Familia Iohannis pierde casa. Va returna chiriile încasate între timp? Și dacă nu are cash, prin poprirea salariului de Președinte?


Pentru mine, știrea de astăzi este aceea că Președintele României ,,pierde o casă din Sibiu”, așa cum scrie hotnews.ro, AICI. Termenul ,,pierde” este discutabil. Întrucât familia Iohannis nu pierde ceea ce a avut ci ceva ce a cumpărat/moștenit în condiții discutabile.

Pe scurt, așa cum relevă hotnews.ro care preia informații de pe site-ul de investigații riseproject.ro, vorbim despre un imobil care a ajuns în proprietatea statului după ce proprietarii au decedat fără urmași (și au trecut în prealabil printr-o operațiune de naționalizare), apare un urmaș surpriză (1991), moare urmașul surpriză (1993) dar nu înainte de a lăsa moștenire ceea ce va urma să dețină nepotului său, soției domnului Iohannis și soacrei domnului Iohannis (de facto din 1999). Instanța dovedește că ,,urmașul surpriză” și-a arogat această calitate printr-un fals (2005), și durează foarte mulți ani până când în final efectele acelui fals sunt anulate (azi a fost ultima etapă – pierderea casei de către familia Iohannis).

Deci Iohannis pierde după 16 ani ceea ce nu ar fi putut să cumpere/moștenească de bună-credință. Decizia de astăzi care confirmă decizia din primă instanță, prin care Iohannis a pierdut a doua casă este următoarea:

Screen Shot 2015-11-12 at 15.38.49

 

 

 

 

 

 

 

Am încercat să înțeleg care este povestea casei pe care Iohannis o pierde azi. Nu am niciun merit în această investigație, ci pur și simplu am citit și sintetizat două articole din Evenimentul Zilei și articolul menționat de Risproject.ro. Cred că am înțeles, iar ceea ce am înțeles, sintetizez și pentru dumneavoastră, în mai mulți pași:

  1. A existat un domn Ilisie (Elizeu) Ghenea, căsătorit cu Maria Ghenea (fostă Baștea). Au avut mai multe case în județul Sibiu. Cei 2 nu au avut copii.
  2. Maria Ghenea (fostă Baștea) moare în 1962, iar Ilisie Ghenea este unicul moștenitar.
  3. În 1964, statul român naționalizează imobilele deținute de Ilisie Ghenea (printre care și cel pierdut azi de Iohannis, irevocabil).
  4. Ilisie Ghenea, cu casele naționalizate, moare în 1969. Unicul moștenitor al lui Ilisie Ghenea devine Paraschiva Micu (sora lui Ilisie). Nici Paraschiva Micu nu are copii.
  5. În 1974 moare și Paraschiva Micu (unic moștenitor). Neavând urmași, tot ceea ce deține ajunge în patrimoniul statului
  6. În 1991, apare un urmaș al soției lui Ilisie Ghenea. Nicolae Baștea susține că este nepotul lui Ilisie Ghenea. Pretinde casele naționalizate;
  7. Imediat, Nicolae Baștea face testament prin care lasă tot ce are nepotului Ioan Baștea, lui Carmen Iohannis (mama Președintelui) și Georgetei Lăzurcă (soacra lui Iohannis).
  8. În 1993, Nicolae Baștea moare.
  9. În 1998, Liviu Muntean, secretar al comunei Porumbacu de Jos, emite o adeverință falsă prin care constată că Nicolae Baștea este unicul moștenitor al lui Ilisie Ghenea. Pentru această adeverință falsă Muntean este condamnat la un an de închisoare cu suspendare;
  10. Odată inventat ca moștenitor Nicolae Baștea (decedat în 1993), pe baza adeverinței, notarul Radu Gabriel Bucșa emite în 1999 un certificat prin care stabilește că moștenitorii testamentari (punctul 7) ai defunctului sunt nepotul lui, Ioan Baștea și soția plus soacra domnului Iohannis.
  11. Se împart activele (casele naționalizate revendicate, în calitate de moștenitor, de defunctul Baștea): o clădire e pe strada Magheru merge la nepot, la soție și la socară, iar o clădire de pe strada Bălcescu (cea pe care Iohannis a pierdut-o astăzi), merge spre nepot. În secunda 2, după împărțirea activelor odată cu interpretarea testamentului, tot în 1999, soții Iohannis cumpără 50% din clădirea de pe strada Bălcescu, pentru 50 de milioane de lei vechi. În 1 iunie 1999, cursul de schimb leu-dolar era de 15756 lei pentru un dolar. Deci soții Iohannis cumpără jumătate din imobil pentru echivalentul a 3.173 dolari. Îmi aduc aminte că în aceeași perioadă mi-am cumpărat un Fiat Tempra la mâna a doua, din Germania, cu echivalentul a 5.500 de dolari, spre comparație. 3 ani mai târziu, în 2002, Iohannis, care îl reprezintă și pe nepotul Baștea, închiriază doar parterul imobilului din Bălcescu (spațiu comercial), pentru 20.000 de dolari/an, băncii Raiffeisen. Prin urmare familia Iohannis ajunge să dețină cote în imobilele de pe Magheru și de pe Strada Bălcescu. Proaspăt împroprietăriți pentru prețul a jumătate de mașină modestă la mâna a doua, noii proprietari cer anularea contractelor de vânzare cumpărare prin care foștii chiriași ai imobilelor naționalizate (naționalizate dar apoi intrate în proprietatea statului legal prin lipsa de moștenitori legali) cumpăraseră aceste imobile.
  12. Succesorul inventat, Baștea, este contestat de cei care cumpăraseră apartamente de la stat în imobilul de pe strada Magheru și fac plângeri penale. În 2005, Tribunalul Brașov stabilește că ultimul succesor al lui Ilisie Ghenea a fost sora Paraschiva Micu (care a murit, ca și Ilisie Ghenea, fără să aibă copii) și prin urmare, după moartea ei, nemaifiind succesori, statul este proprietarul de drept al imobilelor. Tribunalul de la Brașov constată nulitatea absolută a certificatului de moștenitor prin care pretinsul drept de proprietate asupra clădirilor din Magheru și Bălcescu ajunge la nepotul Baștea, la Carmen Iohannis și la soacra domnului Iohannis.
  13. Așadar, în 2005, Iohannis pierde imobilul din Magheru.
  14. Astăzi, 12 noiembrie 2015, familia Iohannis pierde și imobilul din Bălcescu

La un preț minim de 20.000 de Euro/dolari pe an – preț din 2002 (este de așteptat ca prețul chiriei să se fi majorat). Din 2002 și până în prezent imobilul pretins moștenit testamentar de familia Iohannis ar fi generat venituri de peste 300.000 de Euro, care ar fi stat la baza și altor investiții imobiliare ale familiei Iohannis, pe care familia Iohannis le-a scos la închiriat. Potrivit celei mai recente declarații de avere, din ianuarie 2015, veniturile anuale din chirii (inclusiv și probabil majoritar din imobilul din Bălcescu( ale familiei Iohannis au depășit 228.000 de lei (peste 50.000 de Euro anual)

Screen Shot 2015-11-12 at 19.29.44

 

 

 

 

Familia Iohannis pierde astăzi imobilul din Bălcescu. Irevocabil. Va returna și banii pe care i-a câștigat între timp? Potrivit declarației de avere, familia Iohannis nu prea are cash (probabil cash-ul din chiria imobilului din Bălcescu a fost cheltuit pentru alte achiziții imobiliare).

Screen Shot 2015-11-12 at 19.29.27

 

 

 

 

 

 

În bancă, ar mai fi rămas mai puțin de 50.000 de Euro din toate sumele. Se va îndrepta statul român spre recuperarea sumelor încasate din chirii de familia Iohannis? Și dacă familia Iohannis nu are suficient cash, va fi, în premieră pusă poprire pe salariul Președintelui?

Repet, raționamentele din final îmi aparțin, sinteza am făcut-o pe baza datelor prezentate în cele 2 articole citate (Evenimentul Zilei și Rise Project).

La final am șase întrebări:

  1. Dacă procurorii DNA ar cerceta ,,moștenitorii” cărora li s-au retrocedat diverse imobile, ar găsi mii de cazuri la nivel național în care statul transformat în MAFIE, a făcut abuz de încredere publică pentru a îi favoriza pe diverși (iar mecansimul prin care diverși băieți deștepti obțineau date de la Arhivele statului, cu anumite clădiri nerevendicate, după care inventau moștenitori, sunt de notorietate)?
  2. Se încadrează cazul casei din Bălcescu în următorul mecansismu? Iată și mecanismul: niște băieți află despre un imobil că nu e revendicat de nimeni (complicitate Arhive – Primărie). Niște băieți se decid să inventeze moștenitori (complicitate primărie locală-falși moștenitori/beneficiari). Niște băieți reușesc să falsifice documente referitoare la moștenitori. Niște băieți reușesc să pună în posesie alți băieți, prin executarea unui testament care are la bază falșii moștenitori. Niște băieți reușesc să pună mâna pe ceva ce nu le-a aparținut vreodată, în dauna statului român, și uzufructează întreaga manoperă pentru câștiguri viitoare (și onorabilitate0.
  3. Este posibil ca un astfel de mecanism să fi funcționat FĂRĂ complicitatea statului? 
  4. Este mai degrabă posibil ca cineva foarte apropiat de serviciile secrete (chiar și înainte de 1989) să fie mai degrabă beneficiarul unui astfel de mecanism, decât oricare dintre noi?
  5. Cum rămâne domnule Iohannis cu declarația din urmă cu 2 zile: ,,Este nevoie de partide fara corupti. Este nevoie ca partidele politice sa faca curatenie in interior si sa nu promoveze in pozitii publice persoane care sunt suspectate de coruptie sau au fost vreodata implicate in acte de coruptie.”?
  6. Domnul Ponta, prins cu doctoratul furat, s-a oferit să îl dea înnapoi. Pot să mă întreb domnule Iohannis dacă veți aplica imediat decizia justiției, și veți returna casa?

 



Categorii:Stiri

Etichete:, , ,

5 răspunsuri

  1. 😀
    Ghinion!

    Puținteii la cap, marii luptători împotriva corupției, n-au nicio problemă cu găștile de securiști care au jupuit România.

    În fond… ce mare lucru a făcut iohannis? A avut 7 și a dat două înapoi cu hotărâre judecătorească… ca mai toți hoții din pix ai Securității, fără nicio altă pedeapsă. Dacă ar fi fost milițian, i-ar fi luat înapoi un grad. :))

  2. Dacă nu e prevăzut în mod expres în hotărîrea judecătorească să returneze chiria, nu o va returna. Ar trebui un alt proces care să se refere expres la această chirie, invocîndu-se „îmbogățirea fără justă cauză”. Statul are răstimp de 3 ani de la hotărîrea judecătorească prin care proprietatea lui Johanis a fost anulată ca să înceapă noul proces. Dacă nu se începe proces în 3 ani, datoria se prescrie.

  3. Președinte de tara hot, ingamfat, prost si bogat sfideza un popor intreg motivand că si-a cumparat șapte case din meditații iar ceilali profesori au avut ghinion. Asa presedinte meritau români ???

Trackback-uri

  1. Iohannis mai ramane nemultumit cel putin 3 saptamani! Multe inainte! | Blogul lui Radu Soviani
  2. Daca Klaus Iohannis ar fi fost Președintele Germaniei, la fel de miserupist ar fi fost? – Blogul lui Radu Soviani

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.