Jocul politic în jurul valorii de 4,8 lei pentru un Euro a imputinat rezervele valutare cu peste un miliard de Euro, in noiembrie.


BNR a risipit între 1,1 miliarde de Euro și 1,7 miliarde de Euro din rezerva valutară, în luna noiembrie 2019, pentru a ,,apăra” nivelul de curs de 4,8 lei pentru un Euro. Cifra este aproape dublă față de drenajul din rezerva valutară (circa un miliard) din toamna anului 2008, când BNR a procedat la fel: a apărat nivelul de curs să nu se ducă spre 4 lei pentru un Euro, în fapt, risipind rezerva valutară, întrucât la finalul anului Euro tot a ajuns la 4 lei.

11 ani mai târziu, BNR practică aceeași politică păguboasă pentru rezerva valutară (și la fel ca și în 2008, tot în beneficiul băncilor), și vinde rezerva valutară pentru ,,a apăra” nivelul de 4,8 lei pentru un Euro, nivel care a fost atins pe parcursul lunii noiembrie. În fapt, BNR oferă profit sigur băncilor comerciale care au cumpărat Euro din rezerva, profit ce va fi marcat atunci când Euro leu va ajunge la 5 lei pentru un Euro (estimarea mea – cel târziu în primul trimestru al anului 2020).

Vă spuneam încă din 18 noiembrie: Pentru că BNR joacă pro-Iohannis, deprecierea leului va fi ȘI mai dramatică pentru economie. Cu alte cuvinte, BNR a apărat, la fel ca și în 2008, ceea ce nu era de apărat

Datele anunțate astăzi public de către BNR arată diminuearea rezervei valutare, doar în noiembrie 2019 față de octombrie 2018 cu 1,09 miliarde de Euro. De fapt, pierderea de rezervă cauzată de ,,apărarea” nivelului de curs, doar în luna octombrie, poate urca până la 1,7 miliarde de Euro. Iată de ce.

Rezerva valutară a României a scăzut la 30 noiembrie 2019 până la 33,81 miliarde Euro, de la 34, 9 miliarde Euro (o scădere de 3,15% într-o singură lună), respectiv o scădere netă de 1,09 miliarde de Euro. Mișcările din rezervă sunt însă și mai intersante:

 • Ieșiri de aproape 3 miliarde de Euro, într-o singură lună (8,6% din rezerva totală într-o singură lună).
 • Intrări de aproape 1,9 miliarde de Euro, într-o singură lună, din care 671 de milioane de Euro provind din împrumuturi contractate de ministerul finanțelor. Dacă MFP nu s-ar fi împrumutat de pe piața internă în Euro (și ar fi contribuit la deprecierea cursului), rezerva s-ar fi redus chiar și mai mult.

În aceeași perioadă BNR a achitat din dispoziția ministerului finanțelor publice (ieșiri din rezervă) suma de 1,57 miliarde de Euro.

Astfel, putem estima diminuarea rezervei valutare în urma intervenției pe curs a BNR:

 • nivel minim: 1,1 miliarde de Euro
 • nivel maxim: 1,4 miliarde de Euro (ieșirile din care scădm împrumutul rambursat de 1,57 miliarde) la care se adaugă cele 671 de milioane de Euro (puse în loc de MFP). Respectiv aproape 2 miliarde de Euro.

Subliniez, două miliarde de Euro sunt bani risipiți din rezerva valutară (euro vânduți de către BNR băncilor) pentru a apăra un nivel de curs de 4,8 lei, care oricum a fost depășit.

Din nou, BNR a jucat politic, susținând artificial acest nivel de curs, astfel încât leul să nu se deprecieze până la turul 2 al prezidențialelor dincolo de 4,8, ca să cumpere bunăvoința candidatului, devenit Președinte, Klaus Iohannis. În felul acesta, BNR a dat pieței pe lângă semnalul lipsei de independență, în contradicție totală cu statutul BNR, și acela că, în condițiile actuale, apărarea împotriva unei deprecieri de circa 1%, costă BNR într-o singură lună, aproape 8% din rezervele valutare. În ritmul acesta, pregtătiți-vă, la fel ca în 2008, ca Mugur Isărescu să ne anunțe întâi că nu avem nevoie de FMI, după care, în circa 4 luni, să fugă la Fondul Monetar Internațional pentru a repara ceea ce chiar el a stricat.Categorii:Stiri

Etichete:, , , ,

2 răspunsuri

 1. Si care-i problema?
  Acum e un guvern de *dreapta* asa cum si l-au dorit romanii si domnul Isarescu alaturi de supusii sai de la BNR (banca privata btw) care 3 ani n-au facut decat sa critice ciuma rosie.

  Romanii au careul de asi pe care si l-au dorit-o si pentru care au votat:
  Presedinte, Guvern, Servicii, BNR – toate *de dreapta*, toate capitaliste, toate europene, toate cu stat de drept si evident toate democratice.

  Mult succes.

Trackback-uri

 1. Soviani: BNR practică o politică păguboasă. Vinde rezerva valutară pentru a apăra nivelul de 4,8 lei – Dublua

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: