Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a demisionat. Motivele.


Abia aștept să aflu motivele reale (dincolo de cele puerile invocate în declarația de demisie), a plecării lui Eduard Helvig de la sefia SRI.

Este a doua (rară) declarație publică a lui Hellvig, precedenta fiind în Octombrie 2022.

Atunci, Hellvig a făcut o declarație ciudată (o găsiți în Video de mai jos):

,,Știu de păcatele generate de unii foști lucrători SRI, poziționați în spatele a tot felul de oameni” (articolul din 5 Octombrie 2022, AICI).

Era contextul falimentului City Insurance, a cărui dimensiune și fraudă a fost favorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În spatele Președintelui ASF se poziționase fostul director adjunct al SRI, George Viorel Voinescu (fost lucrător al Securității și adjunct al lui Coldea), ca șef de cancelarie al Președintelui ASF. Ulterior, ASF a asistat și la sifonarea fără precedent a sumelor din Euroins în Bulgaria, cu aceleași poziționări.

Azi, șeful SRi își dă demisia, cu următoarele argumente:

  • ,,Pietrificarea în funcție nu e bună”;
  • ,,Modernizarea instituției (…) a însemnat o separare de moștenirea vechii Securități (…) predarea completă a arhivelor la CNSAS” (…) Am mai vorbit de riscul securismului și nu îl voi mai repeta. Sper că suntem mai mulți cei care înțelegem mizele acestei clarificări a trecutului. Nu putem privi niciodată înainte dacă revenim în trecut, pentru a rezolva problemel nerezolvate ale altor generații”. Declarația integrală, AICI.

Zău?

Din declarația de demisie a lui Eduard Hellvig, lipsește totuși un lucru: de ce și-a dat demisia șeful SRI, Eduard Hellvig? Ce a făcut în perioada în care știut de ,,păcatele generate de unii lucrători SRI, poziționați în spatele a tot felul de oameni”? Le-a privit pur și simplu?

Iată și discursul lui Hellvig din Octombrie 2022:

 



Categorii:Stiri

Etichete:, , , ,

1 răspuns

  1. > Le-a privit pur și simplu?

    Pai… normal. Serviciile funcționează chiar pe principiul asta al non intervenției.

    Orice văd, își notează și raportează. E treaba altora dacă se ia vre-o măsură.

    Tocmai de aceea sunt cei mai ciudați oameni. Trebuie să fi un pic… altfel să închizi ochii la orice.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.