Duble standarde. Cum ajustează unii profilul moral al turnătorului la Securitate, în funcție de cine a turnat: Isărescu sau o tipă de la Năsui.


He he he. Ce frumos descrie Cristian Tudor Popescu profilul moral al turnătorilor la Securitate, in contextul cerbiciei lui Nasui de a infiltra in Ministerul Economiei o fosta turnatoare a Securitatii:

,,Cine făcea turnătoriile astea beneficia de avantaje. Aceasta era o trișerie profesională ordinară. Era un furt. Îți luai un avantaj nemeritat, fără just temei, în raport cu alți concetățeni ai tăi. Pentru că, turnând la Securitate, în clipa în care trebuia să fii ales pentru ceva – pentru avansare, pentru a te înscrie la doctorat, pentru a primi apartament – dacă erai omul nostru, cum se spunea de la Securitate, erai cel care primea. (…) Aveai niște avantaje din punct de vedere economic, social, financiar, uman fiind turnător la Securitate. Adică trișai. Adică furai startul în raport cu alți cetățeni care nu făceau lucrul acesta” (…)

„Să zicem că cetățeanul respectiv (n.r. turnatul) se ducea să-și vadă sora în străinătate sau urma să plece cu o bursă de studii în străinătate – era greu în perioada Ceaușescu, dar se mai pleca. Ei, nu mai pleca. În momentul în care era turnat, fără niciun fel de explicații, i se refuza pașaportul. Dacă se spunea despre respectivul că vorbește împotriva regimului, imediat era urmărit, îi erau ascultate telefoanele, deschisă corespondența, întreaga lui familie era urmărită și, la un moment dat, Securitatea putea să-l cheme pe respectivul și să-l ancheteze – nu tovărășește, ehei, tovărășește era la partid, la Securitate erau alte metode – să-l ancheteze temeinic și la sfârșit știți ce să facă? Să-i propună, dacă se mai poate vorbi de propunere, colaborarea. C-așa făcea Securitatea. După ce-l punea cu spatele la zid îi spunea Domne, vrei în continuare să nu mai ai viață? Hai, colaborezi cu noi și ne-am înțeles. Astea erau consecințele”. (…)

,,în trecutul profesional al acestei doamne se află și turnătoria la Securitate. Să fie foarte clar, ce se judecă la Curtea de Apel în clipa de față nu e turnătoria, este poliția politică făcută sau nu de această doamnă prin turnătoriile pe care le-a făcut – e indubitabil, pentru că ele există, sunt înregistrate, sunt la CNSAS și sunt clar punere în situații periculoase, dificile a unor concetățeni ai ei, despre care vorbea Securității că au de gând să plece din țară, că nu agreează regimul și vorbesc împotriva lui…”.

FIX contextul acestor minunate caracterizari ale carpelor Securitatii – turnatorii, nu pot să nu remarc câteva dintre primele declarații ale lui CTP, atunci când în instanță a ajuns dosarul turnătorului Muguri Isărescu (iunie 2020)) :

,,La domnul Isărescu, nu știm încă, o să vedem ce spune Curtea de Apel București” (…) ,,Rămâne de văzut DACĂ a fost colaborator al Securității și ce a făcut în această calitate, dacă a făcut poliție politică, dacă a dat niște note informative care au avut consecințe asupra unor persoane”. ,,Pentru ce ar putea fi schimbat guvernatorul Mugur Isărescu? Pentru că a colaborat cu securitatea? Rămâne de văzut dacă e vorba de poliție politică, pentru că nu-i suficientă calitatea de colaborator al Securității”. ,,Domnul Isărescu a absolvit Academia de Studii Economice, a fost un student de primă linie, foarte bun, și așa se întâmpla atunci, studenții de vârf erau contactați de Securitate și se încerca racolarea lor, care de cele mai multe ori se întâmpla, iar asta însemna imediat o propulsie suplimentară în societate față de un student, un tânăr obișnuit, care nu colabora cu Securitatea”. Desigur, Cristian Tudor Popescu nu vazuse în iunie 2020 nota asta (desi era publica din 2017) a turnatorului Securitatii, Manole:

 

Citiți și articolul pe care îl scriam în februarie 2016, cu un an înainte ca opinia publică să afle fără niciun fel de dubiu că Mugur Isărescu și-a clădit cariera fiind un sicofant la Securității: ,,Toți din America știu că la Frankfurt, cine i se adresează astfel guvernatorului îi spune ,,Măi Căline’’, mai mi-a spus persoana de la Washington, în limba română.”

Poziția mea la atacul furibund al lui Mugur C. Isărescu. Și un telefon de la Washington.



Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: