Preturile la carburanti în noaptea asta, in București. Prin complicitate la specula autoritățile arată ce fac: #nimicpentrupopulatie.


Oare cine nu a transmis in România, nici acum, nici in pandemie, mesajul ferm ca situația de criză generată de invazia din Ucraina SĂ NU FIE SPECULATĂ? Înainte de a fi speculată, cum se întâmplă acum.

Pentru că, netrasmiterea de la cel mai înalt nivel a acestui mesaj încă din 24 februarie, este echivalentul complicității. La fel ca și discursu abulic al ministrului energiei, Virgil Popescu, care a făcut turul televiziunilor să ne spună că nu e o problemă de stocuri. Păi de stocuri s-a strâns lumea la benzinării? Sau de zvonuri prin telefoane otrăvite că prețul va ajunge în noaptea asta la 11 lei? Virgil Popescu nu a făcut decât să alimenteze isteria.

Faptele:

Este evident că scumpirea petrolului pe plan internațional va conduce și la creșterea prețului la pompă în România. Pentru că statul român, deși are mecanisme să întoarcă la populație o parte din această scumpire (o perioadă în care avem volatilitate zi de zi – adică creșteri și descreșteri puternice de preț de la o zi la alta, cu anticipații de majorare pe termen mediu), nu o face, ci e pasiv. Ba chiar pare să pună gaz peste foc.

Prețul petrolului:

În acest moment (9 martie 2022, ora 22.00), prețul petrolului scade semnificativ (cu 11-13%) față de închiderea de ieri și se îndepărtează de maximul în acekași interval de 130,5 de dolari pe baril (WTI) și 139,13 dolari pe baril (Brent) atins pe fondul crizei. Prețul petrolului WTI (SUA) scade cu 12%, până la 108 dolari pe baril (unde cu 20% mai mic față de maxim).

Și țițeiul Brent urmează aceeași evoluție. O scădere de aproape 14% față de ieri și cu 25% mai mic decât maximul atins în urmă cu câteva zile de 139,13 dolari pe baril

Deci, având în vedere datele de acum, mai degrabă prețul la benzinării ar trebui să scadă. Ce vedem la pompă?

La ora 19.30, Petrom menținuse încă prețurile (față de nivelul de dimineață). La benzinăria de lângă mine, prețul era de în seara asta la fel ca de dimineață: 7,73 lei pe litru si o coadă de circa 20 de mașini. Nici urmă de 10-11 lei/litru.

La OMV-ul de lângă, la ora 21.00, Diesel-ul era 7,81 și benzina și 7.84 benzina. Nici urmă de 11 lei/litru.

La Mol-ul de lângă, la ora 21.00 tocmai s-a operat scumpirea (semnificativă): 8,64 benzina și 9.11 motorina. Nici aici, 10 sau 11 lei, dar scumpirea este semnificativă. De la 7,51 lei/litru la 9,11 lei/litru. O scumpire cu 1,6 lei in 3 zile, adică o scumpire de 21%., în 3 zile.

Desigur că (ar trebui să) existe un anumit decalaj între momentul scumpirii/ieftinirii prețului pe internațional (de regulă cam o săptămână) și momentul observării la pompă. Dar o scumpire de 21% în 3 zile nu se justifică (ar însemna echivalentul a scumpirii țițeiului pe plan internațional cam cu 40% ceea ce nu s-a întâmplat). în opinia mea, nu se justifică. Decât prin pasivitatea autorităților statului român (spre deosebire de alte state), în a permite astfel de poziții. Adică, complicitate. La fel cum am văzut la gaze sau la asigurările RCA. Respectiv, autorități CORUPTE.

Voi reveni. Până atunci, puteți urmări aici intervenția mea din acastă după-amiază, de la B1TV. Dacă doriți, vă puteți abona aici la canalul meu de youtube, pentru a vedea și alte intervenții. Dacă nu, nu 🙂



Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: