In plus, Augustin Lazar ii da o palma si fostului ministru al justitiei, Valeriu Stoica, inițiatorul protocolului ticălos din decembrie 1998 (aici și aici) prin care se supravegheau ,,preventiv” magistrații pe baza datelor compromițătoare din SIPA (nevalorificate în scopul extincției din sistem a magistraților corupți) si se crea cadrul pentru tintirea persoanelor indezirabile, cu șef al grupului operativ central fiind stabilit procurorul șef al Secției Anticoruptie de pe lângă CSJ, adică actualul Augustin Lazăr.
Fara niciun fel de dubiu, stirea zilei de astazi este semnarea decretului de revocare a doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA.
Fiind ,,a little bit slow”, cu o întârziere de 31 de zile, domnul Klaus Iohannis și-a dat seama că orice zi de întârziere a semnării decretului marchează menținerea stării de nesiguranță la DNA. Și mai mult, întărește impresia că este vopsit ,,anti-corupt”.
Am spus (si) astazi: ,,abuzul in serviciu reprezinta abuzul de incredere publica prin care oficiali sau administratii deturneaza sume de la buget pentru castiguri private. Din punctul meu de vedere doamna Codruta Kovesi nu a aratat in mandatele ei succesive faptul ca poate sa impiedice obtinerea de castiguri private in dauna bugetului de stat pentru ca avem cazul Microsoft, cel mai notoriu, care din punctul meu de vedere era suficient pentru o decizie mai rapida in ceea ce priveste revocarea”. A facut doamna Kovesi abuz de incredere publica atunci cand, sub mandatul ei de procuror sef DNA, s-a prescris ,,reteaua” Microsoft? Câte clasări au dat procurorii DNA pe ultima sută de metri, dusă în prelungiri nepermis de mult de Klaus Iohannis?
Pentru că nu mă surprinde revocarea doamnei Kovesi (pe care o consider normală), voi comenta astăzi știrea de după știre: numirea doamnei Anca Jurma ca procuror șef interimar al DNA, de către Augustin Lazăr. O știre care spune multe și care arată că domnul Augustin Lazăr a început să își tragă palme, lăsând câte un dos de palmă să-l atingă și pe fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica. Iată de ce.
Doamna Anca Jurma, până azi consilier al doamnei Laura Codruța Kovesi, este fiica fostului procuror general al României, Nicolae Cochinescu (27 august 1996-25 august 1997) cel care la 4 ani după revocarea de către Valeriu Stoica a ajuns judecător al Curții Constituționale (2001-2010).
Domnul Nicolae Cochinescu a fost demis din funcția de procuror general al României (august 1997) la propunerea ministrului de atunci al Justiției, Valeriu Stoica, pe trei motive principale.
Privind în urmă cu 20 de ani, motivele par hilare: (i) nerezolvarea dosarelor mineriadelor (ele nu au fost rezolvate nici acum); (ii)nesoluționarea dosarelor privind adopțiile (au fost soluționate între timp???); (iii) promovarea recursurilor în anulare împotriva sentințelor definitive în justiție privind retrocedarea proprietăților confiscate de regimul comunist. La 20 de ani de la demiterea sa, experiența arată că mafia retrocedărilor (inclusiv prin ANRP) a fost principala beneficiară a faptului că nimeni nu s-a mai opus retrocedărilor făcute către moștenitori fictivi/fără drept. Un exemplu recent este reintrarea în posesia statului a peste 9000 de hectare de pădure, retrocedate moștenitorilor deși pădurea fusese confiscată ca pedeapsă accesorie pentru o infracțiune și nu naționalizată.
Și acum despre palmele domnului Augustin Lazăr:
- Nicolae Cochinescu a fost demis de Valeriu Stoica pentru că așa a vrut ministrul justiției de la acea perioadă, pentru argumente false. Augustin Lazăr, o numește acum pe fiica lui Nicolae Cochinescu ca procuror șef interimar al DNA, după ce a susținut că propunerea de revocare a Laurei Codruța Kovesi formulată de Ministrul Justiției, încalcă independența procurorilor. Când grupul format în jurul lui Valeriu Stoica îl demitea pe tatăl Ancăi Jurma, domnul Augustin Lazar considera că este încălcată independența procurorilor? Evident că nu, întrucât domnul Augustin Lazăr a fost unul dintre beneficiarii acelei demiteri. Iată de ce:
- Dintr-un obscur fost procuror comunist (CV aici), domnul Augustin Lazăr este promovat de Valeriu Stoica începând cu ianuarie 1998 în poziția de procuror șef secție la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, unde stă doar până în august 1998, atunci când este promovat sub același ministru al Justiției care îl îndepărtase pe argumente inventate pe Nicolae Cochinescu (motivul real fiind și cel al conceperii și punerii în operă a protocolului ce se semnează în decembrie 1998 și mai cel al opoziției lui Nicolae Cochinescu față de săltarea/menținerea săltată a unor persoane considerate indezirabile de Valeriu Stoica/CNAICO). Dealtfel, după demiterea din august 1997, Nicolae Cochinescu a declarat că aceasta nu este în conformitate cu legea dar că nu o contestă ,,din respect pentru instituția prezidențială”. Rămâne să ne întrebăm dacă motivul necontestării a fost un eventual șantaj, indicii despre care am fi putut afla abia în anul 2007, când, judecător al Curții Constituționale fiind, numele lui Cochinescu s-a aflat pe un bilețel scris de mâna lui Coldea care menționa: ,,Nicolae Cochinescu, dosar Fond ,,Y” – Penal/ Timiș, predat Procuraturii Militare Timiș (PV nr. 79/1991)
- În septembrie 1998, când se concepea protocolul din decembrie 1998, August Lazăr este numit de către Valeriu Stoica (cel care îl demisese pe Nicolae Cochinescu pentru că așa a vrut el), în funcția de ,,Procuror Șef Secția Anticorupție, urmărire penală și criminalistică” – Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, tocmai pentru că era omul potrivit pentru protocolul ticălos inițiat de Valeriu Stoica. Poziția în care fusese numit în septembrie 1998 (și pe care a ocupat-o până în 28 februarie 2001), se regăsește expres în protocol, chiar la articolul 1: ,,Se va constitui și funcționa în mod permanent, la nivel național, grupul operativ central de combatare a criminalității organizate și corupției, condus de către procurorul șef al Secției Anticorupție urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție”. Adică acest Lazăr – cel care țipă acum pentru independența procurorilor și care fusese adus de Valeriu Stoica la București tocmai pentru a conduce echipele mixte SRI-SIE-Ministerul de Interne-SIPA-Ministerul Finanțelor”. Acest Lazăr care țipă acum despre independența Procurorilor și care avea acces la informațiile compromițătoare din arhiva SIPA despre judecători, informații pe care nu le-a folosit vreodată la condamnarea unor judecători corupți, ci altfel. Spre exemplu pentru a putea fi aduși de acasă judecători care să dea sentințe în sensul celor dorite de protocolul din decembrie 1998.
Recent, într-o emisiune la TVR1, mă tăvăleam pe jos râzând când,umplându-și gura cu ,,independența procurorilor” Augustin Lazăr, fostul șef al celulei inițiate de Valeriu Stoica prin protocolul din decembrie 1998, spunea că ,,actualele modificări de legislație ne întorc la nivelul anului 2005”, eu opinând atunci că suntem deja înainte de nivelul anului 2005, respectiv în 1998, iar apariția ulterioară a protocolului din 1998 dându-mi dreptate.
Dealtfel încă înainte de publicarea în urmă cu o săptămână a acestui protocol de către Lumea Justiției (cu mult înainte), în 4 aprilie 2018, declaram după audierea în fața Comisiei SRI:
,,Din punctul meu de vedere este inadmisibil ca independenţa magistraţilor să fie limitată prin astfel de protocoale sancţionate de decizia constituţională. În urma cercetării mele jurnalistice am şi o istorie a acestor protocoale, ele au început după ce, după anul 1998, CNAICO a fost declarat neconstituţional şi atunci au fost iniţiate primele astfel de protocoale pentru a substitui ceea ce făcea neconstituţional în ’97 – ’98 Comitetul Naţional de Anticorupţie. Au cunoştinţă şi o să îi întreb care este istoria acestor protocoale pe Valeriu Stoica, Costin Georgescu, Dorin Marian şi Traian Băsescu.”
Ca și conluzie:
Ce palmă i-a tras soarta protejatului și ,,vârfului de lance” al lui Valeriu Stoica – domnului Augustin Lăzar – șeful grupului operativ al acestuia! Asta în condițiile în care Valeriu Stoica este cel care l-a demis pe Nicolae Cochinescu pentru că acesta nu era de acord cu arestări la comandă (care au fost permise și instrumentate după îndepărtarea acestuia și prin semnarea protocolului din 1998). La 20 de ani după, fostul vârf de lance al lui Valeriu Stoica, prin reciclare ajunge procuror general al României – poziție incompatibilă cu poziția de șef al grupului operativ nelegal. Iar din această pzoiție, Augustin Lazăr, o numește pe fiica lui Nicolae Cochinescu, fără să cârctească, șef interimar la DNA!
Ce palmă a primit Augustin Lazăr!
Și cum ar fi ca doamna Anca Jurma, fiica celui îndepărtat, operativ, de Valeriu Stoica și alde Augustin Lazăr, să scoată din DNA tot ceea ce a mai rămas din procurorii terminație a fostei securități, care au acționat în baza protocoalelor ticăloase gen cel în care Augustin Lazăr era șef de grup operativ!
Asta rămâne de văzut acum: va acționa Anca Jurma în acest sens și îi va lustra pe procurorii lustrabili care clasează la comandă persoane protejate instituțional dar semnează rechizitorii ale SRI împiedicând astfel noi cazuri Microsoft și mergând după ceea ce Codruța Kovesi nu a mers niciodată – nucleul dur mafiot?
Daca va face așa, eu îî doresc succes! Pentru că, ceea ce pare la prima vedere și anume că fostul șef de grup operativ, Augustin Lazăr a numit-o pe doamna Jurma pentru a continua ,,nefăcutele” doamnei Kovesi ar fi avut un candidat mai bun pentru a continua aceste nefăcute, spre exemplu, dacă ar fi găsit vreun procuror din DNA a cărui soție s-a plimbat prin Ministerul de Externe. În condițiile în care plimbarea prin Ministerul de Externe a fost decisă de Minister fără să dispună de mapa profesională a soției de procuror, cu siguranță un astfel de procuror s-ar fi aflat în marja celor care l-au numit și pe Augustin Lazăr, în 1998, ca șef de grup operativ. Iar fostul procuror comunist Augustin Lazăr trebuie să se vopsească și el acum, la fel ca Iohannis, anti-corupt, nereușind prin modul în care a instrumentat dosarul Hexipharma să arate că măcar a fost ,,atins” de anti-corupție (inregistrare din 24 mai 2016):
Categorii:Stiri
Lasă un răspuns