Deși știa de problemele de la Euroins, ASF a indus în eroare BERD pentru a cumpăra acțiuni la compania bulgară. Statul român este acționar la BERD.


Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în 1991 cu misiunea de a ajuta crearea unei ,,noi Europe centrale și de Est” post-războiul Rece. Statul român este unul dintre acționari și a subscris la capital 144,07 milioane de Euro (corespunzător celor 14.407 de acțiuni pe care le deține.

(Articolul a fost publicat și în Ziarul Bursa din 10 februarie 2023, AICI. Am cerut totodată și un punct de vedere al BERD, și voi publica răspunsurile, când le voi primi).

Reprezentantul României, ca acționar, în board-ul guvernatorilor BERD este ministrul de finanțe, în prezent Adrian Câciu iar alternanța o asigură guvernatorul BNR (pentru totdeauna Mugur Isărescu).

Câștigurile BERD sunt și câștigurile statului român, ca acționar. Pierderile BERD sunt și pierderile statului român. Mușamalizarea solvabilității Euroins cu complicitatea conducerii ASF, începând cu anul 2021, reprezintă pierdere pentru statul român și inducere în eroare a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Pentru că:

În anul 2021, BERD a devenit acționarul Grupului de Asigurări Euroins din Bulgaria (EIG). Detalii AICI și AICI. Anunțul a fost făcut în Octombrie 2021, BERD devenind acționar cu până la 10% din compania mamă a Euroins România (care reprezintă și cea mai mare parte din Grupul de Asigurări Euroins Bulgaria). BERD a decis în Octombrie 2021 să pună  30 de milioane de Euro în grupul bulgar de asigurări convins fiind de soliditatea companiei Euroins România.

În ancheta Ziarului Libertatea citată de Bursa, rezultă fără putință de tăgadă că Nicu Marcu și conducerea ASF-ului  au devenit complici încă din martie 2021 la mușamalizarea solvabilității companiei Euroins România:

,,Echipa de control ASF a constat că potrivit raportărilor transmise ASF la data de 31 Martie 2021, societățile de asigurare au raportat un număr de 9.357 de dosare de daună în care Euroins are calitatea de pârât în timp ce societatea a raportat un număr de 2.860 de dosare, rezultând o diferență de 6.716 dosare de daună care nu au fost raportate în valoare de 64.161.357 de lei”.

Nicu Marcu și ASF au preferat să permită continuarea neregulilor la Euroins. Diferența de 64 de milioane reprezenta doar o mică parte din falsificarea solvabilității prin neraportare, respectiv doar componenta pe care Euroins, dacă ar fi achitat ceea ce refuza în procese către societățile de asigurare care s-au îndreptat în regres spre Euroins, ar fi trebuit să aibă ca și bani pentru solvabilitate. În realitatea, suma era mult mai mare de 64 de milioane de lei, întrucât Euroins nu raporta nici toate litigiile, cu știința și acceptul ASF.

Simplu spus, litigiile în regres reprezintă situații gen în care eu sunt asigurat CASCO la o altă societate de asigurare, mă accidentează un asigurat Euroins, eu îmi repar mașina prin asigurarea CASCO după care societatea mea de asigurare se îndreaptă în regres spre Euroins. Numai că Euroins ,,ascundea” față de ASF, cu complicitatea acestora și litigii cu persoane fizice/juridice altele decât cu societățile de asigurare care se îndreptau în regres, pentru mușamalizarea solvabilității. Cu complicitatea ASF.

Spun despre complicitatea ASF pentru că Autoritatea, care are un vast departament juridic propriu, putea și era obligată printr-o relativ simplă consultare a portalului instanțelor de judecată să descopere toate procesele pe care Euroins nu le raporta. Dacă nu a făcut-o, vorbim despre complicitate a ASF-ului prin inacțiuni, timp în care permitea unei societăți nesolvabile să emită polițe RCA în continuare, la prețuri duble, în loc să ia măsurile legale.

Un alt document prezentat de Libertatea și datat 31 August 2021 (documentul AICI) demonstrează că Euroins nu raporta nici litigiile cu alte persoane decât societățile de asigurare care s-au îndreptat în regres:

Așadar, ASF știa încă din martie 2021 despre mușamalizarea solvabilității Euroins și a devenit complice la ea, inducând în eroare BERD, la care chiar statul român este acționar.

Cu alte cuvinte, supreveghetorul statului ASF – condus de Nicu Marcu fraudează statul român, acționar la BERD, prin inducerea în eroare în ceea ce privește solvabilitatea  Euroins România – cea mai mare parte din EIG la care BERD urma să devină acționar cu până la 10%.

Inducerea în eroare de către ASF a însuși statului român, care ese acționar BERD altături de SUA (acționar cu capital de 30 de miliarde de Euro (peste 3 milioane de acțiuni), Canada – peste 10 miliarde de Euro, Germania – peste 25 de miliarde de Euro și alte zeci de țări) este evidentă din mesajul transmis la intrarea în actionariatul Grupului de Asigurări Euroins din Bulgaria, chiar de către Mark Davis – Directorul Regional BERD pentru România și Bulgaria, în 5 Octombrie 2021, la semnarea acordului (comunicatul integral îl găsiți AICI):

Așadar, ASF garanta SUA, României și celoralați acționari ai BERD, inclusiv la 5 Octombrie 2021 că asigurările Euroins din România sunt ,,de calitate”, ,,avansate” și ,,de încredere”. Asta la 6 luni după ce ASF știa de mușamalizarea solvabilității Euroins și avea obligația instituirii administrării speciale pentru refacerea solvabilității

BERD era ,,încântată” pe baza asigurărilor date de ASF, care lucra ,,în paralel” cu BERD referitor la ,,un proces de decontare directă în beneficiul consumatorului și al sectorului asigurărilor din România”. În timp ce respingerea a mii de dosare de daună, fără evaluare, sau neraportarea cu știința ASF a tuturor dosarelor din instanță dovedesc o altă realitate: o graniță foarte fină între asigurările unei companii care mușamalizează solvabilitatea și hârtia de împachetat brânză.

Desigur, BERD, ca și alte instituții internaționale aveau la acea dată o anumită naivitate alimentată prin inducerea în eroare de către ASF, referitor la societățile care sifonează sume  din România o fac cu complicitatea supraveghetorului. Ca City Insurance (delapidare, falsuri și complicități multiple) sau ca Euroins în ceea ce privește mușamalizarea indicatorilor de solvabialitate.

Ar fi investit SUA, România și ceilalți acționari BERD 30 de milioane de Euro la compania mamă Euroins dacă ar fi știut că există complicitatea supraveghetorului în mușamalizarea solvabilității?

Ar fi investit BERD dacă avea cunoștințe de ,,faptele penale” pentru fapte cunoscute de ASF anterior contractului,  la adresa conducerii Euroins?

Înclin să cred că nu. Pentru că ASF, la acel moment, mai dăduse o asigurare către BERD: că va introduce decontarea directă obligatorie în România, un serviciu auxiliar și care nu are cum să fie obligatoriu.

Despre aceasta am scris încă din 31 ianuarie 2021, în acest articol, că nu reprezintă decât o complicitate a conducerii ASF pentru a perpetua frauda ,,celor care sifonează societățile de asiguare” – în fapt se urmărea ca City Insurance și Euroins să nu aducă capital ci, prin scumpiri, asigurații să îi capitalizeze chiar ei pe cei care îi fraudau fie delapidări la scutul ASF (City Insurance) fie prin mușamalizări ale solvabilității la scutul ASF (Euroins).

Introducerea decontării directe obligatorii prin ordonanță de urgență – nematerializată (o scumpire generalizată care ar fi luat peste noapte un miliard de lei DE LA asigurați și i-ar fi dat societăților sifonare sau nu), era motivată de către Nicu Marcu prin nota de fundamentare astfel: ,,situația extraordinară apărută în contextul BREXIT”:

Și mai este ceva:

În mod normal, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, ca reprezentant al României în acționariatul și conducerea BERD, ar trebui să fie primul care să ceară demiterea conducerii ASF și a lui Nicu Marcu pentru inducerea în eroare în ceea ce privește solvabilitatea societății Euroins România, care a stat la baza deciziei de investiție BERD. Dar nu o va face.

De ce nu va cere Adrian Câciu demiterea conducerii ASF, cu riscul de a părea complice la fraudă.

Deja Câciu ar fi trebuit să ceară demiterea conducerii ASF în urma falimentului City Insurance, care a produs și va mai produce și o gaură semnificativă la buget (prin devalizarea Fondului de Garantare a Asiguraților și prin garanțiile de asigurare date de City Insurance pentru contracte publice care valorează fix cât hârtia igienică). O bună parte din fraudă (noi contracte RCA emise și noi polițe de asigurări emise de City Insurance) au fost realizate cu complicitatea conducerii ASF, care deja știa despre extrasul de cont falsificat de la City Insurance.

Nicu Marcu a avut grijă să și-l subordoneze pe ministrul finanțelor, Adrian Câciu. I-a angajat fosta nevastă.

Din declarațiile de avere rezultă cu fosta soție a lui Adrian Câciu, Mihaela Panduru a fost angajată de instituția condusă de Nicu Marcu, întâi la Institutul de Studii Financiare din Subordinea ASF, iar apoi promovată, în 2021, de Nicu Marcu, ca ,,auditor intern” în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară. Adică ,,anti-frauda” din ASF, care ar fi trebuit să descopere complicitatea funcționarilor din ASF la fraudele de la City Insurance și la mușamalizarea sovlabilității de la Euroins.

Între Adrian Câciu și Mihaela Panduru pare să fi dispărut demult scânteia, pentru că în scris, ministrul finanțelor nu mai știe când a divorțat, în 2009 sau în martie 2010, deși încă au bunuri comune și în 2022:

Adrian Câciu și fosta soție Mihalea Panduru, încă nu și-au găsit timp de partaj nici în 2021, anul în care fosta soție a ministrului a fost angajată întâi în Institutul de Studii Financiare din ASF – cel târziu în martie 2021 și apoi avansată ca auditor intern ASF. În aceeași perioadă Câciu făcea tranziția de la ,,strateg economic” al PSD (partid care l-a numit pe Nicu Marcu Președinte ASF) la cea de ministru de finanțe.

Interesant este și că noul auditor intern al ASF, Mihaela Panduru își ascunde/anonimizează în declarația de avere faptul că este fosta soție a lui Câciu și că au interese financiare comune, partajul nefiind încă făcut:

Iată ce arată declarația de avere a Mihaelei Panduru, deși are obligația legală a trecerii co-proprietarului (Adrian Câciu):

Adrian Câciu nu a obținut în schimb ,,privilegiul” de a nu trece co-proprietarul în declarația de avere, prin urmare aflăm din declarația lui de avere ceea ce ascunde Mihaela Panduru. E drept că în declarația de avere a ministrului finanțelor ,,dispar” 68 de metri pătrați din casa de locuit 🙂

Concluziv:

Poate că este o coincidență că Nicu Marcu a angajat-o pe fosta soție a lui Adrian Câciu. Deși având în vedere și alte exemple de soți sau soți, foști sau actuali, angajați în ASF (spre exemplu soția lui Ionuț Mișa sau fostul soț al Liei Olguta Vasilescu – cel care a fost promovat vicepreședinte ASF și a semnat ieșirea din redresare a City Insurance pe baza extrasului de cont falsificat). Dar argumente împotriva coincidenței ar putea fi că ASF nu are inițiativă legislativă ca să treacă toate mizeriile de legi cu urgență în 2021 motivată gen ,,Brexit”. Și are nevoie de Ministerul Finanțelor.

Însă, așa cum arată derularea faptelor la Euroins, e greu de tras altă concluzie logică decât că ASF a indus în eroare BERD pentru a cumpăra acțiuni la compania bulgărească, deși ASF știa de problemele de solvabilitate de la Euroins și le mușamaliza chiar ea.

Poate că este o premieră în care o autoritate a statului român, prin Președintele său, Nicu Marcu, devine complice la fraudarea intereselor financiare ale statului român, care l-a numit acolo (prin inducerea în eroare a BERD) .

Deși, despre apetența lui Nicu Marcu de a frauda societățile în care statul român este acționar, spre exemplu Poșta Română, printr-o achiziție trucată pentru ca NIcu Marcu pur și simplu să fure TVA de la Poșta Română sub pretextul unui ,,proiect de cercetare”, statul român trebuia să știe. Și să sancționeze. Nefăcând-o, devine complice.

Articolul despre escorcarea Poștei Române prin furt de TVA și licitație trucată, l-am publicat AICI, în 12 mai 2021.

Dată la care ASF și Nicu Marcu erau încă complici la frauda de la City Insurance (știau de extrasul de cont falsificat și lăsau în continuare City să emită polițe și asigurări de garanții) și la mușamalizarea solvabilității Euroins.Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: