Despre deprecierea leului post-moțiune. Trăgaciul și câteva comentarii post-moțiune.


Economia românească nu este mai sănătoasă sau mai puțin sănătoasă după adoptarea moțiunii de cenzură și trimiterea în interimat a cabinetului Dăncilă. Paradoxal, piețele ar trebui să salute trimiterea în interimat a ministrului de finanțe din acest cabinet, ministru care nu a administrat finanțele publice ci mai degrabă, le-a sabotat.

Eugen Teodorovici a fost cea mai ,,nouă” verigă slabă  din lanțul premierilor și miniștrilor de finanțe de după 2015, sabotarea finanțelor publice fiind inițiată în 2014, pusă în operă în 2015 odată cu propunerile de reducere a TVA (prea mult și prea târziu) simultan cu majorarea veniturilor TUTUROR bugetarilor, fără restructurare și cu devenirea hyper-specială a pensiilor speciale.

În ultimii 5 ani, România a avut 8 miniștri de finanțe, iar Teodorovici a fost de 2 ori pe acolo. Media de viață a celor mai recenți 8 miniștri de finanțe este de șapte luni și jumătate, dar Teodorovici a ocupat această funcție timp de peste 2 ani (martie 2015 – noiembrie 2015 și ianuarie 2018 – 10 Octombrie 2019, dată la care a devenit interimar. Fără Teodorovici, media de viață a celorlalți 6 miniștrii a fost de 5 luni și jumătate.

Ioana Petrescu (martie 2014-decembrie 2014) efectiv a fost în vizită pe la ministerul de finanțe, ,,brilianta” neânvățând în cele 9 luni ce înseamnă MTO, deficit structural, fiind probabil prea ocupată să învețe lucruri mai de bază, cum ar fi să se lege singură la șireturi, întcomai ca Dan Șova – fost ministru al marilor proiecte – legatul la șireturi fiind probabil singurul mare proiect care i-a ieșit lui Șova.

De aceea este important însă că Teodorovici încheie în octombrie 2019 ciclul transpartinic și păgubos început în luna mai 2015, când tot el era ministru de finanțe și când a început aventura TVA-ului, despre care avertizam încă din iulie 2015 că : ,,Ponta așază în pământ semințele pentru o nouă criză, ca în Grecia”

Iresponsabilitatea lui Teodorovici valora fix zero dacă ,,tehnocrații” lui Iohannis, în frunte cu Cioloș nu își asuma reducerea TVA-ului (prea mult și prea târziu) derapând deliberat din criteriul de deficit bugetar. Reducerea de TVA a fost promulgată de Iohannis în mandatul de premier al lui Cioloș.

Ce a urmat începând cu 2017 au fost variațiuni pe aceleași temă, punându-se peste semințele așezate de Ponta noi ingredinte: falsificare de produs intern brut și deficit bugetar. Concluziv, Teodorovici încheie lanțul pe care tot el l-a început în 2015, lanț la care au fost complici în primul rând BNR, apoi tehnocrații și apoi glumele de miniștri de finanțe de după alegerile câștigate de PSD în 2016 (Viorel Ștefan, Ionuț Mișa, Eugen Teodorovici).

Spun că, paradoxal, piețele ar trebui să salute trecerea în interimat în octombrie 2019 a ministrului de finanțe, într-o zonă temporală în care incapacitatea constituțională a unui guvern interimar de a da ordonanțe de urgență ajută bugetul public să nu facă derapaje SUPLIMENTARE de 1-2% din PIB în perioada electorală. Doar că, de data aceasta este prea târziu, întrucât acestă criză bugetară a fost construită deliberat și de toți cei implicați (finanțe, BNR, guvern, Președiniție), în ultimii 4 ani.

Prin urmare deși piețele ar saluta trecerea moțiunii de cenzură. finanțele publice nu pot fi salutate, întrucât ele se vor dezvălui pe deplin drept șubrede în următoarele 2 luni, cu consecința deprecierii leului și a majorării (și mai mult) a ratelor de dobândă la care se împrumută România. Și de aceea trecerea moțiunii de cenzură reprezintă trăgaciul declanșării deprecierii leului, care oricum s-ar fi depreciat.

Așa cum arată astăzi piața valutară, BNR irosește din nou rezervă valutară ș intervine la nivelul de 4,76 de lei pentru un Euro. În opinia mea, BNR, care ȘTIE că se va deprecia cursul, o face din două motive.

Primul, pentru ca Euro-leu să nu ajungă la 5 lei ÎNAINTE de alegerea Președintelui (mai avem 6 săptămâni până atunci), ceea ce ar afecta șansele tuturor candidaților. Poate Iohannis să spună cât vrea că din cauza PSD-ului s-a ajuns aici (în mod evident susținere minicinoasă sau dacă vreți doar parțial adevărată, întrucât Iohannis, sub mandatul tehnocraților lui a dat lovitura de grație deficitului structural așa cum am arătat), dar PSD-ul va spune că din cauza lui Iohannis care a dărămat guvernul, leul se depreciază.

Iar dacă BNR nu va irosi rezerva valutară pentru a apăra un nivel de curs în scopul împingerii deprecieriii leului după alegerile prezidențiale (la fel ca în septembrie-decembrie 2008), Iăsrescu îl va enerva pe Iohannis exact în perioada în care CNSAS reverifică calitatea lui de turnător al Securității.

Iar al doilea motiv pentru care BNR irosește acum rezervă valutară este că, într-o Românie interimară (guvern interimar, miniștru de finanțe interimari, șefi de parchete interimari, președinte cu mandat pentru încă doar 6 săptămâni – deci tot de un soi de interimar este și Iohannis) este că ei au fost deja susținuți de ,,oamenii serioși” și sunt singurii care nu sunt interimari. Luni de începe un nou mandat de 5 ani, prin urmare se cred lipsiți de capacitatea de a fi făcut responsabili pentru complicitatea la deteriorarea finanțelor publice. În opinia mea este doar un deziderat.

Euro-leu nu a început să se deprecieze imediat după rezultatul moțiunii de ieri. Ci astăzi. Piețele au testat pragul de 4,76 de lei pentru un Euro, nivel la care BNR a intervenit vânzând valută din rezervă, ca nu cumva să se ducă spre 4,8, așa cum arată graficul.

Minimul istoric pe piața valutară al leului a fost consemnat chiar în ultimul an fiind de 4,7777 lei pentru un Euro. Deci BNR a vrut să nu fie atins din nou minimul istoric al leului față de EURO prin intervenția pe piața valutară pe care încă o face, acum.

Intervenția însă reprezintă risipă, așa cum BNR a ,,pierdut” în beneficiul băncilor comerciale peste un miliard de Euro în septembrie 2008, aspect despre care am mai scris.

Pentru că, moțiunea de cenzură este doar pretextul deprecierii. Urmărind graficul pe ultimele 5 zile, este evident că deteriorarea finanțelor publice, observabilă pentru toți investitorii în datele publicate cu întârziere de ministerul finanțelor pentru primele 8 luni ale anului, cu deficit de peste 2% în primele 8 luni, și cu perspectiva dublării lui în cele doar 4 luni care încheie anul, este adevăratul fundament al deprecierii leului. Iată graficul evoluției din ultima săptămână:

Piețele au văzut că la cea mai recentă ședință de politică monetară Mugur Isărescu a ratat din nou ocazia de a întări politica monetară și de a majora rata de dobândă. Sigur, Isărescu nu vrea ca în premisele cursei pentru Cotroceni, Iohannis să fie învinovățit că se majorează ratele de dobândă deși adevărul este că Iohannis este doar la fel de vinovat ca și Vâlcov, Cioloș, Teodorovici, Ponta, Isărescu, dânșii fiind complici.

Bâlbâielile logice ale lui Isărescu de la cel mai recent briefing de politică monetară, care au urmat bâlbâieililor textuale anterioare când Mugur Isărescu a vorbit porcos, au arătat încă o dată piețelor financiare că nu au de a face cu un bancher central în persoana fostului informator al Securității ci cu un politruc. Și prin urmare, îl speculează, în paguba României și a rezervei valutare.

Vânzând astăzi Euro la nivelul de 4,76 de lei, Isărescu nu face decât la fel ca și în 2008 să ,,apere” un nivel de curs care nu poate fi apărat fundamental, deliberat, și să contribuie conștient la un profit sigur pentru acționarii băncilor comerciale, care știu, la fel ca și Isărescu, că Euro pe care astăzi băncile îl cumpără de la Isărescu cu 4,76 de lei, va fi vândut într-un orizont de 2 luni (după trecerea alegerilor prezidențiale) la cursuri superioare, tot BNR-ului. În momentul în care Euro va ajunge la 5 lei, Isărescu le va fi oferit astzăi un profit sigur de 5%. În numai 2 luni. Anualizat asta înseamnă 30% pe an randament în Euro oferit de Isărescu băncilor comerciale, în dauna rezervei valutare și alimentând inflația. Moțiunea de cenzură este doar pretextul pentru motivele fundamentale pentru care leul se va deprecia. În rest, băncile speculează dilentismul lui Isărescu – cel mai longeviv bancher central nu din lume, ci din Univers, întrucât, sincer: bagă cineva mâna în foc pentru faptul că mai există și alte civilizații în afară de oameni?

Complicitatea BNR la deteriorarea finanțelor publice se încearcă a fi astfel mascată până la alegeri, prin intervenții păguboase demne continuatoare ale unei politici monetare făcute prea târziu, prea puțin și prea ca la țară de Isărescu, în scopul îndepărtării României de zona Euro. Este ceea ce am văzut și în criza din 2008-2012. Așa că, pregătiți-vă!Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: