Cum a fost la Washington in 11 septembrie 2001? Experienta mea, de martor ocular, azi, de la ora 15.00, la Realitatea TV.


De la ora 15.00 sunt invitat la Realitatea TV pentru a depana cateva amintiri pe care le am, ca martor al evenimentelor de la 11 septembrie 2001.

O parte dintre dumneavoastra stiti ca in 11 septembrie 2001 ma aflam la Washington DC (o bursa de jurnalism care m-a definit ca jurnalist, ca om, ca persoana care continua sa puna intrebari pana obtine raspunsuri concrete si in general si mi-a format personalitatea in sensul ca interesul public este prioritar celui personal).

Din amintirile de atunci ,,Marţi, 11 Septembrie 2001. O zi obişnuită, dar m-am trezit mai devreme ca de obicei, ora 7.30 – ora locală din Washington DC. În primul rând m-am uitat la programul din acea zi : urma ca autocarul să ne ia din faţa hotelului la ora 9.20, iar prima întâlnire era programată pentru ora 10, la Curtea de Apel a Statelor Unite, în imediata vecinătate a Casei Albe. Excelent, mi-am zis, voi vedea pentru prima dată în viaţă şi Casa Albă. Apoi, m-am uitat comparativ la programul pe care l-au avut bursierii din anul anterior. În cea de 5-a zi, ei au vizitat Pentagonul. Întrucât programele coinciseseră în primele 4 zile, m-am întrebat de ce oare acum apar unele schimbări. Răspunsul l-am aflat mai târziu. Vizitarea Pentagonului era programată pentru Joi, 13 septembrie, când urma să asistăm şi la o conferinţă de presă în cea mai mare şi mai sigură clădire administrativă a lumii. Aşa că, pentru acea conferinţă de presă, trebuia să mai aşteptăm 2 zile în loc să vizităm Pentagonul chiar pe 11 septembrie.”.

Aceasta este un pasaj din cartea pe care am inceput-o la cateva luni dupa 11 septembrie 2001, si pe care inca nu am finalizat-o. Am mai avansat fata de anul trecut, poate termin pana la anul (mai am in proiect inca doua carti – cea despre Marea Recesiune si cea despre experienta de purtator de cuvant al ASF si a experientei de dupa – probabil mult mai pentru interesul publicului din Romania (interes legitim pentru a deslusi dedesubturile si trasaturile personajelor implicate). Dar toate la timpul lor.

Pana atunci, vreau sa va spun 3 lucruri:

  1. Despre experienta de martor al evenimentelor de la 11 septembrie 2001, voi vorbi astazi, la Realitatea TV;
  2. Experienta din 11 septembrie 2001 mi-a aratat clar destinul de jurnalist: am fost in situatii critice, la locul potrivit, la momentul potrivit: am fost martor al evenimentelor din 11 septembrie 2001 (si in urmatoarele 3 luni ale bursei, am putut sa vad, pas cu pas, minut cu minut, ce a insemnat cu adevarat pentru SUA si pentru lume acest eveniment, de la fata locului); 2 luni mai tarziu, in noiembrie 2001, un alt avion se prabusea in Queens – era in sediul ONU din New York si am fost martor la ce a insemnat inchiderea sediului ONU in urma acelui eveniment despre care circulau presupuneri legitime ca este un alt atentat – nu a fost; am fost la Londra – centrul financiar al lumii alaturi de New York, atunci cand s-a prabusit Lehman Brother si s-a declansat cea mai grava criza financiara de la Marea Depresiune pana in prezent; am avut norocul sa fiu in interiorul ASF si sa vad pas cu pas ceea ce s-a intamplat in cea mai mare criza institutionala de pana acum din Romania; am lucrat la The Money Channel in cel mai important ciclu economic de dupa 1989 din Romania (o crestere fara precedent si o cadere fara precedent); am avut sansa, prin ruperea abuziva a contractului cu ASF, sa ma pot exprima fara nici cea mai mica opreliste in subiecte de interes major pentru societatea romaneasca, precum legea darii in plata sau abuzurile care au condus la majorarea excesiva a tarifelor RCA, prin mijloacele pe care le-am mai detaliat aici, pe blog. Toate aceste experiente m-au definit si completat cu jurnalist. Si urmeaza si altele.
  3. Pentru cei care vor sa isi aminteasca ce a insemnat 11 septembrie 2001, pun la dispozitie, aici, pe blog, filmul pe care l-am realizat la un an de la atentatele de la 11 septembrie, mergand in toate cele 3 locatii in care avioanele au fost transformate in rachete (New York, Washington DC, Shanksville Pennsylvania). Cele 3 parti ale filmului sunt disponibile aici:

11 Septembrie – Un an mai tarziu – Partea 1

11 Septembrie – Un an mai tarziu – Partea 2

11 Septembrie – Un an mai tarziu – Partea 3

 

 

 Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: