Guvernul a comis-o din nou, de data asta imprumutandu-se in dolari pe 5, 10 si 30 de ani, la dobanzi de peste 7%.
Stiti ce inseamna asta? Ca la 10-11 ani, Romania trebuie sa dea dublu inapoi. Adica, la cele 3,75 miliarde imprumutate acum (au vrut 9), peste 10-11 ani, mai platim inca 3,75 miliarde. Cel putin.
Pentru ca, in realitate, costurile vor fi mai mari. Romania este paradita din punct de vedere macroeconomic (inflatie dubla fata de zona Euro, incetinirea masiva a economiei, deficite externe amenintatoare). Asta inseamna ca, leul are toate motivele sa se deprecieze in continuare fata de dolar, ceea ce inseamna ca pentru fiecare dolar dat inapoi, vor trebui mai multi lei (adunati din taxe si impozite). Adica, dobanzile reale pot urca la 10-15%…
Faptul ca Romania a atras doar (?I) 3,75 miliarde de dolari, din 9 miliarde dorite (in timp ce oferta a fost de 11 miliarde), arata ca in curand, pietele externe se vor inchide pentru Romania. Daca ar fi atras 9 miliarde, probabil dobanzile urcau peste 10%.
Intre timp, in Croatia. Las doar 2 poze:
Costurile de imprumut ale Croatiei, la imprumuturile pe 10 ani sunt astazi de 3,97% pe an. Spre deosebire de Romania, Croatia care nu are o clasa politico-administrativa-judiciara care manifesta interese paralele cu economia nationala, Croatia a intrat de cateva zile si in zona Schengen si in Zona Euro.
Categorii:Editoriale
Va apreciez pentru articolul Dvs. Insa de unde luati informatia privind dobinzile platite de Romania, ca am intrat pe site-ul mfinante.ro si nu am gasit. Puteti da un link? Intre timp si Florin Vasile Citu, fost ministru de finante reclama ca Ungaria s-a imprumutat mai ieftin. Dvs ziceti de Croatia. De unde luati datele acestea? Un link va rog