Ziarul Libertatea publică astăzi, 2 februarie 2023, un nou episod si documente care dovedesc forma continuă a complicității conducerii ASF, condusă de Nicu Marcu, la denaturarea indicatorilor de solvabilitate pentru liderul pieței RCA, Euroins, cu știința ASF. Mă bucur că în articol apare citată și dezvăluirea publicată în exclusivitate de Ziarul Bursa, cea privind ,,împeidicarea” ASF în privința sesizării la Parchet a complicității funcționarilor ASF la frauda de la City Insurance.
Încurajat că Ziarul Bursa nu mai deține în urma investigației Libertatea nedorita poziție de monopol în privința devoalării complicității conducerii ASF la fraudele din asigurări (poziție deținută timp de 2 ani), public acum si detaliile economice ale acestei complicități, de dat aceasta în cazul Euroins. Așa cum le-am publicat AZI in Ziarul Bursa, AICI,
Imediat după publicarea articolului din Bursa, EUROINS a transmis un comunicat in atenția Ziarului, care reprezintă precizările la articolul publicat în Libertatea. Îl găsiți integral AICI.
,,Putem afirma, ca răspuns clar la articolul respectiv că, din punctul nostru de vedere, toate datele au fost raportate conform cerințelor legale și cu bune intenții. Credem în puterea justiției și considerăm că toate provocările ar trebui să fie discutate mai întâi cu autoritățile care sunt responsabile, înainte de a afecta reputația companiei, pe baza unor interpretări publice”, arată Euroins în punctul de vedere transmis și la Ziarul Bursa imediat după publicarea articolului.
După cum veți vedea, ASF știa de mult de neregulile legate de solvabilitatea Euroins dar a incercat și aici, o reteta ,,a la City Insurance”: in loc ca actionarii Euroins să aducă tot capitalul necesar și să își refacă în mod real solvabilitatea, ASF i-a protejat și s-a asigurat că nu acționarii vor aduce capitalul necesar, ba mai mult, îl vor lua prin scumpiri de tip CARTEL, tot de la asigurați. Primele de asigurare s-au dublat sau chiar triplat in ultimul an.
Episodul de astazi, publicat de Libertatea, il găsiți AICI și are ca document principal o corespondență internă Euroins, de care ASF a știut și care arată că Euroins nu ar raporta voit litigiile pentru neplata despăgubirilor, ca să nu fie obligată să constituie rezerve de daună și prin urmare să nu aducă capital. Și păgubiții (dublu abuzați – atât de către neplățile Euroins dar și de complicitatea ASF) să fie cei care în fapt capitalizează societatea. Fără să fie acționari, fără să aibă participație la profit, pur și simplu, fraudați prin neplată de Euroins și fraudați prin lipsă de supraveghere și complicitate de ASF.
Articolul din Libertatea prezintă și explicațiile Euroins, care în esență sunt următoarele: ASF știa în permanență exact ceea ce facem.
,,Respectăm pe deplin cerințele de raportare ale ASF și reafirmăm transparența noastră totală în aceste chestiuni. Am fost surprinși să aflăm despre această decizie (n.r. hotărârea ASF de a redacta o plângere penală din 2 februarie 2023) din surse neoficiale din afara ASF. Din 2021, cu deplina cunoaștere a ASF, actuala conducere a început o reorganizare internă majoră pentru a prezenta transparent situația. Totodată, toate întârzierile identificate au fost transmise către ASF imediat ce am luat cunoștință de ele, împreună cu cauzele întârzierilor și acțiunile imediate în curs de desfășuare”, au declarat reprezentanții Euroins pentru Libertatea.
Dar documentul de mai jos, care este și datat 31 august 2021, este cel mai relevant de azi (despre care Euroins susține că este un ,,document intern”, de lucru și ,,nu înseamnă că ignorăm dosarele”:
Este o surpriză mușamalizarea indicatorilor de solvabilitate prin neraportarea (cu întârziere sau nu) a dosarelor din instanță (care oricum puteau fi verificate independent de ASF, care are un vast departament juridic)?
Doar pentru cine vrea să se pretindă surprins (nu și pentru ASF), sau pentru cine nu ar trebui să se mire că investigația mea referitoare la complicitatea ASF la frauda de la City Insurance, începută în ianuarie 2021, a primit indicația ,,să nu se vorbească în presă despre ce scrie Soviani”, indicație care pare să persiste și în 2023, deși complicitatea funcționarilor ASF nu mai poate fi ascunsă după ce Finanial Conduct Authority din Marea Britanic (ASF-u lor), practic, a devoalat-o. Inclusiv prin documente pe care nu doar că ASF România le putea obține (sau pe unele le avea) ci pentru care chiar era obligată să le obțină.
Deci, nicio surpriză în mod real privind mușamalizarea problemelor de solvabilitate de la Euroins. Dacă ar fi fost solavabilă, de ce nu ar fi plătit (zeci) de mii de dosare, care ajung în instanță, sunt tergiversate, unele par neraportate, iar ASF le asigură protecția? Când ești solvabil, plătești.
Desigur, pot fi surprinși doar cei care nu au citit niciunul dintre articolele mele dar nu pot fi surprinși cei care au dat indicații să nu fie preluate, spre exemplu articolul acesta, din urmă cu 13 luni, sau cei care nu au citit articolul meu din Bursa, din 27 septembrie 2021, care devaloa complicitatea continuă a conducerilor succesive ASF, la fraudele din asigurări. Articolul din decembrie 2021 îl găsiți aici:
Esența, o găsiți în acel articol, din Decembrie 2021, după cum urmează:
Acum inclusiv prin documentele publica AZI, 2 februarie 2023, de către Libertatea se demonstrează că ASF știa despre neraportarea dosarelor din instanță (pe care, subliniez, avea posibilitatea și obligația să le verfice independent și dacă Euroins le raporta sau ne le raporta și apoi să calculeze și să impună necesarul de capital).
Încă din primăvara anului 2021 știa ASF acest lucru, dar a preferat să nu instituie măsările care se impun, în acest caz ,,administrarea specială a Euroins pentru nerespectarea indicatorului de solvabilitate” – așa cum scriam în articolul din Decembrie 2021.
Iar prima măsură pe are trebuia să o ia administratorul special (și nu îi lua mai mult de o săptămână) era inventarierea tuturor dosarelor de daună de la Euroins, inclusiv cele neraportate, mai ales că ASF se văicărea în scris în primăvara lui 2021, într-un raport de control, că Euroins nu le pune datele la dispozițe. Oare așa se văicărea și șeful Financial Conduct Authority din Marea Britanie (ASF-ul lor) când în timp record a detectat indiciile de spălare de bani în cazul City Insurance, din bani delapidați din România? Mă întreb retoric.
Iată și nota ASF, citată de Libertatea azi, din primăvara anului 2021:
Diferența de 6.716 dosare neraportate, era suficientă pentru administrarea specială (și zece dosare cu probleme sunt suficiente pentru restricții pe piața RCA, vă închipuți stringența la câteva mii).
Dar Nicu Marcu, la fel ca și în cazul City Insurance a preferat să perpetueze și să ascundă problemele de solvabilitate de la Euroins, astfel încât Euroins să nu mai aducă tot capitalul necesar și să îl ia de la asigurați, prin scumpiri de tip cartel, incitate de lipsa de supraveghere reală a ASF, Eurins și ceilalți dublând sau chiar triplând prețul polițelor RCA.
Adică, Euroins prin complicitatea ASF să ia bani din economia reală, de la populație și companii, în loc ca acționarii Euroins să aducă tot capitalul necesar. ASF-ule lui Nicu Marcu, dublarea și triplarea prețului la polițele RCA ale Euroins ale legătură cu daunalitatea? Sau ale legătura cu protecția acordată de ASF, prin acțiuni și inacțiuni?
Pentru că, cel mai târziu de aici, din aprilie-mai 2021, începe complicitatea lui Nicu Marcu la ascunderea și perpetuarea probelmelor de solvabilitate ale Euroins.
Iată cum:
- În anul 2020, anterior raportatului de la 31 martie 2021, cota de piață Euroins pe asigurări RCA era de 31,37%. Prima medie de asigurare era de 626 de lei, iar Euroins a încasat ca prime RCA, corespunzător cotei de piață, circa 1,86 miliarde de lei (totalul încasărilor RCA a fost de 5,95 miliarde lei în 2020)
- În anul 2021, cu complicitatea conducerii ASF care a ascuns și perpetuat prin neimpunerea administrării speciale la Euroins mușamalizarea indicatorilor de solvabilitate, încasările din RCA ale Euroins au crescut până la 2,1 miliarde de lei, pe fondul scumpirilor sălbatice și neconcurențiale din 2021. Mai mult, cu complicitatea ASF, cota de piață a Euroins pe piața RCA s-a majorat la 35,39%, cu știința ASF că Euroins deformează solvabilitatea (prin neraportarea tuturor dosarelor din instanță, pe care ASF avea obligația să le verifice, independent). Prima medie a crescut la 790 de lei (+26%), pe fondul nesupravegherii reale a ASF și complicității la frauda de la City Insurance.
- În anul 2022 nu avem încă decât datele, dar le putem extrapola, avându-le pe cele la 9 luni. La finalul lui septembrie 2022, Euroins este lider de piață RCA, cu încasări provenite din scumpiri sălbatice ale RCA, de cartel, mult mai mari decât în 2021. Prima de asigurare medie a crescut de la 790 de lei față de primele 9 luni din 2022, la 1152 de lei, respectiv cu 45,8%. Față de cei 626 de lei primă medie la 31 decembrie 2020, scumpirea RCA este de 84% (aproape dublu). Astfel, doar în primele 9 luni ale anului 2022, încasările totale pe piața RCA din care Euroins are o cotă de 31%, au fost 5,4 miliarde de lei, respectiv partea Euroins se cifrează la 9 luni, la 1,67 miliarde de lei.
- Extrapolând cele mai recente date publice (de la 9 luni) pentru a putea să estimez încasările totale din RCA pentru tot anul 2022. rezultă o estimare de 7,2 miliarde de lei total prime RCA încaste de asigurători în 2022, din care, extrapolând cota de piață de 31% a Euroins din 2022, rezultă o estimare de 2,32 miliarde de lei încasări din RCA pentru Euroins, adică o creștere de 6% față de încasările din 2021 și de 24,7% față de încasările din 2020. în timp ce ASF constata încă din primăvara lui 2021 că Euroins nu respectă o condiție esențială pentru a fi o societate de asigurări care să emită polițe RCA, respectiv solvabilitate și o a doua condiție și mai relevantă: NU PLĂTEȘTE.
Sumarizând aceste calcule, rezultă că Nicu Marcu (care e din iunie 2020 la conducerea autorității) și ASF au permis și încurajat Euroins să nu aducă capital pentru a se încadra în cerințele de solvabilitate, obligatorii, și să ia banii de la asigurați, prin scumpiri de tip cartel, în timp ce nu plătea despăgubirile la timp, amânând plata lor din procese îndelungate, neraportate.
Încerc și o estimare față de finalul anului 2020 pentru a vedea cât au contribuit ASF și Nicu Marcu la deturnarea de sume de la asigurați prin scumpiri de tip cartel din 2020 până în prezent, în beneficiul acțonarilor privați ai Euroins, pornind de la încasările de 1,86 miliarde de lei din piața RCA, corespunzătoare cotei Euroins:
- în 2021: 240 de milioane de lei față de cele din 2020
- în 2022: 220 de milioane de lei față de cele din 2021 (și 460 de milioane de lei față de cele din 2020).
Deci estimarea lipsei reale de supraveghere a ASF de la momentul numirii lui Nicu Marcu (în vara lui 2020), pusă să fie plătită de asigurați, se încadrează în intervalul 460 de milioane de lei – 700 de milioane de lei).
Bani care au fost luați prin lipsa de supraveghere nu de la acționarii Euroins, ci de la asigurați. La nivelul estimării superioare a deficitului de bani, cele 700 de milioane de lei depășesc nivelul sumelor achitate deja de Fondul de Garantare al Asiguraților pentru frauda de la City Insurance. Și reprezintă mai mult decât întreg capitalul social al Euroins România.
Este posibil însă ca aceste estimări pe care le-am făcut, respectiv câți bani a încasat în plus EUROINS prin scumpiri de tip cartel de la asigurați, în timp ce era protejată de ASF pentru neplata (zecilor de) mii de dosare din instanță, să fie exagerate, dar exagerate în jos.
Adică banii luați de la asigurați în plus, sub protecția ASF, să fie MULT MAI MULȚI, așa cum arată chiar rezultatele preliminare publicate de Euroins, pentru primele 6 luni ale anului 2022, în octombrie 2022:
Din aceste date, excluzând asigurările NON-RCA (foarte puțin semnificative la nivelul primelor), rezultă că doar în primele 6 luni din 2022 față de primele 6 luni din 2021, Euroins a încasat doar din RCA 1,43 miliarde lei față de 700 milioane de lei în perioada similară din 2021, când ASF a descoperit neregulile și le-a mușamalizat. Adică un plus de 730 de milioane de lei DOAR din scumpirea sălbătică a polițelor, fără legătură reală cu daunalitatea. Adică mai mult decât întreg capitalul social al Euroins.
Tot pe site-ul Euroins, mai apare o informație – a ,,capitălizării” Euroins în August 2022, despre o majorare de capital (bani mai vechi, dar care erau contabil până la acel moment un ,,imprumut subordonat” – am mai auzit asta…), de 45 de milioane de lei 🙂 Merită, nu?
În timp ce ASF te protejează să încasezi, în numai un an, 730 de milioane de lei în PLUS față de perioada similară a anului precedent, Euroins rebotează și el un împrumut subordonat (luat în calcul și în 2021), ca și capital 🙂
Sau dacă vreți, plastic și netehnic spus, din 730 de milioane de lei capitalizare de la asigurați în aceeași perioadă, Euroins a întors și el 45 de milioane de lei, după ce i-a încasat. Glumind, e mai tare decât la Caritas care promitea de ,,doar” de 8 ori suma depusă! Aici, pentru un leu capital se încasează de 15 ori mai mult cu protecția și complicitatea funcționarilor din ASF.
Iată și comunicatul Euroins din Octombrie 2022, privind majorarea de capital:
Există totuși și diferențe majore între falsificarea solvabilității la City Insurance și schema de la Euroins (prin neraportarea tuturor dosarelor de daună din instanță, inclusiv în martie 2021, așa cum a constat și permis ASF și în timp ce erau neachitate și posibil neraportate mii sau zeci de mii de dosare de daună).
În principal pentru că City Insurance a făcut obiectul delapidării de către acționari, prin falsuri pe care Nicu Marcu și ASF au permis perpetuarea lor între februarie 2021 (când au pretins că au știut la falsul extras de cont.- în realitate de mai de mult și până în septembrie 2021, perioadă în care, sub complicitatea ASF și a lui Nicu Marcu, City Insurance a continuat să emită polițe RCA și să amplfice frauda).
ASF și Nicu Marcu aveau cunoștință de delapidare chiar mult înaintea de ,,conștinentizarea” extrasului de cont falsificat, spre exemplu prin cumpărarea de către City Insurance de drepturi litigioase de la societatea verișoară City Invest, care pretindeau că țin loc de capital, fiind puse în bilanț ca și titluri de stat, pe care acționarii City Insurance nu se sfiau să îl arate ca ASF-ului.
La Euroins este altfel: Nicu Marcu nu poate să pretindă că nu știa de problemele de solvabilitate de la Euroins.
Pentru că era obligația lui să știe. Iar dacă Euroins nu îi raporta toate dosarele din instanță (și știa asta), era obligația lui să impună administrarea specială, să facă verificările îi instanță (îi luau o săptămână) și să calculeze obligația de capital. Pentru că asta face o autoritate de supraveghere. Așa cum făcut Autoritatea de Supraveghere din Marea Britanie.
Ce au ales să facă Nicu Marcu și ASF în cazul Euroins? Să mușamalizeze și să ia bani de la asigurați, prin scumpiri de tip cartel, în loc ca acționarii Euroins să aducă capital. Adică o nouă complicitate la destabilizarea pieței asigurărilor și în esență la fraudarea asiguraților (prin neplată și prin scumpiri).
Prin urmare, îmi vine să râd când citesc pe surse în Libertatea despre cum a decis ASF ieri, speriată de devoalarea complicității și în cazul Euroins, să sesizeze Parchetul în privința tutoror membrilor conducerii Euroins.
Păi Parchetul este Autoritatea de Supraveghere în asigurări? Păi Parchetul trebuie să se ocupe ca acționarii Euroins să aducă capital? Păi Parchetul trebuie să dispună ca societățile de asigurare să plătească? Păi Parchetul trebuia să fi impus în primăvara lui 2021, administrarea specială la Euroins?
,,Președintele Marcu a spus clar că vom acționat ,,asumat și tranșant”. Acestea au fost cuvintele lui”, a declarat o sursă pentru Libertatea.
Îmi și imaginez ce înseamnă sesizarea Parchetului de către Marcu, după ce i-a lăsat să nu aducă capital și să încaseze în plus între 460 de milioane și 700 de milioane de lei, prin scumpiri de tip cartel. Ar suna cam așa – ,,asumat” 🙂
,,Subsemnatul Marcu Nicu, în calitate de Președinte ASF, reprezentant legal, sesizez Parchetul asupra propriilor acțiuni și inacțiuni în ceea ce privește nerespectarea obligațiilor ce îmi revin din calitatea de Președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, respectiv neluarea măsurilor necesare restabilirii indicatorilor de solvabilitate în cazul Euroins, prin acțiuni și inacțiuni, creând un avantaj material pentru altul de 460-700 de milioane de lei și pentru mine constând în încasarea salariilor de supraveghetor, ca Președinte ASF, în perioada iunie 2020 – februarie 2023”…
Desigur, dacă sesizarea pe care mi-o imaginez eu nu există, asta nu împiedică ci chiar obligă Parchetul să declanșeze în-rem și ulterior să extindă inpersonam cercetările pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu în sarcina funcționarilor ASF și a lui Nicu Marcu, care iată, așa cum reiese din Libertatea, au mușamalizat nerespectarea solvabilității Euroins.
Și mai este ceva despre Euroins.
Euroins a făcut și în trecut obiectul manifestării influenței unor personaje non-ASF, devenite ulterior, precum Marcu Nicu, chiar Președinte ASF. Spre exemplu Mișu Negrițoiu, așa cum rezultă din stenogramele aflate în dosarele DNA din august 2013.
În August 2013, când Negrițoiu nu era încă Președinte ASF (ci doar parcat într-o poziție de tablou la Ing Bank Romania, după ce banca ING, la nivel global, a fost sancționată de SUA pentru încălcarea embargoului cu Iran-ul, inclusiv prin operațiuni din România) Mișu Negrițoiu intervenea la conducerea ASF, în favoarea Euroins.
Ulterior Negrițoiu a devenit șef al ASF, perioadă în care Euroins a continuat să crească. La fel ca și City Insurance. Daniel Tudor, cel din stenograme, era la acel moment vicepreședintele ASF, responsabil pe asigurări și care decisese sancționarea EUROINS.
Stenogramă DNA din 30 august 2013, după ce Euroins fusese sancționată de ASF (Mișu Negrițoiu a devenit la 1 mai 2014 Președinte ASF, după ce în august 2013 susținea că sancțiunile Euroins, fără precedent de dure până în 2013, sunt date pe motiv ,,politic”):
Tudor George Daniel: E o agitaţie demenţială cu ăştia de la Euroins
Domn: Aşa
Tudor George Daniel: După ce s-a dat hotărârea m-au sunat bulgarii că ei vin (…) L-am primit pe preşedinte cu încă un bulgar din Consiliul de Administraţie, eu fiind însoţit de Cucu, de toată lumea… cărora le-am spus… discuţiile au fost foarte clare. Domnule, asta este. Reglaţi-vă nu ştiu ce… După care în presă peste tot, în toată presa, a apărut că de fapt istoria asta e făcută politic şi a apărut şi pe Realitatea o chestie că Mârzac e de la Carpatica. Şi am dat la schimb Carpatica pe Euroins. (…) O să vedem care e situaţia la Carpatica şi dacă e, o să ne ducem în control la Carpatica şi cu asta, basta.
(…)
Tudor George Daniel: M-a sunat Tăriceanu, m-a sunat toată lumea că diverse fonduri… De fapt m-a sunat Mişu Negriţoiu
Domn: Îhm!
Tudor George Daniel: Călin m-a sunat să mă roage să vorbesc cu Mişu Negriţoiu. Că nu ştiu ce Fond grecesc care e acţionar e panicat. Le-am explicat oamenilor situaţia, au zis: foarte bine ai făcut, ţine-o aşa şi nu e nicio problemă!
Domn: Păi da?
Tudor George Daniel: Că nu ştiu cum, eu vroiam să… asta… După care ei o întorc, că asta mi-a zis şi Negriţoiu, că e politic. Aşa mi-a zis şi Călin.
Domn: Îhm!
Tudor George Daniel: Politic, nu ştiu ce, că ei vor să ajungă la Crin, la dracu, pentru că de fapt asta e manevra cu Carpatica
Domn: Băi, dar nu au minte? Păi bun! Le-o dăm atunci! Vorbim şi cu ING-ul, şi cu Mişu Negriţoiu, şi cu ăsta. Adica ei ce vor?
Tudor George Daniel: Nu, nu, nu. Eu ţi-am spus vorbe. Mişu a înţeles.
Domn: Am înţeles. Da!
Tudor George Daniel: Nu, Mişu Negriţoiu a înţeles şi a zis: Da, bă, înţeleg! (…) Omul a întrebat că ăla zice: Băi, m-au sunat ăia şi eu lucrez cu ei şi vroiam să ştiu care e situaţia. Şi am zis: da, domnule, uite asta e situaţia. Şi a zis: Da, ai dreptate, de unde până unde? Că ăştia au sunat şi au zis: noi am lucrat toată noaptea şi am reglementat toate problemele
Domn: Ei au reglementat pe aia mă-sii!
Tudor George Daniel: Şi am spus: Băi, dacă le-aţi reglementat într-o noapte de ce dracu nu le-aţi reglementat până acum? (…) Că să le trimitem controlul dar am vrut să mă sfătuiesc cu tine să ştii foarte bine ce se întâmplă pentru că eu am văzut un pic dar nu apărea nimic cu tentă politică. Adică domnule s-a spus şi la Realitatea… Deci l-a întrebat Realitatea pe Soviani: Domnule, nu se favorizează alte firme prin chestia asta? Nu se duce la creşterea preţului?
Ulterior, Mișu Negrițoiu care în 2013 ,,lucrez cu ei, vroaim să știu care e situația”, a devenit de la 1 mai 2014, Președinte ASF. Sub mandatul lui (până în 2017), Euroins a continuat să prospere. Și să nu plătască integral și la timp. Iar nivelul încasărilor și al neregulilor s-a perpetuat sub conducerile succesive ale ASF și a culminat sub ,,supravegherea” lui Nicu Marcu (700 de milioane de lei plus de încasări în doar 6 luni nu a reușit nici chiar Negrițoiu). Care Marcu, sesizează acum și pe surse Parchetul doar când devine evident pentru toată lumea că neexercitându-și atribuțiile obligatorii de supraveghetor, nici la Euroins, a devenit complice. Așa cum a fost și la City Insurance, societate căreia i-a permis să emită în continuare polițe RCA până în septembrie 2021 – deși știa de extrasul de cont falsificat.
Când nu devenea evident, in ianuarie 2021 și în perpetuarea fraudei, Nicu Marcu sesiza la mișto Parchetul DIICOT, așa cum scris în Ziarul Bursa, în exclusivitate, AICI.
Categorii:Editoriale, Stiri
Dvs si inca 100 va zbateti Restul se relaxeaza..In Ro parca nu ar Parchetul General, Curtea de Conturi, Garda Financiara sau cum se mai numeste.Se intampla atata mizerii si tot acolo sunt faptuitorii.