Achimas, la acoperire, ne zice ca merge și asa in scandalul dezinfectantilor. Ca la Colectiv.


,,Am ridicat 3.526 de probe, dintre acestea sub 5% sunt neconforme pentru diferite produse biocide testate” ne zice Patriciu Achimaș Cadariu, ministrul tehnocrat al Sănătății. În limbaj simplu ,,merge și așa”, sunt eficiente pentru ceea ce le-am  testat noi. Din declarațiile lui Achimaș lipsește însă răspunsul la întrebarea: a respectat Hexipharma rețeta produselor, rețetă care a făcut parte din descrierea produselor pentru care Hexipharma a câștigat pe bandă rulantă licitații publice/încredințări directe?

,,Concentrația substanțelor face obiectul anchetei în curs”, ne mai spune Achimaș.  ,,Fiind o anchetă penală, unele amănunte nu vi le pot da”, mai zice Achimaș. E normal ca Achimaș să nu ne dea amănunte despre cine și cui a dat șpagă (deocamdată), în niciun caz să paseze răspunsul la întrebarea: ,,a resectat Hexipharm rețetele”?

Achimaș ne spune: nu prea ne omoară substanțele astea. Rezultatul evident că poate fi influențat și de parametrii testelor. Produsele sunt eficace în 95% dintre cazuri, zice Achimaș. Păi Trabantul ajunge la destinație în 100% dintre cazurile în care ajunge și Audi-ul, dar asta îndepretățește ca prețul plătit pentru Logan să fie același și pentru Audi? Dacă substanțele astea diluate de până la 10 ori își fac treaba (iar eu nu cred că și-o fac dacă privim rezultatele acestor teste în paralel cu rezistența la bacterii în spitalele din România – care ne arată că substanțele folosite nu sunt eficiente), de ce parametri standard sunt fixați la de 10 ori mai mult? Cumva ca să plătim pentru un Trabant cât pentru un Audi, știind că vom primi Trabant?

Sentimental meu este că Achimaș încearcă să acopere scandalul. În răspunsurile citate pe hotnews.ro, Achimaș divertează subiectul cu afirmații de genul:

 • ,,am intrat într-o lume după 2007 fără să fim pregătiți deloc să fim intrați aici, cu o legislație pe care nu am adaptat-o și fără instituțiile necesare”. Nu eram pregătiți pentru furt, dragă Achimaș? Nu aveam instituțiile care să pedepsească furtul, dragă Achimaș? Sau aveam instituțiile care aveau pârghiile să diverteze de la DNA la Parchet, la DIICOT și de acolo aiurea toate plângerile care semnalau o rețea mafiotă, de furt din bani publici? 
 • În cazul celor 5% rezultate neconforme ,,s-au luat măsuri administrative pentru siguranța pacientului. De acum încolo măsurile sunt luate sub coordonarea Parchetului”. Ajunge Parchetul să verifice fiecare doză/rețetă de substanță acolo unde testele arată că substanțele nu sunt eficiente? A predat Achimaș ,,prioritatea zero” a Guvernului de tehnocrați – sănătatea – Parchetului?
 • despre spitale: ,,din punct de vedere financiar este și o responsabilitate a autorităților locale de a le finanța. Sunt situații în care nu avem niciun mijloc de a acționa acolo”. Achimaș, ce are furtul din bani publici cu puținătatea resursleor financiare pe care le pot aloca autoritățile locale, din moment ce singur lași să se auto-argumenteze ideea că dacă produsul diluat e eficient, mulți cineva au furat când au stabilit parametri superiori (pe baza cărora ați și plătit substanțele)?

În acet moment eficiența substanțelor este într-adevăr importantă. Dar nu mai importantă sau mai puțin importantă decât ieri sau decât mâine. În acest moment, ceea ce este cu adevărat important este devoalarea mecansimului de protecție activat pentru Dan Alexandru Condrea prin care, dacă substanța era diluată de până la 10 ori, prețul era plătit de până la 10 ori mai mult (sau chiar peste având în vedere externalizarea profiturilor în Cipru). Cine putea să îl introducă pe Condrea la majoritatea spitalelor, să îi asigure protecția la DNA, la Parchet, la DIICOT, și chiar și acum, la ministerul sănătății, care nu ne spune dacă rețeta/concentrația este cea pentru care am plătit din asigurările noastre de sănătate?

De aceea spun că este ca la Colectiv. Achimaș verifică ,,eficiența” în loc de concentrație, așa cum procurorii uită să îi investigheze pe cei care au curățat cu solvent clubul Colectiv. Da. Corupția ucide. Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , ,

14 răspunsuri

 1. Un articol ca o emisiune de la A3. Adecă, hai să ne bălăcărim, că doar aşa putem “vinde”. Achimaş – sau oricare ar fi fost în condiţiile de faţă – are doar sarcina de a coordona ceea ce exista dinaintea venirii lui. Rolul actualului guvern acesta este şi într-o perioadă aşa de scurtă, nu se poate proceda altfel. Dar dacă e şi el ardelean, cu atât mai mult. Se doreşte din răsputeri să fim băgaţi în aceeaşi oală cu scursurile sudiste şi chiar mai rău, dacă se poate. Sunt sătulă până la ceruri de rahatul sudist, rahat din care nu putem ieşi decât într-un singur fel: aşa murdari să ne desprindem, să tragem apa şi apoi să schimbăm locaţia pentru duşul de rigoare. Suneţi îngrozitori, chiar şi aceia pe care i-am crezut altfel.

  • Of Ioana, imi pare rau ca vorbesti asa. E atat de greu de inteles ca Achimas este doar un alter-ego al celor de ,,dinaintea venirii lui”? Ca e doar o alta terminatie ale aceluiasi sistem? Care lege ne impiedica sa berificam daca ceea ce platim este ceea ce cumparam?

   • Bun, eu sa gresesc. Imi asum. Atunci spune-mi tu, ce- ai fi facut ? Sunt foarte curioasa. Nerabdatoare, chiar.

   • As fi verificat concentratia de la primul articol al lui Tolontan prin probe luate din spitale, nu prin teste preanuntate. As fi facut public rezultatul. Nu m-as fi ascuns dupa Parchetul General

  • hahaha… a apărut o nouă rața pura, ardeleanul cinstit… jegurile securiste de la clu’j !!! 😀

 2. Achimas a semnat contractele ? Achimas face parte din banda aia infecta ? Nici nu vrea sa puna mana pe asa ceva si bine face. Declaratiile lui sunt foarte ok din punctul meu de vedere. Si daca spune adevarul acela pe care tu il doresti, cui ii foloseste ? E o ancheta in derulare. Azi-maine cine stie ce mai auzim ? Poate e si Achimas printre infractori, nu-i asa ? Imediat i se face un dosar, ca doar ardelenii fac ani grei d puscarie pentru un caltabos, iar sudistii iau cu suspendare.

 3. Tolontan…ah, oare cum de nu mi-am dat seama ? Martirul tarii care isi sacrifica din timp pentru viitorul meu. Sa ma scuteasca, Tolontan. Nu dau 2 bani gauriti si calcati de tren pe anchetele lui. Punct.

  • Ok. Deci nu dai doi bani nici pe posibilitatea ca banii din sanatate sa se duca aiurea. Vezi acum de ce nici Achimas nici altii (udrea a fost investigata in scandalul creditului de la brd la 6 ani dupa ce am scris despre asta) nu actioneaza asa cum ar trebui? Pentru ca nu dau nici doi bani… Spre deosebire de tine insa, e in job description-ul lui Achimas si al altora sa dea mai mult de doi bani pe aceste sesizari. Daca dau doi bani abia dupa 6 ani, uite ca li se asigura in continuare protectie, si apoi or sa ia cu suspendare…

Trackback-uri

 1. Declarații ciudate: Despre cum a fost retrogradată Sănătatea de la prioritatea Zero la Prioritatea 1 – Blogul lui Radu Soviani
 2. Probe neconforme în 50 de spitale, în 23 de județe. Cum rămâne cu ,,sub 5%”. – Blogul lui Radu Soviani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: