Un scurt bilant statistico-epidemiologico-economic dupa 2 luni de stare de urgenta: medie de 5150 de teste pe zi, sute de aberatii statistice, ,,stimul” de 0,13% din PIB. #nimicpentrupopulatie


Tocmai am facut niste calcule, referitoare la modul in care autoritatile au administrat pana acum criza COVID-19. Cu doua precizari: v-am anuntat inca din 6 aprilie ca nu voi mai face nicio modelare privind raspandirea viruslui pentru ca, o conditie esentiala este pentru ca un model sa dea rezultate cat de cat relevante este sa nu il alimentezi cu gunoi. Altfel, garbage in – garbage out.

Ce imi arata cifrele pe care m-am uitat astazi: Din 19 martie si pana azi, 16 mai, media testelor raportate zilnic este de 5.150, toate testele de pana in 16 aprilie 2020 fiind sub aceasta medie (exact in perioada in care ar fi trebuit sa se testeze cel mai mult). Media numarului de cazuri depistate zilnic in perioada de referinta este de 278.

Astazi au fost 267 de cazuri. Ziua cu cel mai mare numar de infectii noi raportate a fost in 11 aprilie (523 de cazuri noi, si singura zi in care am avut raportate peste 500 de cazuri). In intervalul analizat, am avut peste 200 de aberații statistice (in principal cazuri in care numarul total de infectati scadea de la o zi la alta, in mai multe judete).

Alte cazuri de aberatii statistice si chiar manipulari sunt raportarea intentionata a numarului de infectii deja depistate, pe mai multe zile sau transarea raportarilor numarului de morti (de multe ori fiind raportate decese cu saptamani intarziere).

Toate aceste aberatii sunt mici copii pe langa ce aflam de la Suceava, ca nu ar fi fost raportate mult timp numarul efectiv de pacienti infectati ci numar de teste pozitive (cu consecinta umflarii numarului de pacienti infectati). Va mai intrebam la inceputul starii de urgenta daca dumnevoastra credeti ca Romania raporteaza precum SUA sau precum China.

Acest scurt bilant mie imi da raspunsul ca Romania raporteaza pentru China. In timpul asta, economia a fost blocata, cifrele privind evolutia economiei in trimestrul I sunt deja suspecte a fi fost falsificate (efectul de baza si cresteri nenaturale ale unor indicatori cheie ai consumului – chiar daca economia a fost afectata efectiv in primul trimestru intre 4 si 7 zile lucratore), la care se adauga #nimicpentrupopulatie (dobanzile au fost pastrate la nivel exagerat de catre BNR pentru a favoriza actionarii bancilor comerciale), in conditiile in care un sfert din forta de munca din Romania a fost afectata direct si neimplicit de inchiderea economiei – Ministerul Muncii a anuntat ca a platit indemnizatii pentru 1.118.000 de someri tehnici.

Valoarea insumata a platilor pentru somajul tehnic a reprezentat 1,38 miliarde de lei, adica 0,13% din PIB, in timp ce creditele efective pentru IMM Invest au fost de 0,0000075% din PIB, ceea ce arata in esenta ca in 2 luni de stare de urgenta, stimulul guvernamental a fost de 0,14% din PIB, dar deficitul s-a majorat doar in luna martie cu 10 miliarde de lei, pana la 18 miliarde de lei.

Adică, într-o singură luna deficitul la fost de 1% din PIB, iar stimulul, in 2 luni, de 0,13% din PIB. Deocamdata atât, dar voi reveni.



Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , ,

1 răspuns

  1. Eu zic sa consultati si ce a preluat Trading Economics de la Comisia Europeana, ceva cu adevarat devastator: https://tradingeconomics.com/romania/business-confidence

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: