar money.ro s-a trezit cu o echipă și cu un produs (denaturat și diferit din punctul de vedere al misiunii inițiale, de televizune economică) pe care nu avea unde să îl livreze. Cred că are legătură cu orgoliile și cu banii. Îmi aduc aminte situația stupidă în care în octombrie 2012 obținusem exclusivitatea interviului cu brokerul fugar Cristian Sima, și nu mai aveam unde să îl difuzez – noi nu mai eram The Money Channel, iar money.ro simula o emisie pe net (insuficienta tehnic inclusiv pentru telespectatorii care ne stiau, ne cautau, si incercau sa ne urmareasca pe net). Am difuzat atunci interviul pe Realitatea TV (misiunea mea a fost și este interesul public în activitatea jurnalistică) de unde s-au activat alte orgolii: Mihai Tatulici – că de ce am difuzat interviul pe Realitatea (ce alternativa imi oferea hi-jack-uirea The Money Channel?) iar Cozmin Gușă că să nu mai spun că sunt jurnalist money.ro. Pentru amandoi, interesul public, al difuzarii interviului, a trecut atunci în planul secund. Dar astea sunt doar amintiri (triste) legate de un anumit mod de a face management.

Este laudabil totusi ce a facut Muhammad Murad (devenit finantator TMC) dupa acel moment, octombrie 2012. Dupa ce din The Money Channel a mai ramas doar o sigla pentru cateva luni, Murad a continuat operarea The Money Channel, realizand. oportunist economic, ca brandul conta mai mult decat continutul in acel moment, in speranta ca va imbunatati continutul și distribuția (postul să fie din nou preluat de toate rețelele de cablu). Din păcate nu a reușit. Nici nu cred că poate fi blamat pentru asta: de ce ar fi investit mai mult decat a facut atata timp cat licenta apartinea unei companii de presa (Realitatea Media), societate aflata in insolventa, cu principalele proprii probleme legate de Realitatea TV. Totusi Murad a reusit sa mentina principalele active ale postului (brandul si sigla) pana astazi. Pentru mine a fost insa evident ca The Money Channel de pana luna trecuta nu mai avea mai nimic de a face cu The Money Channel.

Azi e finalul The Money Channel, asa ca as vrea sa sumarizez cateva realizari extrem de importante ale postului, de la primul minut de emisie (1 mai 2006).

5 lucruri care a făcut TMC să conteze

1. A fost prima televiziune care a adus discursul economic in prim-plan. Si asta de dimineata pana noaptea. A oferit o alternativa la stirile obosite si a insemnat un nou mod de a face televiziune. Prin calitate, cantitate si spectacol al prezentarii informatiei (TMC avea la 1 mai 2006 cel mai tare video-wall din Romania)

2. A reusit sa constientizeze media de stiri si media generalista de importanta diseminarii/comentarii/analizei informatiei economice. Fiind in acelasi trust cu Realitatea TV, a reusit sa completeze continutul Realitatii cu subiecte de importanta economica si sa faca astfel incat, atat direct cat si prin Relitatea TV, continutul jurnalistic economic sa ajunga la un public cat mai larg. Odata ce discursul economic al The Money Channel a fost inclus de Realitatea TV (prin invitarea principalilor vectori de la TMC dar si prin difuzarea continutului realizat de TMC), a fost doar un pas pana cand celelalta televiziune de stiri importanta (Antena 3) a inclus in productiile proprii o cantitate mai mare de informatie economica. Și de acolo mai departe in stirile economice din televiziunile generaliste.

3. A adus in prim-plan importanta deciziilor economice nationale si internationale. Imi aduc aminte cum era tratate conferintele domnului Isarescu si deciziile BNR in perioada anterioara TMC: cate o scurta stire in jurnal sau in cea mai buna emisiune economica de pana la The Money Channel – Economia in 60 de minute – la B1TV (scuzati lipsa de modestie). Odata cu The Money Channel, deciziile autoritatilor economice erau difuzate instant, analizate imediat, extinse in analiza publica prin intermediul celorlalte televiziuni. Mai imi aduc aminte cu emotie de transmiterea conferintelor de presa internationale, in direct, la care reprezentantii The Money Channel participau si adresau intrebari). Personal imi amintesc cu drag prima transmisiune in direct a TMC de la Banca Centrala Europeana, intrebarile pe care i le-am adresat lui Jean Claude Trichet, si cu mandrie cum raspunsurile la intrebarile mele, jurnalist roman la The Money Channel, au fost preluate de agentii importante precum AP sau Reuters. Mai imi aduc aminte cum, atunci cand The Money Channel a devenit prima televiziune din Romania care a transmis in direct evenimentele/deciziile/ mesajele de la un summit G8 (15-17 iulie 2006, Sankt Petersburg), am reusit sa facem lumina, noi, The Money Channel, intr-o problema carea ardea atunci in Romania: va adera tara noastra la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 sau va fi amanata aderarea pana la 1 ianuarie 2008? L-am intrebat atunci, intr-o conferinta de presa pe premierul italian Romano Prodi (fost Presedinte al Comisiei Europene) in legatura cu aceasta dezbatare, alimentata si intern si international. In momentul in care mi-a raspuns (si noi am transmis in direct raspunsul) ca ,,January 1st  2007. It’s done”, am fost capabili sa transmitem intregii tari ca discutia despre amanarea aderarii s-a incheiat. A ramas 1 ianuarie 2007.

4. A devenit un centru de expertiza (in principal prin invitatii din emisiuni, dar si prin realizatorii proprii) in ceea ce priveste deciziile economice. Decidentii veneau la The Money Channel, iar atunci cand nu erau aroganti, tineau cont de critica constructiva a The Money Channel. Multe dintre deciziile economice luate de diverse guverne au avut componente discutate pentru prima oara in emisiuni la The Money Channel.

5. Sunt multe realizari. Doar poate cea mai importanta este ca The Money Channel a reusit sa aduca intelegerea fenomenului economic si mai aproape de publicul larg, specializat nu neaparat in economie. Notorietatea Money Channel a reusit sa depaseasca cabinetele guvernamentale, institutiile, bancile, companiile de asigurari, fondurile de pensii, investitorii la bursa si a patruns in constiinta publicului. Nu ma refer numai la ,,feed-back is fifty” (o excelenta idee – afacereza – pentru promovarea ,,comestibilitatii” informatiei prezentate de The Money Channel). Ma refer la discutiile despre subiectele initiate/discutate/promovate de The Money Channel direct si diseminate inclusiv prin Realitatea, care ajungeau de la bancheri si ministri pana la taximetristi, agenti de vanzari sau functionari. Nici nu va inchipuiti cat de fericit am fost cand in mai 2013, imi spunea cabanierul din Retezat (Cabana Pietrele, 1480 de metri) cat de mult i-a placut o discutie a mea cu domnul Adrian Vasilescu, pe care a vazut-o la The Money Channel. La mai bine de un an de la difuzarea emisiunii respective, cabanierul retinea exact momentul cel mai tensionat al acelei discutii.

Desigur, sunt mult mai mult de 5 lucuri care au făcut TMC să conteze. Eu nu vreau sa scriu mai mult, pentru ca deja am devenit nostalgic. Dar daca doriti sa adaugati, dumneavoastra cititorii blogului, sau fostii mei colegi de la The Money Channel, le voi gazdui si citi cu drag.

În acest moment, sunt convins ca un nou Money Channel (apropiat de proiectul inițial dar actualizat la noile condiții de piață/tehnologie) va exista. Mai devreme sau mai tarziu, probabil la circa 12 luni dupa ce va disparea finantarea dubioasa din mass-media, vor disparea cateva televiziuni, iar piata de televiziune va urmari din nou ceea ce a trebuit sa urmareasca intotdeauna: interesul public, intr- o maniera care sa aduca profit investitorilor, dar totdeuana urmarind interesul public. Vom vedea daca se va adeveri aceasta predictie a mea (poate chiar și mai repede 🙂 ), dar indiferent de asta, TMC a contribuit si va contribui la tot ceea ce a insemant publicatie economica/viziune jurnalistica de dupa 1 mai 2006. Asa ca, intrucat TMC ar fi implinit 9 ani la 1 mai 2015, spun doar atat: LA MULTI ANI TMC! La multi ani tuturor celor care au initiat proiectul TMC si au contribuit la realizarea si functionarea sa! Si, poate cel mai important, pentru ca intotdeauna va fi acolo, La multi ani publicului TMC! Sloganul TMC a fost ,,Profita de The Money Channel!”. Eu cred ca toti cei care au urmarit TMC au avut de profitat.Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , ,

8 răspunsuri

  1. Dupa revolutia din decembrie 1989 cred ca acest post de televiziune a fost al doilea miracol petrecut in aceasta tara, menit sa transforme Romania intr-un stat eminamente capitalist. Pacat ca ce a ce este frumos dureaza atit de putin…

  2. Trist, dar conform cu “democraţia originală”. Am spus de multe ori, că România a devenit o închisoare informaţională.

  3. Radu,

    Ai scris extrem de bine si de la obiect tot ce a fost TMC. Acel TMC in care noi toti, acea echipa de nebuni frumosi, editorial si tehnic, am facut ca The Money Channel sa conteze. Atat de coerent e mesajul tau incat eu, Irina, vreau sa adaug, ca producator de stiri si de emisiuni al The Money Channel, ca dupa ce am parasit postul de teve nu mi-am mai dorit sa intru in alt proiect de teve. Am creat un brand, ne-am creat un prestigiu, ne-am creat un nume. Profesionalism. Multumesc, Radu, pentru acest articol.

  4. Felicitari, Radu! Fara tine nu ar fi fost la fel:))

  5. the money show.dezbateri adevarate,invitati unu si unu.CALITATE.off topic te-as vota presedinte cu toate ca prim ministru ti-ar veni ca o manusa

Trackback-uri

  1. #11 / Unde ne pleacă antreprenorii, complicata misiune a impozitării bacșișului, de ce suntem super-ocupați și ultra-neproductivi + cum să educi gândirea antreprenorială a copiilor. - Cei care schimbă jocul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: