Tehnocrații și BNR au reușit! Îndepărtează România de moneda Euro pentru o perioada nedeterminată.


Faptul că sunt un susținător al adoptării cât mai rapide a Euro l-am afirmat pe deplin și de mult timp. Faptul că BNR și guvernele succesive au mimat dorința de aderare la zona Euro, pentru a-și păstra pârghiile și posturile, pentru mine nu mai este un secret. Dar ceea ce am avertizat încă din vara trecută, că tocmai din pricina acestor dorințe, există pericolul real ca România să se îndepărteze pentru o perioadă nedeterminată de zona Euro, cu consecințe economice nefaste, iată, se întâmplă. Sub mandatul ,,pro-europenilor” tehnocrați.

Potrivit profit.ro, România renunță în mod oficial la adoptarea monedei Euro în 2019. Ceea ce am avertizat încă de anul trecut, că 2015 a reprezentat singura fereastră de oportunitate pentru aderarea în 2018-2019 și că aceasta se va închide curând urmare a mixului de politici economice beneristo-guvenramental, din păcate se adeverește. În 2015, fereastra de oportunitate era dată de îndeplinierea pentru prima dată a criteriilor de aderare la zona Euro (pe care România trebuia să le îndeplinească încă doi ani de la momentul intrării în mecanismul ratelor de schimb ERM2). Cu rigoare din partea politicilor fiscale, monetare, de venituri, România putea să mai îndeplinească aceste criterii doi ani. Această rigoare nu a existat iar criticile BNR, mai mult mimate la adresa politicii fiscale și categoric ineficiente au avut efectul scontat – BNR lasă și de acastă dată impresia că alții sunt de vină, că nu are vreo vină în renunțarea la termenul pentru aderarea la zona Euro și că Cioloș e de vină. La urma urmei, nu este decât al 19-lea prim-ministru căruia îi supraviețuiește Mugur Isărescu ca guvernator al BNR.

Ce a fost mai întâi? Deteriorarea politicilor economice sau renunțarea la termen?

Este evident că politicile economice cumulate ale BNR și ale Guvernului (mix-ul) a fost îndreptat în ultimul an spre diminuarea riscului percept de ei, de îndeplinire a criteriilor de aderare sau, mai pe șleau, a fost țintit spre neîndeplinirea criteriilor de aderare (da, îndrăznesc să opinez că au țintit îndepărtarea de zona Euro, prin prisma acțiunilor). Guvernul tehnocrat, pro-european și euro-atlantic, cu simpatii burxelleze dezvoltate în urma faptului că majoritatea dintre ei a adptat deja Euro atunci când a fost trimisă la posturi acolo, pe salarii generoase, eșuează tocmai în ceea ce trebuia să însemne o integrare mai adâncă în economia UE: aderarea la zona Euro.

Domnul Iohannis, care anul trecut se declara un susținător al aderării la zona Euro, uite că este plesnit tocmai de către guvernul lui, care amână pe termen nelimitat aderarea la zona Euro.

Efectele pe termen scurt ale amânării nedefinite a adoptării Euro? Un proces de îndepărtare și de la convergența reală către media nivelului de trai din Uniunea Europeană. Iar BNR-iștii își păstrează atribuțiile, salariile și posturile (dobânzile și cursul de schimb rămân în continuare în mâna lor, la fel ca și supravegherea care a eșuat în identificarea rețelelor de bancheri care au dat credite către Udrea, gruparea Truică sau Nelu Iordache – deși la BNR nu se referă doamna Kovesi atunci când spuen că ,,este ilegal să deții informații privind posibile infracțiuni și să nu le sesizezi”). În opini mea, atribuțiile BNR sunt folosite în principal pentru a naționaliza pierderile rezultate din eșecurile politicilor economice (când banii la buget nu ajung, depreciezi cursul, când statul ajunge în postura de a nu mai avea bani pentru cheltuilele tâmpești pe care le decide, BNR le asigură plasa de siguranță, în beneficiul băncilor, prin reducerea rezervelor minime obligatorii, în loc ca băncile străine să aducă capital, BNR nu are comentarii în ceea ce privește externalizarea creditelor ,,neperformante” la 5% din valoare, etc). Pe partea tehnocraților, ei se vor întoarce la posturile lor de la Bruxelles, unde sunt plătiți în Euro, eventual cu mai mulți Euro, că deh, acum și-au trecut în CV și că au fost miniștrii.

Nu e paradoxal că tocmai aceia care s-au grăbit să adopte Euro în interes personal (au căutat iar drumul le-a fost netezit către posturi la Bruxelles și se vor întoarce la acele posturi) sunt cei care decid că România nu trebuie să adopte Euro acum?

Din punctul meu de vedere, acesta este cel mai mare eșec al guvernului tehnocrat de până acum: îndepărtatea de Uniunea Europeană prin amânarea pe termen nedefinit a adoptării Euro. Ceea ce văd eu ca eșec, pentru dânșii poate că a fost însă un scop.

Trebuie neaparat sa vedeti raspunsul pe care mi l-a dat Mugur Isarescu, in 2010, cand l-am intrebat (dansii avand ca tinta 2015), daca 2018 este un termen realist. Raspunsul guvernatorului este GENIAL, il vedeti mai jos. Mi-a atras acum, dupa aproape 6 ani, atentia, ca domnia sa, ar vrea sa prinda, nu ca guvernator, ci ca pensionar, adoptarea Euro de catre Romania. Deci o recunoastere a faptului ca atatat timp cat este guvernator, niema EURO? 🙂



Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , ,

14 răspunsuri

  1. Să-mi fie cu iertare, dar cred că nu înţelegi ce se petrece în culise şi lansezi în spaţiul public tot felul de idei. Nu înţelegi nici tu, nici Bucureştiul, că federalizarea UE se va face, chiar dacă nu le convine celor care vor să deţină puterea doar pentru a redirecţiona banii pentru interese care nu au nicio legătură cu dezvoltarea în sine şi nici cu creşterea nivelului de trai. Transilvania este singura zonă a ţării care este pregătită pentru aderarea la moneda Euro. Restul nu vor fi nici în două secole.

    • Ioana, nu faci decat sa intaresti ceea ce spun eu. Iar ceea ce spun eu este ca, in interes national, Romania (interesul national nu este reprezentat doar de Transilvania), este urgenta aderarea la Euro, tocmai pentru recuperarea decalajelor. Iar impiedicarea aderarii la Euro nu face decat sa limiteze ritmul de recuperare fata de nivelul de trai mediu din UE. Este nociv sa ne auto-impiedicam in parcursul spre UE, iar tehnocratii se auto-impedica. Este evident ca sunt nemultumit de prestatia tehnocratilor, dar, as vrea sa stiu, daca tu, care ma ,,certai” la momentul in care imi exprimam neincrederea in ei si in filiera prin care au fost vopsiti, esti multumita. Eu nu lansez idei Ioana, eu demonstrez ca actiunile economice sunt indreptate IMPOTRIVA aderarii cat mai rapide la Euro.

      • Aşa, şi cine să suporte aceste decalaje, mă rog ? Ai impresia ca UE nu vede că nu are cu cine vorbi la Bucureşti şi dacă are, sistemul îl împiedică ? De ce sistemul actual obligă primele 2500 de firme din ţară să îşi plătească impozitele şi taxele în Trezoreria Bucureşti ? Transilvania a pierdut astfel 1700 de contribuabili, inclusiv Banca Transilvania, din 2500. Ţi se pare puţin ? În loc să se dezvolte zonele, nu se dezvoltă decât mafiile. În opinia mea, doar după federalizarea României va fi posibilă aderarea la moneda Euro şi pe etape, pe zone. Mă vei pomeni.

      • Chiar dacă ne dorim acelaşi lucru, vedem atât de diferit rezolvarea, încât punctele comune ajung să ne dezbine. E un complex general, o situaţie care se răsfrânge în toate aspectele vieţii din România. Transilvania este motorul şi pe ea dacă o omorâţi, pas ! Dar nici n-aţi lăsa-o să trăiască, nu cumva să-şi dea seama că nu are nevoie de restul. Nu ne cunoaşteţi deloc, dragilor. Deloc. Şi vor profita alţii pentru că s-au săturat să aştepte.
        Zi buna, Radu !

    • Oricine poate adopta euro, dovada ca si grecii au facut-o, dar zona euro nu e pregatita pentru mentinerea monedei euro. 😀 Federalizarea UE inseamna disparitia statelor europene. Multi purcei vor fi zburat cand se va intampla asta. Dupa asta trece si Translivania la euro. Banii vor fi tipariti la Salaj.

  2. Aderare la euro ar face ca Romania sa piarda unul din putinele avantaje competitive pe care-l are fata de vest – moneda proprie. Deprecierea monedei (si a DATORIEI PUBLICE emisa in lei) e cea care regleaza pe termen lung raportul dintre importuri/exporturi intr-o economie necompetitiva ca si a noastra: moneda se devalorizeaza => cumperi mai mult productie interna care devine mai ieftina decat cea importata (sustinand locurile de munca).

    Cu euro am fi ca si Grecia sau restul statelor din S Europei – someri dar cumparand, pe datorie, produse facute (la un pret mai competitiv) prin Germania, Austria, samd.

    • S-a ocupat tovarasu Isarescu de…nu de depreciere, ci de aprecierea leului, ani de zile, spre bucuria tampa a prompteristelor, de prin 2004 parca. Exporturile au fost distruse. Au iesit producatorii nostri la manifestatie la BNR, degeaba, nemernicul nu s-a lasat impresionat. Leul „se intarea” numai in raport cu valutele, caci de la piata tot din ce in ce mai putine produse cumparai.

  3. Tocmai am revăzut aceste comentarii pe care le-am scris acum aproape trei ani și nu pot decât să mă felicit. Am avut dreptate. Transilvania va adera la moneda euro prima și chiar singura, cred. Restul sunt în alte secole.

Trackback-uri

  1. Guvernul amână trecerea la Euro. Soviani: Tehnocrații ne țin departe nivelului de trai din UE | Sokant.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: