În urmă cu puțin timp, Florin, minsitru interimar de finanțe, premier desemnat fugar și autoizolat în Guvernul României a anunțat intenția primei măsuri reale, economice, de limitare e efectelor economice ale crizei de sănătate publică din România. Este o măsură bună, dar arată modalitatea găunoasă de gândire și de reglementare primitivă. La fel ca în 2008-2009, ceea ce va creea efecte în lanț.
Cu caracter de preambul, arăt că în urmă cu o săptămână. Florin bagateliza efectele crizei spunând că vor fi ,,minime” pentru România. Ieri a dovedit că este un nevertebrat.
Spuneam ieri, la invitația colegei mele Andreea Crețulescu, că măsurile trebuie îndreptate către populație în primul rând, dar Florin, sub pretextul unei ,,grije” pentru populație, favorizează în principal tot bănci, sector petrolier, mari companii, companii care stau pe munți de cash.
Prima regulă a unor măsuri luate în caz de criză este ca măsurile să fie rapide, țintite și bine definite în timp.
Florin a anunțat în umră cu o oră: ,,Mesaj important pentru toti contribuabilii! Pentru a veni in sprijinul contribuabililor, în contextul riscului de răspândire a epidemiei cu COVID-19, se prorogă primul termen de plată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, aferente acestui an de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020. De asemenea, pentru anul 2020, contribuabilii care achită integral, până la 30 iunie 2020, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport beneficiază de bonificația stabilită de Consiliul Local. Aceste modificări urmează să fie reglementate prin ordonanță de urgenta în prima ședință de guvern.”
Indiscutabil, faptul că se prorogă termenul pentru unii contribuabili, este o măsură bună. Și în special pentru persoanele fizice. Cu venituri mici. Altfel, cei mai mari beneficiari ai măsurii sunt cei care au 5 sau șase case. Dacă Florin nu bagateliza criza, ar fi putut să facă anunțul în urmă cu o săptămână, cel puțin. Mama mea s-a dus în această dimineață ca să plătească aceste impozite.
- Despre aceste impozite locale, trebuie să știți că ele sunt plătite în avans. Adică românii plătesc până la 31 martie 2020 prima tranșă pentru anul 2020, și până la 30 septembrie 2020, a doua tranșă. Prin măsura anunțată astăzi, Florin spune că plata în avans este ,,prorogată până la 30 iunie”. Buna intenție ar fi sugerat ca termenul de 31 martie să fie prorogat cel puțin până la 30 septembrie 2020.
- Nu toată lumea are nevoie de aceste facilități. Petrom și băncile favorizate de Florin Cîțu prin tentativa (bine stopată de către Parlament) de desființare a taxei pe active bancare, sau băncile pentru locuințe hoațe, nu au nevoie de astfel de facilități, pentru că ele NU SE ÎNTORC CĂTRE POPULAȚIE.
- Prin urmare, o calibrare corectă ar fi însemnat prorogarea până la 30 septembrie 2020, și facilități pentru persoane fizice care nu sunt latifundiari, gen Iohannis. Iohannis este amânat la plată pentru impozitele pe patru case, prin care desfășoară activități comerciale.
- O calibrare pentru companii (spre exemplu – companiile cu cifră de afaceri sub 100.000 de Euro) ar fi fost necesară. Aceste companii sunt extrem de lovite de frica fără precedent a consumatorilor. Mă refer la companiile din Horeca, micile pensiuni, companiile care își desfășoară activitatea în sectoare puternic afectate de criză. Și nu, nu e cazul băncilor sau Petromului, sau companiilor de telecomunicații, care au active însemnate, și care sunt amânate la plată. Conceptul de credit fiscal este străin ministrului interimar de finanțe, fugar de la mandatul de premier desemnat, și auto-izolat în urma iresponsabilității lui și a vechiului/noului premier desemnat.
- Luând măsuri nețintite și necalibrate, așa cum arată modul de gândire oricum tardiv manifestat astăzi, Florin până la urmă țintește să acorde MARI facilități celor care nu au nevoie sub pretextul acordării de ,,mici facilități” pentru cei mulți.
- Efectul în final va fi găurirea bugetului public pe care oricum l-au găurit la maximum începând cu noiembrie 2019. Petrom, băncile, companiile de asigurări – care stau pe grămezi de cash sunt favorizate în fapt sub pretextul unei ,,griji pentru populație”.
- Cîțu acționează pompieristic.
Privesc cu îngrijorare și atenție. După cum vă spuneam încă de la debutul acestei crize de sănătate publică, până când problema de sănătate publică nu va fi rezolvată, efectele economice vor fi din ce în ce mai mari. Am avertizat deja (pe canalul meu de youtube, puteți da subscribe, voi fi mai prezent în următoarea perioadă pe youtube decât în studiourile TV) că România va intra în recesiune, atunci când Florin mințea populație că efectele vor fi ,,minime”.
Permiteți-mi să nu am încredere în capacitatea de gestionare a unui guvern față de populația României, guvern care:
- dovedește că nu are capacitatea să se protejeze pe el însuși;
- se dovedește iresponsabil, la fel ca și Iohannis care desemnează premier un individ insalubru cel puțin moral – demis de parlament (Orban), care și-a retras mandatul pentru a face jocul de glezne cu Cîțu, și care, acum, din auto-izolare, devine premierul ZOMBIE.
Vedeți și:
Categorii:Stiri
Lasă un răspuns