La oficial, leul a inchis la minim istoric fata de Euro. Oficial, Euro este 4,8448 lei, ceea ce conicide cu maximul de pe piata valutara de pana la ora 13.00. BNR pare sa fi intervenit in doua randuri azi. Paradoxal continua, asa cum am explicat ieri aici.
Leul nu e dorit contra Euro(se depreciaza pe piata valutara), dar pe de alta parte e dorit, bancile intre ele imprumutandu-se mai scump la 3,15% pentru scadențe pe trei luni (o majorare a ROBOR față de vineri cu o,18 puncte procentuale, dar in esenta o scumpire a pretului banilor cu 6%). Efectul este perspectiva scumpirii creditelor.
BNR pare să vândă Euro (ca să tempereze deprecierea, deci să cumpere lei), dar atrage astfel leii din piață. Este și acesta un motiv pentru scumpirea dobânzilor. Ceea ce arată că mixul de politici economice nu este coordonat.
Băncile nu vor ieftini dobânzile până când nu vor vedea un semnal clar din partea BNR.
Continui să vă țin la curent, dar subliniez ceea ce am arătat încă de ieri: Critic în acest moment este lmitarea crizei de sănătate publică, prin întărirea sectorului de sănătate publică și protejarea persoanelor vulnerabile.
Puțin mai târziu, voi exemplifica și de ce criza economică ce va fi mult și după criza de sănătate publică, este din păcate accentuată de bâlbâielile autorităților.
Dacă nu intervine ceva extrem de important pentru agenda publică, vă țin la curent dacă ne putem vedea și diseară, de la ora 21.20, la emisiunea lui Ionuț Cristache. să detaliem pe larg. Din păcate, ministrul finanțelor nu vede diferențe față de criza din 2008.
UPDATE: Am corectat si in titlu – inversem din eroare de typo 2 cifre, dar era corcel in articol. Minimul istoric al leului este cel de 4,8448, asa cum aparea in articol.
Categorii:Stiri, The Money Show
„Acţiunea trebuie să aibă în vedere urgenţele. Publicul şi întreaga societate românească trebuie să înţeleagă că urgenţa întâi este să nu cadă băncile, să nu cadă vreo bancă, să nu cadă băncile în număr mai mare, că în crize se întâmplă astfel de catastrofe. Pentru că, dacă băncile cad, ceva mai rău nu se poate închipui, pentru că după băncile care cad se duce toată economia. Aşa că, după această urgenţă, vine solidaritatea. Solidaritatea, cuvânt de esenţă morală, în acest caz îmbracă haina pragmatismului. Pentru că nu se poate altfel. În relaţia bănci – clienţi trebuie să primeze pragmatismul, plecând de la o experienţă pe care o avem, experienţa crizei din 2008 – 2011”, a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.
De ce Adrian Vasilescu afirmă atât de răspicat că urgența principală este să nu cadă băncile?
De ce azi? Eu aveam în minte distribuirea de echipamente de protecție și educarea populației. Nu!!! Nu astea sunt urgențele principale! 🙂
P.S. Tot Adrian Vasilescu afirmă că solidaritatea este subsidiară? Este semnalul că fiecare dintre noi suntem pe cont propriu?
P.P.S. Care economie se duce? Aia la care visa Patriciu, un start-up dezvoltat rapid, vândut la timp și falimentat de piață în maxim 4-5 ani de la apariție?
Felicitari pentru luciditate! Exact asa vad si eu lucrurile
4.8848? sau 4.8448 ca nu mai inteleg
Multumesc. Corect este in articol: 4,8448, asa cum arata si graficul. Am modificat si in titlu si am pus un update si la final. Multumesc inca o data pentru semnalare.
cu drag!