Despre Mihnea Costoiu, prescrierea de azi, rolul preventiv la justitie si hazardul moral.


Mihnea Costoiu este cel mai nou prescris. De azi. In fotografia publicata mai de mult de Emilia Sercan, Mihnea Costoiu nu este cel incercuti, ci undeva mai jos, langa Cumpanasu. Fotografia ar fi dorit sa surprinda ELITA specialistilor in securitate nationala. Desi asezati în ,,Academia de Stiinte de Securitate Natională”, multi dintre ei nu au fost confirmati ca specialisti de apartenanța la această ASSN, ci prin decizii definitive de prescriere, unii după condamnarea în primă instanță, precum Costoiu.

De cate ori am avut ocazia, in public, am sustinut faptul ca justitia trebuie sa aiba in primul rand un rol PREVENTIV.

Adica, sa identifice cu celeritate faptele si sa le pedepseasca, eliminand ceea ce ce in economie se numeste HAZARD MORAL (simplific – daca cineva scapa nepedepsit, fie si ca urmare a taraganarilor din justitie, sistemul de justitie cu astfel de rezultate FAVAORIZEAZA comiterea de noi fapte.

Constatam in urma cu fix un an (pun articolul in primul comentariu) condamnarea, la 13 ani de la comiterea faptelor, in prima instanta, a rectorului universitatii politehnice Bucuresti, pentru fapte comise in 2009. Cum ar fi fost sa fi fost condamnat in 2010-2011?

Din 2009 si pana in 2022, probabil ca procurorii care s-au ocupat sau care ar fi trebuit sa se ocupe de caz, au iesit de 2 ori la pensie speciala. Dupa fix încă un an, ce sa vezi?

Supriza! Mihnea Costoiu scapa si el cu prescrierea, astazi, instanta suprema constatand ca celeritatea procurorilor a condus la prescrierea faptelor.

Eu nu cred ca exista coincidente. Iar prescrierile, dupa atat de multi ani in care procurorii s-au facut ca investigheaza cazurile (in unele cazuri s-a stat in nelucrare chiar cate 5-6 ani, cu plimbari intre parchete, fara niciun act de cercetare penala) este si rezultatul unora care prin protocoale, nu spuneam neparat ,,sa il infundati pe X sau pe Y”. Si, dictau procurorilor de protocl ,,sa NU il infundati pe A, B, sau C”. Asta este parerea mea.

Costoiu nu este cel incercuit din fotografie. Cel incercuit este fostul lucrator al Securitatii de dinainte de 1989, George Viorel Voinescu, reciclat in SRI pana la pozitia de director adjunct al serviciului.

După pensionarea sa, s-a mai reciclat o dată.

S-a făcut director de cabine al Președintelui ASF.

Sub mandatul lor, frauda de la City insurance s-a majorat cu aproape un miliard de lei, pentru simplul motiv ca Marcu cu director de cabinet Voinescu a permis societatii City Insurance sa mai emita polite RCA încă 6 luni, deși știau că City a venit la ASF cu un fals – un extras de cont falsificat pentru un cont falisficat.

La Euroins, gaura a urcat in 2 ani de la 400-600 de milioane de lei, la peste 2 miliarde de lei.

Citiți și știrea din urmă cu fix 1 an, când Costoiu era condamnat în primă instanță.

Apăsați pe poza ca să citiți articolul din 5 Aprilie 2022.

 



Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , ,

1 răspuns

  1. > HAZARD MORAL (simplific – daca cineva scapa nepedepsit, fie si ca urmare a taraganarilor din justitie, sistemul de justitie cu astfel de rezultate FAVAORIZEAZA comiterea de noi fapte.

    „Moral hazard” inseamna ca cineva isi asuma riscuri *stiind* ca nu va suporta consecintele.

    Oricum, clasa securisto-politica ce conduce Romania in mod evident a construit si sustine un sistem in care ei sunt deasupra legii.

    Ma intreb daca cei care, de ex., si-au luat credite in franci si apoi au cerut bail-out de la stat se clasifica la hazardare morala? Probabil ca nu… pentru ca nu stiau apriori ca vor fi bail-out. Dar cel putin ajutor de stat au primit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: