Banca Nationala a României (BNR) trebuie REFORMATA! Interventia mea de la TVR1 (9 august 2022)


In dimineata zilei de 9 august 2022 (7.30) am acceptat cu placere invitatia TVR1 pentru a vorbi despre ce se intampla prin cresterea necontrolata a dobanzilor, la scutul BNR, care doarme vazand cum bancile ridica nejustificat de ritmul si nivelul ratei de dobanda cheie dobanda ROBOR.

Pretul? Miliarde de lei luate din economie si date actionarilor privati ai bancilor comerciale sau un alt demers complice de decapitalizare a economiei românești. 4 ore mai tarziu, Isarescu, sub ochii caruia se intampla anomalia, se facea ca se cearta cu bancile pe motivele invocate de mine anteror. O dramoleta de genul ,,Manole, fă-te ca lucrezi”

Se facea ca le cearta!

Pentru ca, de fapt, el le-a favorizat sa faca asta. Stiti cum e cu supraveghetorii in Romania? Ei cred ca sunt platiti doar sa constate post-factum porcariile pe care supravegheatii lor le fac, in complicitate cu ei. Avem nevoie de supraveghetori constatatori? Sau e nevoie de o reforma reala a ,,supraveghetorilor”? Gen BNR, ASF, ANRE?

Inainte de ,,iesirea” de ieri a lui Isarescu cu ,,bancile au sarit calul”, ROBOR la 3 luni era 8,14% pe an. Azi, dupa interventie, bancile s-au ,,conformat” ,,speriate”” de Manole si au redus ROBOR de la 8,14% la 8,06%. Cu 0,08 puncte procentuale. Praf de pe toba. In fapt, daca Isarescu nu ar face jocul bancilor, astazi dobanda ROBOR ar trebui sa fie SUB 6,5% si mai apropiata de 6 la suta. In schimb, este peste 8%.

Iar miza pentru care Isarescu a constat doar post-factum ca ,,bancile au sarit calul”, a fost resetarea creditelor la dobanda ROBOR din 30 iunie 2022 (aia a perioada in care bancile s-au inteles, probabil prin informatii scurse din BNR de la diverse ,,staruri” ale politicii monetare, privind intentiile ulterioare ale BNR),

De la 11 ianuarie 2022, dobanda cheie a urcat pana la 30 iunie cu 1,75 puncte procentuale (de la 2% la 3,75%). In aceeasi perioada, dobanda ROBOR a urcat cu 3,37 puncte procentuale, de la 3,07% la 6,44%, un pas aproape dublu decat a urcat dobanda cheie. De ce? Pentru ca pe 30 iunie se ,,resetau creditele”. Atunci ar fi trebuit BNR sa intervina si sa ia la intrebari bancile> daca va puteti imprumuta la noi (la BNR) – imprumutatorul de ultima instanta, la 4,75%, de ce va imprumutati intre voi la 6,44%, cu 1,69 puncte procentuale mai mult?

Dar Isarescu a lasat bancile, in loc sa intervina prin parghiile legale, sa scumpeasca prin manipulare si opinez prin informatii scurse si înțelegere cu actionarii privati ai bancilor comerciale, dobanzile, cu aproape 1,7 puncte procentuale (de fapt chiar mai mult, pentru ca BNR este imprumutatorul de ultima instanță, iar daca dobanzile din piata sunt mai mari constant decat ale imprumutatorului de ultima instanță, inseama ca e o problema mare!)

Ce inseamna acest ,,cadou” de 1,7 puncte procentuale facut de Isarescu? Fac o estimare care desigur suporta critica, dar o simplific tocmai pentru a fi inteleasa de toata lumea. Soldul creditului neguvernamental in lei este de 254 de miliarde de lei. Sigur, unele credite sunt indexate la IRCC, altele au dobanda fixa, dar foarte multe sunt indexate la ROBOR. Si chiar si așa, bancile practica in creditare o marja NEPERMIS de mare, pe care isarescu a vrut-o (conform dorintelor actionarilor privati ai bancilor comerciale, cat mai mare). Se mai pun 2,5-3-3,5 puncte procentuale peste dobanda de referinta atunci cand iei credit.

Deci, estimarea mea este ca prin inchiderea ochilor inca din luna ianuarie 2022 la ,,excesele” bancilor comerciale, Isarescu a fost complice la ,,taxarea” nejustificata de dinamica dobanzii de politica monetară, a romanilor si companiilor, cu aproape un miliard de Euro. Bani care se regăsesc in profiturile exceptionale ale bancilor comerciale si in buzunarele actionarilor privați ale acestora. Luati din buzunarele debitorilor, care platesc dobanzi URIASE pentru simplu motiv ca Mugur Isarescu urmareste preponderent prin politica monetara alte interese decat interesul public, in acest sens facand tot posibilul ca Romania sa se indeparteze definitiv de zona Euro (si de dobanzi care puteau fi acum de 3-4 ori mai mici).

Deci, reducere de ieri pana astazi de 0,08 puncte procentuale a ROBOR-ului post interventie a lui Isarescu este doar praf in ochi, si o masura menita sa ascunda majorarea nejustificata de dinamica ratei de dobanda de politica monetara a ROBOR-ului cu 1,7 puncte procentuale. Mai mult, întrucât creditele se mai reseteaza la sfarsitul anului, reducerea nu are impact pe creditele in derulare. Deci este nimic.

Cu alte cuvinte, Isarescu si bancile au procedat la fel ca in pandemie: după ce intr-o prima faza in debutul pandemiei Isarescu a refuzat sa reduca rata de dobânda, imediat, el a facut o mica reducere, de 0,5 puncte procentuale nu inainte insa ca reducerea sa fi fost anulata ex-ante prin scumpirea dobanzii ROBOR cu circa 0,4 puncte procentuale. Deci, nimic.

Asa cum am detaliat, in 29 martie 2020 (gasiti întreg articolul AICI), iar in extras, mai jos:

Deci, acum e despre BNR si cum urmareste preponderent interesul actionarilor privati ai bancilor comerciale (in dauna interesului public). Anul trecut a fost despre ASF si devalizarea City Insurance prin frauda complice cu supraveghetorul, sau BRD Pensii. De mai mult de un an avem aceeasi situatie la ANRE si cei ,,supravegheați”.

Asa se intampla cand prea multe terminatii ale fostei securitati sau prea multi ,,absolventi” ai scolilor noii securitati ajung in pozitii cheie, fara sa aibă competente.

Interventia mea de la TVR1, din 9 august 2022, ora 7.30, am publicat-o pe canalul meu de youtube, la care va puteti abona AICI daca doriti sa fiți la curent si cu alte analize pe care le fac in direct sau exclusiv on-line. Azi mai public un interviu VIDEO. Iata si interventia:Categorii:The Money Show

Etichete:, , , , , , ,

1 răspuns

  1. Aprecieri.Mii de multumiri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: