Ca sa nu se descopere politica #totulpentruacoperite, tovarășul informator Isărescu scade prea târziu și prea puțin dobânda cheie.


BNR și Mugur isărescu continuă să mimeze că fac ceva pentru populație și, după ce ieri Banca Națională a Poloniei a redus dobânda cheie până la un nou minim istoric (de 0,1%), au pus-o și ei repede de o ședință de consiliu de politică monetară în care au redus dobânda cheie doar cu 0,25 puncte procentuale, până la 1,75%.

Isărescu a redus astăzi dobânda cheie cu doar 0,25% (prea târziu și prea puțin) șnumai după ce a aflat că s-a intensificat accesul anumitor categorii de personal, la dosarele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și numai după ce i s-a cerut de către tovarășii lui. #mairăsfirațibăieți.

Nereducând semnificativ dobânda cheie spre 1%, BNR urmărește astfel să păstreze marjele din activitatea de creditare ale băncilor comerciale (5 puncte procentuale) și să asigure perpetuarea dobanzilor din România, de 5 ori mai mari decât cele din zona Euro, de 3 ori mai mari decât în Polonia.

Este ușor de înțeles de ce mimează Isărescu reducerea de dobândă și voi face un articol pe larg. Dar până atunci: 1,75%, nivelul aplicabil din 2 iunie este un nivel egal cu mimimul înregistrat în perioada de boom economic, de unde este ușor de desprins concluzia că Isărescu tratează cea mai severă criză economică din ultima suta de ani cu dobânzi de boom economic, militând pentru păstrarea marjelor cămătărești între dobânzile pasive și dobânzile active.

Reducerea agresivă de rată de dobândă era necesară încă de la începutul crizei (și nu după aproape 3 luni și asta prin reduceri mimate), în line cu toate băncile centrale normale la cap.

În Marea Britanie, dobânda cheie este de 0,1%, în Polonia, 0,1%, În Zona Euro – zero, în SUA între 0-0,25%, în Ungaria 0,9%. Oricum, am un sentiment de bucurie că și urmare a intervențiilor mele, în esență singurele intervenții din spațiul public în favoarea reducerilor agresive de rată de dobândă în plină criză economică, Isărescu nu a mai fost în postura să ignore faptul că, prin menținerea dobânzilor înalte, păgubește atât populația, companiile, cât și statul român.

Cu cât ține dobânzile mai sus, cu atât statul român se împrumută mai scump și generează datorie publică mult mai scumpă. Acțiunea de reducere, tardivă, de astăzi a ratei de dobândă (prea puțin, prea târziu) arată că după 30 de ani, Isărescu continuă să facă politică monetară la fel de ,,amabil” cu turna la Securitate, dar mai ,,neprecis” decât cum turna la Securitate în legătură cu discuțiile din ambasadele statelor membre NATO. Voi reveni.



Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: