Vrand parca sa infirme ca a declarat ca CIA ar fi avut o inchisoare în Romania, Ion Iliescu parca vrea sa reconfirme exact asta


,,Vreau sa fie foarte clar: nu am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA în Romania”, a scris astăzi Ion Iliescu pe blogul său, părând să dorească să infirme faptul că ar fi spus că pe teritoriul Romaniei ar fi existat o închisoare secretă a CIA.

Fraza următoare însă sună așa:

,,Am precizat destul de clar că dacă aș fi știut ce destinație are facilitatea solicitată de partea americană, aș fi luat, cu siguranță, o altă decizie.”

Pe înțeles, acum domnul Iliescu știe ce destinație a avut facilitatea. Și părând că vrea să infirme confirmarea existenței unei facilități de detenție CIA în România, întărește mai mult această idee. Asta după ce Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a cerut o anchetă serioasă în ceea ce privește declarațiile domnului Iliescu, pe care le-a salutat.

Având în vedere interviul din Der Spiegel, în care domnul Iliescu a făcut afirmația că ,,aliații americani ne-au cerut să oferim o locație…. am aprobat solicitarea ,,în principiu”, detaliile fiind stabilite de Ioan Talpeș” dar și declarațiile de astăzi de pe blog ale domnului Iliescu, nu am decât 3 întrebări:

1. De ce a simțiti săptămâna trecută nevoia domnul Iliescu să confirme (eu cred că neprovocat) existența acelei facilități CIA?

2. De ce a simțit astăzi nevoia domnul Iliescu să pară că reconfirmă ceea ce a apărut săptămâna trecută în Der Spiegel?

3. În ce scop?

Sunt întrebări esențiale, care cu siguranță își vor găsi răspunsul oficial în viitorul nu foarte îndepărtat.

Până atunci remarc (ceea ce nu îi e în obișnuință) un lucru nou la domnul Iliescu: o încercare de trombonire ,,a la Ponta”. Tot pe blogul, dânsul spune:

Este ridicolă și mai ales degradantă pentru România, periculoasă pentru interesele ei, afirmația că declarația mea face ”jocul rușilor”. După aceeași logică, raportul prezentat la începutul anului în Congresul SUA, raport extrem de critic față de CIA și de tehnicile sale de interogare, face, la rândul lui, jocul rușilor. Vi se pare că se poate spune așa ceva, fără a cădea în ridicol? Raportul Congresului este expresia cea mai concretă a tăriei unei democrații, care, atunci când este nevoie, își asumă erorile și face astfel încât ele să nu se mai repete, iar legea să fie respectată.

Tentativa de trombonire este în textul bolduit. Ultima frază arată că domnul Iliescu știe exact de ce CIA trebuie să raporteze Congresului și de CIA, Congresul American și administrația SUA în general înțeleg, atunci când acționează în interesul public să își asume responsabilitatea și pentru lucrurile bune și pentru lucrurile mai puțin bune. Congresul american este obligat să acționeze în interesul statului american și să afle adevărul de la cei chestionați (fie că sunt CIA, FBI sau Președinți), și să îl expună într-o manieră responsabilă, cetățenilor.

Vrea domnul Iliescu să ne sugereză că și domnia sa ,,își asumă erorile și face astfel încât ele să nu se mai repete, iar legea să fie respectată”? Eu cred că scopul intervenției domnului Iliescu (de săptămâna trecută și de azi) este cu totul altul. Domnul Iliescu nu mai are ce greșeli să repete, domnul Băsescu care a urmat după domnul Iliescu a făcut propriile greșeli enorme, domnul Iohannis, încercând să aducă normalitatea mandatului de președinte pare mai degrabă adeptul proverbului ,,cine nu muncește nu greșește”.

Nu cred că domnului Iliescu (85 de ani) i-a scăpat, reconfirmand astăzi printr-o tentativă de infirmare, ceea ce a apărut săptămâna trecută, la fel cum nu cred că un alt responsabil al statului român, bancher (65 de ani) a uitat pur și simplu de un credit pe care l-a . Nu e chestiune de bătârnețe, ci mai degrabă una de tinerețe. Aceasta este părerea mea, întrebându-mă încă o dată, în ce scop a pornit domul Iliescu acest subiect.

Iar la final, mai mă amuză (recunosc, poate nu ar trebui să mă amuze întrucât nu cunosc fenomenul), o altă declarație a domnului Iliescu, din postarea de azi de pe blog:

Știind ceea ce aprobasem – acordarea unui sediu pentru reprezentanța CIA în România-justifică faptul că, în toți acești ani, am negat existența unei închisori CIA pe teritoriul României.

Oare chiar așa, agențiile de spionaj au sedii? Au reprezentanțe? Și dacă da, ce fac la acele reprezentanțe? Le branduiesc și spun ,,Aici este reprezentanța spionilor X”? :). Recrutează acolo spioni? 🙂 Înghesuie acolo eventualele documente produse din activitatea de spionaj inclusiv în statul în care au ,,reprezentanța”? 🙂  Este un subiect complicat, iar răspunsul la întrebarea: ,,în ce scop” cred că va putea face mai multă lumină pentru întrebarea 1 și anume de ce a simțit nevoia domnul Iliescu să deschidă acum acest subiect.Categorii:Editoriale

Etichete:, , , ,

1 răspuns

  1. Are şi vârsta avantajele ei. O ia gura pe dinainte. Sau invers.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: