În această seară, de la ora 21.00, particip la emisiunea ,,Jocuri de Putere”, realizată de Rareș Bogdan la Realitatea TV. Temele sunt:
* Aderarea Romaniei la Zona Euro – Cine vrea și cine nu vrea de fapt aderarea cat ma rapida la Euro și de ce vrea guvernatorul BNR ,,să ne grăbim încet”
* Mesajele domnului Isărescu (ați văzut săptămana aceasta ieșirile verbale dese ale Guvernatorului, pe care le-am catalogat drept nervoase – în condițiile în care sunt lipsite de esență). M-am amuzat cand am citit astazi ca domnul Isarescu nu mai vrea sa fie perceput drept avocat al băncilor (in opinia mea, domnia sa a devenit mai degraba purtatorul lor de cuvant – tacerea bancilor in probleme de importanta esential – spre exemplu creditarea in franci sau reconsiderarea garantiilor – cat de mult pot sa mearga bancile in confiscarea bunurilor prezente si viitoare ale debitorilor, imi dau exact senzatia asta: cei vizati direct tac, și își trimit la înaintare Purtătorul de cuvant). Mă pot întreba de ce Guvernatorul a simțit nevoia să se comporte ca purtatorul de cuvant al bancilor? Sigur ca ma pot întreba. Și aș prefera sa avem un raspuns din partea domnului Isărescu nu în sensul că domnia sa ,,crede ca bancile ar trebui să crediteze economia reală” (Einstein!) – ci un raspuns la intrebarea – care este responsabilitatea Bancii Nationale pentru decizia de astazi a Comisiei Europene de a lansa o procedura de infringement împotriva Romaniei în domeniul serviciilor financiare” – detalii aici:http://www.mediafax.ro/economic/ce-lanseaza-o-procedura-de-infringement-impotriva-romaniei-in-domeniul-serviciilor-financiare-14353278
Amintesc unul dintre obiectivele Directivei (pe care Romania și alte 10 țări nu au transpus-o):
Obiectivul este acela de a garanta că băncile aflate în pragul insolvenţei pot fi restructurate fără a obliga contribuabilii să plătească pentru menţinerea stabilităţii financiare. Se prevede, în schimb, că acţionarii şi creditorii băncilor trebuie să îşi suporte partea lor din costuri, prin intermediul unui mecanism de „recapitalizare internă”.
Întrebarea mea este: a garantat BNR și statul roman că băncile cu probleme au fost trestructurare fără a obliga contribuabilii să plătească pentru menținerea stabilității financiare? Părerea mea este că din contră. Desigur, mi se va spune că în Romania nu a fost naționalizată nicio bancă. Așa e. Au fost însă naționalizate pierderile sistemului bancar prin recuperarea lor din profitul suplimentar pe care statul roman, cu concursul BNR, l-a generat băncilor comerciale (tineti minte dobanzile de 15-17% la care se imprumuta ministerul de finante al lui Vosganian, Pogea și alții)? Ba chiar și în acest moment – guvernul se laudă cu un excedent bugetar (bani necheltuiți) în timp ce atrage împrmuturi importante pentru care plătește dobanzi, dar nu le foloseste eficient.
E mult de vorbit, vom avea timp de la ora 21.00 la ora 23.00, la Realitatea TV. Ne vedem atunci.
Categorii:The Money Show
Felicitari domnule Soviani pentru prestatia de aseara (28 mai a.c.) de la Realitatea!
Problema este ca nu ati avut cu cine discuta in aceasta asa-zisa dezbatere publica despre aderarea cat mai rapida la euro.
Parcursul emisiunii mi-a adus aminte de scoala pe care am facut-o, mi-a adus aminte despre “textieri” : cei care nu habar nu aveau subiectul de pe bilet dar dadeau din gura ce isi mai aduceau aminte din materia de examen ; important era sa nu taci din gura, important era sa debitezi “texte”.
Preopinentii – despre care, in timp, mi-am format o parere foate proasta in privinta expertizei asupra unor lucruri foarte importante in legatura cu Romania – au fost “textieri”, mi-au intarit opinia in privinta competentei lor.
Domnii Rares Bogdan, Valeriu Turcanu – penibil, Oreste Teodorescu, Alex Cautis, Dumitru Bortun, Lucian Isar – ce rude mari imparatesti i-au netezit drumul catre “expert in chestiuni economice” acestuia ? – precum si doamna Oana Stanciulescu au fost complet pe langa subiect. S-au dovedit, cum banuiam de altfel doar “textieri”. Unii si-au recunoscut ignoranta in domeniul economic, bravo lor.
Asa ca trambitata peste masura “prima dezbatere nationala” despre aderarea la euro a fost primul mare fas in aceasta chestiune spinoasa.
Domnule Soviani ati fost singurul care ati incercat sa discutati despre aderarea la euro in mod serios. Imi pare rau ca nu ati reusit.
Ar fi fost interesant pentru toti cei care vor dezbateri cu argumente pro si contra bazate pe cifre si calcule econometrice. Ar fi fost interesant pentru toti cei care s-au saturat sa auda lozinci din manualul scurt al economiei de piata, al capitalismului si democratiei pluripartinice debitate precum in trecutele adunari ale Partidului Comunist.
Inca o data felicitari domnule Soviani !
Indraznesc a va face o sugestie : incercati sa argumentati aici pe blog, fara “texte” va rog, de ce este necesar ca Romania sa adere la euro. Promit sa fiu cititor frecvent al opiniilor Dvs.
Pentru mine este clar ca accederea la zona euro este o necesitate economica dar mai ales politica (nu voi intra intr-o analiza).
Numai diriguita de la Bruxelles si Washington (vezi campania anticoruptie) Romania mai poate fi pusa pe drumul Europei.
Asa-zisa “clasa politica” si-a dovedit cu asupra de masura incapacitatea si, mai ales, reaua-vointa! Aceasta “clasa politica” nu a guvernat tara ci a praduit-o.
Multumesc mult pentru comentariu si pentru apreciere!