De ce plecarea lui Gabriel Biriș naște mai multe întrebări decât alăturarea sa la guvernarea tehnocrată. De la ora 21.00, la Antena 3.


Voi detalia răspunsurile, astăzi, de la ora 21.00, la Antena 3. Am detaliat și ieri, aici pe blog, faptul că Guvernul tehnocrat consideră că Gabriel Biriș și-a depășit mandatul pentru orice, mai puțin prin prevederile proiectului de cod fiscal care deschideau bulevardul albirii sumelor provenite din infracțiuni, dacă ele erau declarate, cu alte cuvinte, spălării de bani.

Potrivit acestui raționament, în timp ce Organizația Economică pentru Cooperare și Dezvoltare oferă toate instrumentele statelor pentru a identifica (și confisca) sumele nedeclerate (și susceptibile în cea mai mare parte a fi provenite din infracțiuni), prin acordul de interconectare a fiscurilor statelor semnatare, guvernul tehnocrat, la fel ca și guvernul Ponta, propune albirea acestor sume în locul utilizării pârghiilor de confiscare.

Textul care mă îndreptățește să afirm cu tărie acest lucru este Art.117.3, paragraful 2, așa cum semnalam și ieri. Ce spune textul?

screen-shot-2016-09-09-at-18-38-37

Ce înseamnă acest text?

Înseamnă că rezidenții români care au venituri în țară sau parcate la bănci în străinătate și care au un patrimoniu net (diferența dintre drepturile și datoriile ce pot fi evaluate în bani și aparțin persoanei fizice) mai mare de un milion de Euro (peste 4,5 milioane lei), au obligația să declare această sumă până la 31 martie 2017, printr-o declarație de patrimoniu. Deci să presupunem că X a furat 10 milioane de Euro dintr-o privatizare. Îi ține parcați în Elveția, în Panama sau în proprietăți la Miami și evident că nu poate justifica cele 10 milioane de Euro, pentru că nu va recunoaște furtul. Codul fiscal pus pe numele lui Biriș, îl obligă să îi declare, dacă îi are. Cumva să îi confiște?

Nuuuu… pentru că aici intervine ceea ce aceia care i-au pus de tehnocrați urmăreau/urmăresc, la fel cum au urmărit și în guvernarea Ponta: E suficient într-o primă fază până la 31 martie 2017 să declare averea nejustificată (cele 10 milioane de Euro furați) și tot până la 31 martie 2017, să plătească un impozit pe averea nejustificată (în cazul de față pe furt), de 1.600.000 de Euro. Și gata spălarea de bani pe circuitul: (1) furt din privatizări; (2) parcare bani în off-shore-uri/bănci străine; (3) declararea furtului ca avere nejustificată; (4) impozitarea averii nejustificate cu 16%.

Odată parcurse aceste etape, averea nejustificată este spălată prin impozitare cu 16%.

Care este alternativa?

Dacă nu își declară averea nejustificată până la 31 martie 2017, fiscul român (ANAF), VA AFLA ORICUM! De la 1 ianuarie 2017, așa cum avertizez de 2 ani, intră în vigoare acordul OECD de schimburi de informații între fiscuri. 

Asta înseamnă că, dacă cineva a furat 10 milioane de Euro, i-a parcat să spunem în Elveția, și evident că nu i-a declarat la BNR, așa cum avea obligația. Nu i-a declarat pentru că i-a furat. Doar că hoțul a obținut venituri din dobânzi pentru cele 10 milioane, în Elveția. Evident că nici pe aceastea nu le-a declarat pentru a fi impozitate cu 16% în România, pentru că nu putea să le declare (ar fi fost ușor de reconstiuit întreaga sumă de 10 milioane, iar investigațiile fiscului asupra proveninenței celor 10 milioane ar fi fost obligatorii).

De la 1 ianuarie 2017, fiscul elvețian va trimite date fiscului din România. Fișa de date va cuprinde, simplist, cam acest lucru: acest contribubabil rezident român, a obținut în ultimii 10 ani, 3 milioane de Euro din dobânzi la banca noastră. A plătit 16% impozit pe dobânzi în România?

Evident că acela care nu și-a declarat principalul, nu a declarat nici dobânzile. Și întrucât banii sunt proveniți din surse care nu pot fi legitime (dacă erau legitime, erau declarate), ei urmează să fie confiscați de statul român. Deci, după 1 ianuarie 2017, statul român va cunoaște sumele deținute în toate jurisdicțiile fiscale ale statelor semnatare OECD, ce bani dețin rezidenții lor, având pârghia confiscării.

Este vorba, așa cum am spus și în urmă cu aproape 2 ani. În decembrie 2014, citam ceea ce numeam ,,un discurs istoric” – discursul subsecretarului de stat SUA pentru siguranță civilă, democrație și drepturile omului (Sarah Sewall):

,,Parte a angajamentului se refera la protejarea propriului nostru sistem financiar de depozitarea unor active furate. Rezultatele coruptiei sunt deseori adapostite in banci sau in companii dedicate din Europa de Vest si din Statele Unite. Aceste castiguri nesanatoase pot fi folosite pentru a sprijini regimuri politice lipsite de responsabilitate sau pentru finantarea terorismului. Lucram cu partenerii nostri, in special cu cei din G20, pentru a garanta ca sistemele noastre financiare nu reprezinta raiuri pentru active furate.”.

,,Din Balcani și pană la Marea Neagră și Golful Bengal, corupția lasă națiunile și populația vulnerabile la amenințări interne directe sau la manipulări din exterior. Suntem atenți la  aceste amenințări, și ambasadele noastre din peste 20 de state din Europa Centrală și de Est conturează acum planuri de acțiune pentru spijinirea și cooperarea în reforma anti-corupție în statele de rezidență”.

Este evidentă recunoaștrea schimbării definiției mondiale a răului: banii proveniți din infracțiuni. Și sunt de părere că SUA au stat la baza semnării acordului OECD și identifcării acestora. Așa a dispărut secretul bancar din Elveția, așa dispar paradisurile fiscale folosite în scopuri infracționale, așa ajung băncile din Europa de Vest să trimită scrisori (cum au făcut în ultimii 2 ani) celor care aveau depozite dar nu puteau dovedi că au plătit impozite pentru dobânzi, și să îi pună pe titulari să își ia urgent banii de acolo.

În condițiile în care lumea s-a schimbat iar banii proveniți din infracțiuni sunt rădăcina răului mondial, ce face guvernul tehnocrat? Deschide largi bulevarde pentru spălarea de bani proveniți din infracțiuni – așa numitele averi nejustificate?

În opinia mea, exact asta face:

  1. Le permite infractorilor să își albească banii cu o impozitare de doar 16%, dacă declară ceea ce au peste un milion de Euro, până la 31 martie 2017.
  2. În cazul în care nu îi declară până atunci, îi spală, la un cost mai mare: 75%. Dar tot spălare se cheamă.

Și asta în condițiile în care după 1 ianuarie 2017, ANAF va cunoaște EXACT unde, cine și cât parchează sume dintre rezidenții români.

Și de aceea am câteva întrebări pentru domnul Biriș, și nu despre consolidarea CAS-urilor. Iată o parte dintre ele, altele le voi adresa la Antena 3:

  1. Albirea averilor și participațiilor din paradisurile fiscale a fost ideea dumneavoastră domnule Biriș sau v-a fost sugerată? Țineți cont în răspuns că știu că și Vâlcov și Ponta au încercat aceiași operațiune. Vîlcov a trecut pe la pușcărie, și nu a mai apucat. Ponta nu a mai fost nici prim-ministri nici Președinte, și deasemenea, nu a mai apucat.
  2. Doamna Dragu v-a lăsat să credeți că e de acord cu proiectul de cod fiscal (ați declarat că a știut de el). Public, s-a disociat însă. Vi s-a sugerat demisia pentru a întări disocierea doamnei Dragu și a domnului Cioloș de proiectul de spălare a banilor?
  3. Vi s-a sugerat cumva din afara ministerului să introduceți dumneavoastră aceste articole?

Mai am câteva întrebări, dar le voi adresa astăzi, în direct, la Antena 3, de la ora 21.00. Ne vedem acolo.

 



Categorii:Editoriale, The Money Show

Etichete:, , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.