Sarah Sewall, subsecretar de stat SUA pentru siguranta civila, democratie si drepturile omului. Un discurs istoric.


Tocmai am citit discursul doamnei Sarah Sewall, subsecretar de stat al Statelor Unite pentru siguranta civila, democratie si drepturile omului, discurs sustinut vineri, 12 decembrie 2014, cu ocazia Zilei Internationale anti-coruptie, la Washington DC.

Titlul discursului este: ,,Noi frontiere in înțelegerea si combaterea coruptiei”, iar intregul discurs este disponibil aici: http://www.humanrights.gov/dyn/2014/12/new-frontiers-in-understanding-and-addressing-corruption/. Discursul pornește cu o definitie extrem de simplu de inteles a coruptiei – si anume: ,,abuzul de incredere publica, prin folosirea capacitatii unui oficial sau a unei administratii pentru obtinerea de castiguri private”.

Sewall mai spune: ,,cand politicienii fura fonduri publice in locul cheltuirii corecte a lor, scolile raman fara carti, pacientii fara medicamente, comerciantii fara poduri si drumuri”. Va suna cunoscut? Credeti ca va exista o noua reactie a domnilor Ponta/Geoana (care intre timp s-au certat), respectiv o interpretare ca doamna Sewall se refera exclusiv la Ungaria, ca in cazul afirmatiilor ignorate ale doamnei Nuland?

,,Corupția este lipiciul care tine impreuna multe regimuri autoritare, care denatureaza caracterul celor care conduc in sensul de a favoriza sau a crea oportunitati de e expune ,,mizeria” amicilor de lunga durata, daca se dovedesc neloaiali.”

,,Cand companiile trebuie sa plateasca spagi pentru a reduce birocratia, favorizeaza de fapt crearea a și mai multă birocrație, incetinind timpii de tranzactie si crescand costurile pentru a face afaceri”.

,,Impartirea prosperitatii, in cea mai adevarata forma, necesita un angajament comun pentru economii transparente bazate pe reguli, care functioneaza in cel mai bun interes al Statelor Unite si al partenerilor nostri”.

,,Parte a angajamentului se refera la protejarea propriului nostru sistem financiar de depozitarea unor active furate. Rezultatele coruptiei sunt deseori adapostite in banci sau in companii dedicate din Europa de Vest si din Statele Unite. Aceste castiguri nesanatoase pot fi folosite pentru a sprijini regimuri politice lipsite de responsabilitate sau pentru finantarea terorismului. Lucram cu partenerii nostri, in special cu cei din G20, pentru a garanta ca sistemele noastre financiare nu reprezinta raiuri pentru active furate.”.

,,Din Balcani și pană la Marea Neagră și Golful Bengal, corupția lasă națiunile și populația vulnerabile la amenințări interne directe sau la manipulări din exterior. Suntem atenți la  aceste amenințări, și ambasadele noastre din peste 20 de state din Europa Centrală și de Est conturează acum planuri de acțiune pentru spijinirea și cooperarea în reforma anti-corupție în statele de rezidență”.

Discursul este excepțional. Nu numai la nivel de constatări, dar și la nivel de fapte si indicii pentru ceea ce va urma. Înțeleg din acest discurs că aceia care sperau că lupta anti-corupție din Romania se va domoli, raman fara sperante. Ea continua. Si va lua forma de la taierea din radacina a raului, a recuperarii banilor furati (si redirectionate dinspre investitii folositoare publice spre tot felul de paradisuri personale) pana la combaterea abuzurilor de orice fel care denatureaza mediul economic. Documentul prezentat de Mediafax inainte de turul 2, care arata o intentie certa a ministerului de finante de a ierta ,,sume de provenienta incerta” si de a le spala cu un impozit de pana la 9% (in fapt, asa cum am sustinut si atunci, un mecanism de care ar fi beneficiat in special cei care au sume provenite din infractiuni si care nu mai sunt tolerate, asa cum rezulta si din discursul doamnei Sewall nici in SUA, nici in G20 si cam nicaieri in lumea civilizata) arata capacitatea celor care reprezinta in acest moment intruchiparea raului, in noua viziune, de a se lipi de cei care fura fonduri publice in locul cheltuirii corecte a lor, astfel incat scolile raman fara carti, pacientii fara medicamente, mediul de afaceri fara infrastructura.

SUA afirma foarte clar: cooperarea este la nivel de G20 (si nu numai) pentru haituirea sumelor furate si adapostite pe ici, pe colo.. Banii furati nu mai pot fi ascunsi. Se schimba paradigma si incepe epoca ,,impartirii prosperitatii” in mod echitabil. Unii inca nu realizeaza. Se cred inca bazati. Realitatea va fi crunta cu ei. Si nu, doamna Sewall nu vorbeste numai despre Ungaria. Sustine cineva ca Romania nu se regaseste in discursul doamnei Sewall? Cititi si recitit discursul doamnei Sewall. Si distribuiti-l. Urmeaza vremuri mai bune.

Prima oara ati auzit despre asta, aici, pe http://www.soviani.com.Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , , ,

9 răspunsuri

  1. Felicitari, Radu! Welcome to Earth…

Trackback-uri

  1. Tragedia din clubul Colectiv NU este un accident. Este o manifestare a CORUPTIEI ENDEMICE din Romania. | Blogul lui Radu Soviani
  2. Ce a facut domnul Ciolos cu informatiile din raportul nr.63986/28.11.2008? – Criteriul Financiar
  3. Ce a facut domnul Ciolos cu informatiile din raportul nr.63986/28.11.2008? | Criteriul National
  4. “Haideţi să vă spun ce a făcut zilele trecute Licu, pe viaţa micuţei Sorina” | Criteriul National
  5. “Haideţi să vă spun ce a făcut zilele trecute Licu, pe viaţa micuţei Sorina” – Criteriul Financiar
  6. CCR a decis, în unanimitate, că domnul Costică Iohannis a pus o întrebare de ratat | Criteriul National
  7. Poze de colectie/Echipa de aur de la clubul “Petrolul” Ploiesti, sectia Judo, din care facea parte si directorul ziarului Incisiv de Prahova | Criteriul National
  8. CCR a decis, în unanimitate, că domnul Costică Iohannis a pus o întrebare de ratat – Criteriul Financiar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: