Exclusiv: Cum raspunde guvernul Romaniei la articolul meu de ieri in care aratam ca un kilometru de metrou in Bucuresti e de 2,4 ori mai scump decat la Sofia.


Nu e de 2,4 ori mai scump! E de 3 ori mai scump ca la Sofia! Și construim cel mai scump kilomètre de metrou din lume!

Așa arată calculele. Ieri, arătăm aici, că Guvernul României, în încercarea de a pacali opinia publica in privinta fondurilor europene anunță proiectul de 1,4 miliarde de Euro pentru magistrala 6 de metrou (14 km, 12 stații), care va lega Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă.

Arătam ieri că, în mode neobișnuit, guvernul României nu dezvăluie și cofinanțarea națională a proiectului. Fără componenta de preț (cofinanțarea) ținută  până azi secretă de guvern (300 de milioane de Euro – împrumut rambursabil de 300 de milioane de Euro, cu dobândă, de la BERD), arătam că prețul kilometrului de metrou în București ajunge la 100 de milioane de Euro, de 2,4 ori mai mare decât 41,6 milioane de Euro cât a costat metroul finanțat din fonduri europene la Sofia (Detalii aici: https://europa.eu/investeu/projects/sofia-metro-line-3_en)

Potrivit Mediafax, Ministrul Transporturilor Felix Stroe, declară azi, în ședința de guvern:

”Duminică, 24 decembrie, Ministerul Transporturilor a depus aplicaţia rescrisă pentru magistrala de metrou, magistrala M 6. Deci a fost acceptată cererea de finanţare de către Comisia Europeană şi este vorba de legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni. Este vorba despre o linie de, o magistrală de metrou cu o lungime de 14,2 kilometri şi 12 staţii de metrou, cu o valoare totală a proiectului de 1,391 miliarde euro. Este un lucru foarte bun. Ajunşi în această etapă, lucrurile nu mai pot da înapoi”, a declarat ministrul Transporturilor, Felix Stroe.El a mai spus că diferenţa de 300 de milioane de euro, pentru realizarea integrală a magistralei de metrou, va fi asigurată de către BERD, ”care s-a oferit să facă această finanţare”.

Comentariul meu este AOLEU! Din două motive:

a) Pentru ministrul Felix Stroe, depunerea cererii de finanțare echivalează cu depunerea unei note de turnător la Securitate, în sensul că dacă turnătorul a depus turnătoria, ea a fost și acceptată de securitate. În ce scop minte atât de nonșalant Ministrul Transporturilor: ,,Ministerul Transporturilor a depus aplicația rescrisă duminică 24 decembrie 2017 (…) deci a fost acceptată cererea de finanțare”. Cu tot respectul, în opinia mea, faptul că nu i s-a întors mailul trimis in ajuns de Crăciun Comisiei Europene, nu echivalează cu ,,a fost acceptată cererea de finanțare”. Sau, dacă doriți, o anunțată, este acceptată fix cum a fost acceptată finanțarea din fonduri UE a proiectelor Teldrum. Cu corecții. Pentru că există în prezent dosare penale.

b) ,,Ajunși în această etapă, lucrurile nu mai pot da înapoi”. Offf… cu riscul de a plictisi audiența, cu Bechtel și Autostrada Comarnic-Brașov, cum s-a întâmplat? Sau cu Teldrum?

Nu exclud ca pe la ministerul transporturilor să bântuie analfabetismul economic. Pe de-o parte, ministrul Stroe spune că ,,valoarea totală a proiectului este de 1,391 miliarde Euro” iar ,,diferența” de 300 de milioane de Euro pentru realizarea integrală a magistralei de metrou, va fi asigurată de către BERD:

Acum, sunt două scenarii:

a) lingvistic, ,,diferenta” de 300 de milioane de Euro se adaugă la ,,valoarea totală” de 1,4 miliard de Eruo , și ajunge la 1,7 milirde de Euro pentru 14 kilometri, adică la 121 de milioane de Euro/kilometru, respectiv de 3 ori mai scump decât în Bulgaria (unde un kilometru a costat 41,6 milioane de Euro). Probabil este cel mai scump kilometru de metrou din lume.

b) non-lingvistic, diferența este în fapt ,,co-finanțare” (un scenariu) și atunci cerem comisiei Europene (fără ca asta să însemne automat acceptul) circa 1 miliard de Euro, pentru a ajunge la valoarea  totală a proiectului de 1,39 miliarde de Euro.

Mă tem însă că vorbim de 1,7 miliarde de Euro, dintre care 300 de milioane cofinanțare de la BERD, pe împrumut, cu dobândă.

Mai mă tem de ceva: în realitate, probabil că vorbim de costuri reale cât e finanțarea de la BERD plus dobânzile – 300 de milioane de EURO până la 500 de milioane de Euro. Diferența până la 1,4-1,7 miliarde de Euro, este altceva.

Imi scrip ieri un citator, ca și comentariu pe blog: ,,De ce nu se doreste a fi facuta legatura cu aeroportul prin actuala linie de cale ferata? S-ar face mult mai repede, ar fi infinit mai ieftina si mai eleganta,peste tot in lume exista si metrouri de suprafata. Numai la noi nimeni,dintre politicieni nu vrea.”

Chiar așa, de ce? Și de ce miliardul de Euro solicitat (și încă neacceptat și nu va fi acceptat până la recepțiia finală plus corecții) nu este folosit pentru Comarnic Brașov, unde vom face tot împrumuturi rambursabile?

Poate ne face domnul Stroe o notă, să înțeleagă toată lumea. Și încă ceva: anunțul bombastic privind ,,lucrurile nu mai pot da înapoi” este echivalentul cosmetizării eșecului de proporții și al Guvernării Tudose în privința absorbției fondurilor europene. Întrucât din cele 5,2 miliarde de Euro programate prin buget, au fost absorbite doar cele 2,6 miliarde de Euro (subvențiile directe la hectar, bani care vin fără proiecte) plus ceva mărunțiș, prin această tentativă, din care lipsește și astăzi anunțul datei de finalizare a proiectului (poate că Uniunea Europeană ne dă banii și putem să finalizăm în 100 de ani???), nu văd decât o jalnică tentativă de cosmetizare a unei performanțe care nu există. O pretinsă performanță. Atât.

 



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: