Cine si-a batut joc de Iohannis? I-a propus lui Merkel infiintarea unei agentii care exista deja!


Desigur, aportul decidentilor romani asupra viitorului european al Romaniei nu poate fi negat: in timp ce guvernul incearca sa vâre prin Codul Fiscal o prevedere de spalare a banilor preveniti din infractiuni (detalii aici: https://soviani.com/2016/09/08/prin-ce-si-a-depasit-si-prin-ce-nu-si-a-depasit-mandatul-gabriel-biris-secretarul-de-stat-demisionar-de-la-ministerul-finantelor/), Președintele plusează.

Iohannis i-a propus lui Merkel infiintarea unei agentii care exista deja 🙂

Potrivit hotnews.ro, Klaus Iohannis a declarat azi, dupa intalnirea de la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, ca a propus crearea unei agentii europene de combatere a terorismului. „Ar fi o masura foarte concreta, care ar inlocui multiplele entitati care se ocupa acum cu acest lucru si ar putea realmente sa creasca nu doar securitatea propriu-zisa, ci si sentimentul securitatii in interiorul Europei”

În fapt, potrivit Europol, există deja, din 16 ianuarie 2016, un Centru European de Combatare a Terorismului (European Counter  Terrorism Center). El a fost înființat în urma unei decizii a miniștrilor europeni de justiție și afaceri interne, în Noiembrie 2015, cu scopul de a fi un agregator central de informații la nivel european prin care statele membre pot intenstifica schimbul de informații și se pot coordona operațional. ,, ECTC va îmbunătăți schimbul de informații la nivelul agențiilor de implementare a legii”, declara atunci minstrul Securității și Justiției din Olanda.

Nu numai că acest Centru European de Combatere a Terorismului Există pe lângă Europol, dar el are și un Președinte – Manuel Navarette Paniagua. Și potrivit Europol, acest centru este chiar funcțional.

Spre exemplu, după atacurile din Paris, Europol a detașat 60 de ofițeri pentru a îi spijini pe investigatorii francezi și belgieni. Până la nivelul lunii ianuarie 2016, o contitate însemnată de informații a fost obținută din aceste 2 state, ceea ce a condus la 800 de indicii dinspre serviciile de informații și la mai mult de 1600 de indicii în ceea ce privește tranzacțiile financiare.

Directorul Europol, Rob Wainwright, chiar declara în ianuarie 2016: ,,Ambiția noastră este ca Centrul European pentru Combaterea terorismului să devină un agregator central de informații în lupta împotriva terorismului în Uniunea Europeană, și să ofere analize în ceea ce privește investigațiile în derulare, contribuind prin reacții coordonate în cazul unor atacuri teroriste majore. Europol este încântată să ofere sprijin Statelor Membre, Parlamentului European și Comisiei Europene în organizarea ECTC. Acest lucru va sta în mijlocul unei Uniunii Europene mai puternice care răspunde amenințării terorismului”.

În opinia mea, agenția pe care i-a propus-o Iohannis Angelei Merkel drept măsură foarte concretă, evident, există deja. Este vorba de Centrul European pentru Combaterea Terorismului, sub tutela Europol. Singura excepție ar putea fi cazul în care Iohannis nu se gândea cumva (nu vă tăvăliți pe jos râzând) să desfințeze structurile naționale de combatere a terorismului, și să le înlocuiască cu acest ,,nouă agenție”. Vrea Iohannis să desfințeze SRI-ul? 🙂

Cred că Merkel nu a mai râs așa cum a râs acum auzind propunerea lui Iohannis, de la întâlnirile cu Băsescu.

Dovadă aici:

basescu-merkel

În opinia mea, propunerea lui Iohannis reprezintă un perfect motiv pentru care Merkel, atunci când s-a întâlnit cu 15 lideri europeni pentru a discuta despre soarta UE post-Brexit, l-a evitat pe Iohannis.

Detalii aici:

Ocupat sa se consulte cu Dragnea si Isarescu, Iohannis a fost sarit de Merkel in consultarile despre Brexit

UPDATE: Un cititor îmi semnalează pe facebook următorul articol, din urmă cu aproape 5 luni: http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/?fa=63401

screen-shot-2016-09-09-at-17-47-23

 

 



Categorii:Editoriale

Etichete:, , ,

1 răspuns

  1. Presupun că propunerea respectivă are un alt scop: scoaterea de sub tuleta Europol a „Centrului European pentru Combaterea Terorismului” şi crearea unei instituţii de sine stătătoare (probabil subordonată Parlamentului European). Eu nu cred că preşedintele României (oricare ar fi acesta) merge la întânirile internaţionale fără să pregătească în prealabil propunerile pe care urmează să le facă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.