EXCLUSIV: Scrisoare de la Cristian Sima (I)


Am primit un e-mail. Este semnat Sima. Citindu-l imi pare sa recunosc stilul dansului. Nu pot băga mâna în foc, dar, repet, după stilul scrisorii, tind să cred că scrisoarea este redactată de domnul Sima. Citiți această scrisoare, pe care am fost rugat să o împărtășesc, iar cei care îl cunosc pot confirma dacă elementele prezentate de dânsul sunt cele adevărate.

Iată și conținutul scrisorii pe care am primit-o:

”Desi lungimea funiei este aceeasi cu inaltimea ghilotinei, onoarea trebuie sa redevina o virtute, sa-si recapete valoarea de piata; altfel, “oamenii de onoare” asa cum se autodenumesc mafiotii, vor ajunge sa fie mai numerosi decat oamenii onorabili.

Nu ma pot defini nici „om de onoare” si cu atit mai putin onorabil.Avionul care traverseaza Atlanticul imi creaza o ciudata senzatie de pace si liniste,toata lumea a adormit brusc lasandu-ma parca sa-mi hotarasc singur sfarsitul .Decizia finala e luata.As vrea sa fiu un razboinic Ronin dar nu sunt.Sunt singur si am nevoie de timp mai mult decat am nevoie sa traiesc.Am fost mereu in criza de timp , acum mai mult ca niciodata.Ma obsedeaza o fraza a lui Tudor Chirila de acum citiva ani:”Nu murim cand vrem noi”,dar oare putem muri cum vrem noi?As avea nevoie de cel putin doua luni pentru a asterne pe hartie tot ceea ce am trait ,nu numai in ultimele patru luni ci mai ales in ultimii 51 de ani. Cand va izbucni scandalul toti ma vor acuza ca am fugit cu zeci de milioane de dolari in cine stie ce insula din pacific.Am 2500 de franci , trei carti de credit care sunt blocate din lipsa de fonduri si un cont in bursa la GS de 10000 de euro cu care trebuie sa cistig ca sa reusesc sa supravietuiesc doua luni pentru a scrie.Moral sunt responsabil in totalitate de pierderile clientilor desi au semnat ca isi asuma  riscul,dar oare moral sunt responsabil si de cistigurile de pina acum?Am fost mereu un luptator si cred si acuma ca lucrurile s-ar fi putut salva dar, mi-era imposibil sa-mi continui ipocrizia pentru a satisface o lacomie generala a clientilor,lacomie pe care am exploatat-o la maxim in demersul meu de a le castiga increderea si respectul. „Ipocrizia e omagiul pe care viciul il aduce virtutii” – Francois de la Rochefoucauld
Am nevoie sa-mi spun adevarul ,sa-l urlu ,indiferent de ce se va intimpla dupa aceea.Inainte insa este impetuos necesar sa-mi recunosc greselile.Voi plati pentru ele cu demnitate.Soarta mi-a dat enorm pina acuma si e normal sa mi se ceara dublu,totdeauna platesti cu dobanda mare.
Am avut doi ani de gratie divina as putea spune.Tot ce am incercat in 2007 si 2008 mi-a iesit perfect.La sfarsitul lui 2006 am crezut ca sistemul financiar global se va prabusi cu o viteza ametitoare.Am actionat in consecinta.Am suferit pina la 1 noiembrie 2007 zi in care bursele americane au inceput sa cada ireversibil.In 2007 eram membru in CA al BVB si ma luptam cu toata lumea pentru a introduce vanzarile short si futures-ul pe indice,trebuia creata urgent posibilitatea pentru investitori de a se proteja impotriva unui crah.Nu am reusit .Am demisionat si mi-am vindut actiunile lui Morgan Stanley pentru 10mil roni.La sfarsitul aceluiasi an am fost contactat de Marian Dinu(fost presedinte CRA sif4 ,fost presedinte Alpha Bank securities,fost atasat de atasat la ambasada Romaniei de la Moscova in vremea puterii populare si un „om de onoare”) si de Alexandru Elian (fost presedinte Delta Valori Mobiliare si el un „om de onoare” dar din partea lui Meyer Lansky).Cei doi vroiau sa scape de Stere Farmache si Dan Paul de la BVB si aveau nevoie de mine ca sa reusim un putch pentru a schimba conducerea si a face din BVB o bursa europeana.Am convocat AGA pentru revocarea CA , am strans voturile necesare (pentru a avea voturile lui Daniel Tepes a trebuit sa-i cumpar la pret maxim 10% din actiunile de la Sibex si asa am devenit actionar la Sibiu)si…….. in momentul votului Dinu si cu Elian au votat contra mea desi ei au fost primii initiatori si ei pregatisera si documentele pentru AGA.Tradare,tradare ….dar sa stim si noi.Din acel moment am inceput sa mint sau, daca vreti,sa coafez realitatea.E doar o precizare temporala, nu o scuza.Tot in 2007,2008 am iesit si din investitiile imobiliare atit cit am reusit sa vind,oricum cea mai mare parte.In toate afacerile in care am intrat am atras prieteni si cunoscuti.Aveam nevoie sa fac oamenii sa cistige pentru a fi adulat dupa aceea.Evident, tot ce s-a vandut din imobiliare in profit a fost partea clientilor (doar spusesem la tv ca trebuie vandut tot) ce a ramas a fost partea mea si o am si in ziua de azi.Multi din cei ce reclama pierderile de azi au castigat mult mai mult atunci ,dar au uitat.Un client care castiga nu spune nici macar nevestei,cel care pierde te spurca in piata publica.Pentru a putea exploata lacomia ai nevoie de un raport cu banii de totala indiferenta .Nu am cumparat niciodata o masina mai scumpa de 30k euro ,locuiam pina in decembrie intr-un apartament comunist de pe Dorobanti si de atunci intr-un alt simplu apartament de 2 camere.(apropos …mult vehiculata casa in elvetia e cu chirie)Sunt si astazi convins ca singura avere pe care o poti lua cu tine oriunde e capul si experienta.Daca voi mai fi liber peste doua luni sper sa dovedesc din plin ce am afirmat mai sus.
Iesit puternic ciufulit din luptele de culise de la BVB si ajuns fara voia mea actionar semnificatic la Sibiu mi-a incoltit ideea de a realiza ceea ce nu am reusit la Bucuresti…. o bursa europeana.Imi plac luminile rampei si cred ca, si acum, ca si atunci ,la inceputul aventurii, nu am inteles pina unde pot sa vorbesc.Dar orice Ronin are dreptul la un ultim strigat, eu de ce nu as avea?Pentru a intelege tot ce s-a intimplat din 2008 si pina azi e nevoie sa va descriu personajele pe indelete si evenimentele cu lux de amanunte , atat cit imi va permite timpul.Timpul pe care tot aceste personaje mi-l vor acorda.Daca acest serial se va intrerupe inainte de termen va rog sa nu cumva sa speculati pe seama vre-unui nume pomenit aici.Orice potrivire de nume si fapte e total intimplatoare……..Nu vreau sa credeti ca ma justific pentru pierderile din bursa aruncind noroi in jur.Vreau doar sa povestesc cum am ajuns aici (de ce am ajuns aici va fi un subiect de analiza in viitor) si mai ales, cum vroiam sa ies.Pentru a calma un pic lucrurile vreau sa va spun ca WBS holding nu a avut niciodata mai mult de 60 de clienti,toti au acceptat riscul,multi au retras deja o mare parte din capital si altii au retras chiar mai mult decit au depus.
Toata vina pentru situatia in care s-a ajuns imi apartine. Eu mi-am asumat toate riscurile,eu am luat toate deciziile,niciun angajat nu e raspunzator pentru nimic.Nimeni nu e vinovat in afara de mine,nici CNVM ul , nici clasa politica ,nici ”oamenii de onoare” nici onorabilii clienti.Am nevoie sa spun insa tot adevarul pentru ca sistemul financiar politic de la noi si nu numai sa fie inteles.Nu am niciun ban ascuns dar evident am o responsabilitate morala pe care mi-o asum in totalitate….si undeva intr-un colt ascuns mai cred inca ca toata lumea isi va recupera capitalul …..fara asteptatul profit.”
Aceasta este prima parte a scrisorii care presupun că îi aparține lui Cristian Sima. Voi reveni.


Categorii:Stiri

Etichete:, , , ,

70 de răspunsuri

  1. I-a obligat cineva sa semneze contract ca vor sa investeasca si sa le fie administrate sumele indiferent de castiguri/pierderi?!
    E incredibil cata ignoranta bantuie si cati pareristi, critici de profesie care apar in mass media, o aprofundeaza!

    • Sper ca toata lumea sa inteleaga ca in viata uneori iei decizii care duc la faliment dar experienta acumulata a jocului pe bursa NU O PIERZI NICIODATA, Cu ea ramai si poti renaste ca pasarea Phonix oricand dupa ce iti lingi ranile si o iei de la capat. Fiecare zi este un nou inceput….microbul e in sange si nu mai iese decat la sfirsitul sfarsitului. Aveti incredere ca SIMA este un munte de experienta care se va reinventa, asa cum resetezi calculatorul..are nevoie de timp si liniste aveti incredere , astept INTOARCEREA LUI JEDI

    • Inteleg din scrisoarea II-a ca dl. DAIANU si restul de 59 de clienti nu au platit impozit pe castiguirle realizate. cei de la CNVM si BURSE ar trebui sa cereti celor de la FINANTE sa faca un calcul retroactiv al impozitelor datorate. Asa se vor linisti si cei care tranzactioneaza cu companii neutorizate pentru a evita plata impozitelor

    • @radusoviani De dragul acestor scrisori magnifice sfatuiti-l va rog pe eroul nostru sa foloseasca un server proxy cand trimite emailuri. Pentru a nu fi detectat.

      Nu-i greu. Search pe google si va reusi.

    • RASPUNS LA SCRISORILE LUI CRISTIAN SIMA

      Stimate domn!

      Sper ca randurile mele sa fie citite de cineva din anturajul dtale..

      Sincer, pana mai ieri nu auzisem de dta, insa datorita faptului ca esti subiectul zile ptr mass media, am avut si eu curiozitatea sa-ti citesc cele doua scrisori ce te indica pe dta ca autor.

      Privindu-ti fotografia, studiindu-ti mimica si aura care te inconjoara, dar mai ales, citind cu atentie continutul scrisorilor, pot spune in mod cert ca nu esti un excroc!
      Nu, in niciun caz!Am citit printre randuri si am inteles mult mai mult decat au inteles majoritatea…

      In primul rand, am descoperit nu numai ca ai talent literar, ca iti place sa scrii,dar esti o persoana elevata, ai o oarecare cultura..de vreme ce redai in contextul actual.. citate din diversi autori celebrii.

      Pot aprecia ca iesi din tiparul oamenilor de afaceri obisnuiti, preocupati doar sa faca bani fara a mai fi interesati de hrana sufletului…adica spiritualitatea si divinul despre care dta faci vorbire la un moment dat.

      Daca te ajuta cu ceva, daca te consoleaza cumva, iti pot spune ca traim niste vremuri in care unora dintre noi le este dat de destin sa devina, fara voie, victime ale societatii in care traim, sa fie prsecutati si denigrati pe nedrept, pentru ca aparent se fac vinovati de ceva.

      Vad ca dta constientizezi ca destinul a fost bun cu dta si, de asemenea, ca orice iti ofera el trebuie platit dublu.Oricui om de pe lumea asta i se intampla asa…atunci cand se naste cu un dram de noroc ceresc, la care se adauga norocul pamantesc si cel personal.

      Plata sau rasplata pentru ceea ce priveste norocul.. imbraca mai multe forme.Intai suferi, si ca drept recompensa, esti rasplattit.Daca nu,platesti atunci cand esti la apogeu si cand te astepti mai putin.

      Desi clientii dtale si-au asumat riscul in cazul unor investitii majore, si desi pana acum niciunul dintre ei nu a facut vreo plangere impotriva dtale,constat ca te simti vinovat din punct de vedere moral. Ce poate insemna asta decat faptul ca nu faci parte din categoria excrocilor celebrii precum Vantu sau altii de teapa lui, de la noi sau de aiurea?!

      Stiu,poate din cauza rusinii, a fricii de moment, sau pentru ca sperii ca poti redresa cumva situatia..ai ales pe moment sa dispari…dand astfel nastere la diverse speculatii si suspiciuni.

      Parerea mea este ca, dta nu ai facut decat sa satifaci lacomia clientilor dtale, poate din orgoliu strict uman, sau poate pentru ca ai vrut sa demonstrezi si sa-ti demonstrezi..ca esti bun, ca esti cel mai bun in acest domeniu speculativ dar si riscant.

      Poate era mai bine daca te opreai la un moment dat, iti lichidai afacerea si te retrageai intr-o tara linistita(economic si politic), cum este Elvetia, unde sa te apuci sa scrii in voie..iar daca ai fi scris carti din domeniul brokerajului economic, din domeniul speculativ(scuza-ma ptr ca nu ma exprim in termeni tehnici), cu siguranta cartile dtale ar fi avut succes.

      Printre randuri vorbesti despre moarte…Nu, nu face asa, nu-ti face rau singur…vei strica tot ce ai construit ca spirit.Am vazut ceva in aura energetica care iti inconjoara capul..si pot spune cu certitudine ca esti un spirit superior, un spirit evoluat,caruia destinul i-a dat doua lucruri:noroc si o lectie de viata ce trebuie s-o invete in aceasta trecatoare viata.
      Este vorba despre lectia umilintei!Acum ai ocazia sa o inveti.

      Pentru a pune capat acestor speculatii ce se fac pe seama dumitale, te rog, te implor, ai curajul si reintoarce-te pentru a-i privi in ochi pe asa zisii pagubiti-clientii dumitale-
      si spune-le clar, privindu-i in ochi!

      Asta este, am jucat si am pierdut.Stiati ce riscuri va asumati!
      Voi ati stat linistiti acasa iar eu am tremurat la gandul ca, ori voi castiga, ori voi pierde.

      Demonstreaza-le cu documente ca ai pierdut la bursa sumele respective pentru a nu plana in continuare asupra dtale suspiciunea ca esti un excroc de duzina.

      Retine ce am spus(iar timpul va confirma cele spuse)…dta esti un spirit evoluat,sensibil si mai ales cinstit..iar faptul ca acum te-ai retras(si nu ai dat bir cu fugitii cum se speculeaza), indica nevoia dtale de liniste, de reculegere, de incercarea de a gasi o solutie pentru a te revansa..desi, pierderea acestor sume au fost stabilitata deja de catre o forta universala, divina,tocmai pentru ca dta sa gasesti forta de a-ti insusi lectia de viata ce ti-a fost scrisa: umilinta

      Curand, pamantul va suferi transformari majore, si nu vor fi multi care vor face fata noii calatorii, noului pamant, noului stil de viata.Printre invingatori te vei enumera si dta ptr ca, nu ai trait degeaba in aceasta viata.

      Au incercat si vor incerca si mai multi sa te denigreze..fara sa te cunoasca si fara sa-ti cunoasca cu exactitate activitatea,doar din auzite, doar din zvonuri…caci pana la urma asta este rolul formatorilor de opinii: sa vada paiul din ochii altuia fara sa vada barna din propriilor lor ochi.

      Nu te astepta ca prietenii si cunoscutii sa-ti stea alaturi, sa-ti vina in ajutor.De regula, omul are prieteni cand are bani, cand are celebritate, putere, pozitie, si are capacitatea de a-i ajuta pe altii…cand omul cade…fug si prietenii..renegandu-l..Si vreau sa mai reamintesc un lucru: abia cu acea ocazie vei vedea ce mare diferenta este intre dta si ei…

      Iti doresc sanatate si mai ales mult curaj..in a-ti implini menirea.
      Vino, da explicatii…justifica-ti actiunile si apoi retrage-te din acest domeniu si urmeaza-ti visul.

      O anonima!

      • LAMURIRI

        Am lasat un raspuns la scrisorile dlui Sima dintr-un motiv foarte simplu si omenesc

        Stiu ce inseamna sa fi atacat de presa din toate directiile..si nimeni sa nu-ti fie alaturi.
        Sa citesti comentarii rautacioase venite din partea unor neavizati

        Am fost in urma cu cativa ani victima unei campanii negative de presa.Stiu ce inseamna sa nu poti iesi pe strada de rusine, fiindu-ti teama de privirile celor din jur si de apostrofari.

        Dl Sima are norocul ca isi permite material sa se refugieze de ochii lumii..si sa se reintoarca cand se vor linisti apele

        De aceea i-am spus ca tot ce i se intampla este lectia vietii numita umilinta..si sunt convinsa 100% ca nu si-a insusit nimic mai mult decat comisionul cuvenit.

        Dupa atitudine si descrierea propriei sale persoane este mai degraba nativ Leu..sau are ascendentul in Leu…si in afara de mine si dumnealui(daca este leu) mai stiu cel putin o persoana care a fost facuta pilaf de mass media..care in cea mai mare parte nu conteaza imaginea, onoarea si demnitatea unei persoane.

        Dupa ce va trece acest eveniment, dl Sima se va schimba foarte mult…personalitatea sa va furi mari transformari…va deveni introvertit, nu va mai avea incredere in nimeni..isi va crea propriul sau univers.

        Nu mai conteaza apoi daca va fi sau nu reabilitat…faptul deja s-a consumat, insa gasesc ca publicarea acestor scrisori este binevenita

        Curaj, dle Sima!
        NU MOR CAII CAND VOR CAINII

        Anonima

      • Foarte frumoase mesajele dumneavoastra. Sincere aprecieri. Ma bucur ca mai exista oameni care pot solidariza cu semenii in momentele dificile. Imi permit sa va spun ca banuiesc cine sunteti, sper sa nu ma insel si am toata aprecierea pentru mintea dumneavoastra sclipitoare.

  2. Ce bine ca a dat un semn, macar stim ca nu a patit nimic. Si totodata, bine ca nu vine apocalipsa 2012, ca multi speculau ca Sima stie ca urmeaza un mega-crash si de aia a fugit.

  3. 🙂 în ipoteza în care domnul Sima e autorul acestei scrisori, mesajul cel mai important mi se pare acela că „are nevoie de două luni pentru a scrie”. Asta înseamnă că vrea să fie lăsat în pace două luni. Adică nu vrea să fie găsit şi luat la întrebări timp de cel puţin două luni. De la două luni la un timp nedeterminat pasul e foarte mic. De aceea e cel puţin curioasă menţinunea cu avionul care zboară peste Atlantic. Un om care vrea să fie lăsat în pace două luni sau o viaţă n-are niciun motiv să dea cea mai mică indicaţie în legătură cu ruta de scăpare sau cu locul în care se refugiază. Altă remarcă: evocarea episodului cu Dinu şi Elian semănă cu un micuţ şantaj. „Iată o mică parte din ce ştiu. Câţi ar avea de pierdut dacă aş spune TOT ce ştiu?” Suspiciunea de şantaj operează în lumea mică a pieţei de capital de la noi. Este, ca să zicem aşa, un şantaj „de nişă”. Domnul Sima nu trebuie să piardă însă din vedere că dispariţia sa a generat un scandal care depăşeşte cu mult limitele clubului jucătorilor la bursă din România. Ultima remarcă: speranţa că toată lumea îşi va recupera capitalul investit la WBS mi se pare un apropo mai pervers decât declaraţiile lui Ioan Stoica, cel care dădea chiar înaintea crahului asigurări că niciodată Caritasul nu se va prăbuşi.

    • Este ori proiect mediatic, ori ascundere de bani chiar de catre clienti, prin intermediul d-lui Sima, ori pierdere majora dupa o expunere prea mare a conturilor in marja, la derivate (1:8 era de ajuns in ultimele 3 luni, fara inchiderea pozitiilor cu stop loss). Furt e greu de crezut, ca n-avea nevoie. Ce scrie el arata ca a pierdut, nu ca a furat. Deci, inseamna ca a avut acces la conturile clientilor. Care poate au castigat in trecut si au pierdut acum. Restul este ipocrizie si circ. Iar CNVM cu siguranta ca stie ce s-a intamplat si ce se intampla acolo. Cei care sustin ca la CNVM nu sunt buni profesionisti se inseala. Ei cunosc foarte bine aspectele frauduloase ale activitatii pe orice piata financiara si au si acces la informatii la care noi ceilalti muritori din afara „sistemului” n-avem. Iar masurile le iau in functie de ordinenele primite. Restul este circ public, bla-bla gazetaresc si manifestare tipul „prinde orbu’, scoate-i ochiu'”.

  4. Foarte tare!

    Doamne cat imi plac povestile astea… astept cu nerabdare episodul 2.

  5. Eu n-am inteles clar cine scrie aici: Vintu sau Sima?
    Hotnews, ne ajuti???

  6. Eu nu cred ca e adevarat! Sa speram ca e viu, nevatamat si va reveni sa spuna ce i s-a intamplat!

    P.S. Nu suntem prieteni, nu am jucat pe bursa, nu am nimic cu Sima. Am apreciat doar mintea lui sclipitoare…si mai e o vorba: daca tot e sa dai un tun…dai un tun adevarat! :)) Credeti ca a dat Sima vreun tun?

  7. Hmm, intr-un interviu din trecut Sima spunea ca a fost refuzat de Soros datorita faptului ca nu a reusit sa piarda inca 10 miloane de euro la bursa…Ei iata ca acum se poate califica ! Bravo dl Sima, sper ca Soros sa fie mandru de dvs si sa ii fiti un angajat model !

  8. ” Am 2500 de franci , trei carti de credit care sunt blocate din lipsa de fonduri si un cont in bursa la GS de 10000 de euro ”
    Deja ma umfla plansul, deci tot ce-a lichidat in tara a fost NIMIC ?
    Escroc de duzina.

    • Preferi excrocii sclipitori, domnule traiane ?
      sper ca ti-au trecut umflaturile de la plâns …
      Sima nu e un excroc !

    • si totusi …de ce nu ii dai crezare? ai ceva date suplimentare ca sa reactionezi astfel? mie mi se pare tipul destul de corect si sincer prin felul in care isi asterne gandurile,au un inceput ……
      prefer aceste randuri scrise de el..pentru ca am respectul cuvenit meseriei sale si datorita faptului ca i-am urmarit vorbele la tv .
      sunt din sibiu si nu l-am cunoscut ,dar omul poate e sincer.
      asta e marea problema a noastra a romanilor…dam cu noroi aiurea, inainte sa ascultam totul..pana la capat….eu rulez in businessul meu niste miliarde pe an si am zile in care nu am bani de paine..pentru ca trebuie sa imi platesc furnizorii la timp,asa ca si el poate avea doar ce spune ca are ,si a rulat milioanele altora ca sa ii imbogateasca.
      crede-ma ca il intleg in ceea ce spune….la client daca ii dai un mare rahat dar frumos ambalat ..si are si reducere…e cel mai fericit.mentalitatea romanului este asta:sa fie el impacat ca a facut un gheseft ca are el intotdeauna ceva in plus fata de regula „

  9. @Traian,

    Nu a fost „nimic”. S-au jucat toti banii, la barbut, pe Forex.
    Sima, probabil, ca a crezut ca e George Soros si ca va da lovitura.

  10. exclusiv????? un mail trimis către trei oameni diferiți, e publicat de unul dintre ei cu mențiunea “exclusiv”????? hahahahahahahahahahahahahahahahahaha jurnalismul românesc, în cea mai pură manifestare

  11. Zambesc,

    Oricum gogorita cu „a fugit cu banii clientilor” a vandut foarte bine, desi cine a tranzactionat pe piata de capital stie foarte bine ca acest lucru e imposibil .

    D-l Sima este un personaj la care privesti cu placere, iar clientii sai sunt doar oameni care stiau ce presupune piata de capital .

    Orice om de afaceri cunoaste ca o investitie suporta un risc, altfel tinem banii la saltea .

    D-l Sima va admir pentru faptul ca nu ati actionat tragaciul unui pistol si nu sunt de acord cu dvs. privind iesirea din scena, dar pana la urma se explica si aceasta, avand in vedere ca sunteti un om al spectacolului .

    Oricum scrisoarea dvs. lasa loc si de un COME BACK .

  12. Pare din filmul cu ala care a falimentat banca Barings

  13. Modern, elegant, daca vrei „sa faci pe cineva la buzunar” intr-o afacere precum cea a lui SIMA, pierzi banii clientilor intr-o tranzactie transparenta in Romania si ii castigi printr-o tranzactie opusa in „tarile calde”.

    In acest fel, „nici usturoi n-ai mancat, nici gura nu-ti miroase”… Ai pierdut banii legitim din prima tranzactie, de care stie toata lumea, si i-ai castigat la fel de legitim, in cea de-a doua tranzactie de care nu stie nimeni.

    Daca Sima crede ca noi punem botul la asa ceva si credem ca a pierdut toti banii, se inseala.

    🙂

  14. Dmnule Sima sigur va veti reface. Pacat insa ca nu veti mai reveni in Romania. Va urez mult succes!

  15. Domnul Sima, va rog sa spuneti tot ce stiti, dar TOT, nu numai franturi si sa raspundeti la CATEVA intrebari, clar si la obiect: UNDE SUNT BANI CLIENTILOR? ATI FACUT RAPORTARI FICTIVE CATRE CLIENTI? PE CE INSTRUMENTE FINANCIARE ATI MIZAT GRESIT, SI CU CE MARJE?

  16. Asta e soarta speculatorului care se crede mai destept decat ceilalti. Sa joci pe Forex la nivelul lui Sima e sinucidere curata. Sunt tari si mari banci care au pierdut sume uriase in acest imens malaxor. Cunosc destule persoane care s-au nenorocit pe Forex, Sima e doar unul din acei inconstienti care au nebunia sa puna si banii altora in acea imensa jucarie , care pare facila si accesibila oricui. Sa vorbesti de lacomia clientilor e o mare prostie, lacomia acestora este motorul actiunilor tale, altfel si-ar fi tinut banii in banca si tu te jucai pe conturi demo. E o drama, dar macar are bunul simt sa o recunoasca si partial sa si-o asume. In rest, sa-si poarte crucea, capul face capul trage.

  17. A jucat, a pierdut, asa-i la bursa, o stie prea bine oricine a avut curajul sa joace banutii pe pietele de capital. Cine a semnat ca-i lasa mana libera in astfel de operatiuni stia ce semneaza. Domnul Sima nu e la prima intalnire cu un esec major, l-am urmarit de-a lungul anilor, m-a amuzat, m-a incantat de multe ori prin firea lui nonconformista, dar am preferat sa castig sau sa pierd pe mana mea, nu pe a altuia. Toata harmalaia asta din ultimele zile si liota de habarnisti care-si dau cu parerea pe toate posturile de televiziune nu ma fac decat sa ma convinga din ce in ce mai mult sa-i transmit urari de sanatate si noroc pe viitor lui Cristian Sima si sa iasa din aceasta situatie cum se pricepe mai bine. Cuvantul „onoare” nu prea are ce cauta in lumea burselor, asa ca nu-l mai acuzati. Stii bine, din momentul in care ti-ai pus semnatura pe contract, ca poti sa nu mai vezi nimic din acei bani insa tentatia castigurilor e prea mare pentru unii. Cei care n-au stiut cu ce se mananca, sa le fie invatatura de minte pe viitor, le stau la dispozitie fondurile de investitii cu risc mediu ale bancilor.

  18. Belea , asteptam continuarea !

  19. Eu zic sa-l întrebați și pe Dinescu. El l-a promovat la Realitatea TV, pentru cine-și mai aduce aminte de ce se petrecea acum vreo 8 ani. Se lăuda pe culoarele Realității TV că l-a adus pe cel mai bun broker din lume: acest Sima. Care Sima, sincer, nouă ni s-a părut un schizofrenic.

  20. Banii sunt in tarile calde, nu va mai bateti capul.

    V-am descris mecanismul mai sus. Iei o pozitie long sau short in tara, din banii investitorilor si iei pozitia opusa din banii tai in tarile calde. Daca ai castigat in tara, nu le spui prostilor ca au castigat, le dai 10% randament spunandu-le ca merge treaba prost si pastrezi restul banilor. Daca castigi in tarile calde iei avionul peste Atlantic si le scrii prostilor o scrisoare….

  21. Intr-un interviu, cu ceva vreme in urma sfatuia pe oricine era interesat de investitii pe bursa (mai ales FOREX) sa nu-si „vanda garsoniera in care locuieste” pentru a investi banii in vederea unui eventual castig cu care apoi sa-si cumpere un apartament, sa plateasca studiile copiilor s.a.m.d, omul o fost onest si a avertizat asupra riscului maxim pe care si-l asuma.
    Ii doresc sa reziste psihic.

  22. Deduc eu gresit sau Sima intentioneaza sa isi ia viata dupa 2 luni ?

  23. Interesant ! Deci dumnealui ia facut vant lui Stere Farmache de la conducerea BVB, care bursa a luat-o pe aratura devenind un soi de teren de joaca pt unii politicieni gen Videanu. Credeam ca la un moment dat BVB va fi ca Bursa din Germania sau SUA, ca isi luase avant.
    Nu cred ca dl Sima are numai atata capital, cred ca are mult mai mult, asta scrisa in mail e vrajeala; nu a plecat el in SUA sau Canada cu 2500 de franci elvetieni, sigur-sigur mai are un cont in aur pe undeva, poate prin elvetia sau vreun cont prin rep dominicana.
    Vrajeala marii, povestea acestui domn Sima !

  24. BANII SUNT LA PDL, SUNT BANII DE CAMPANIE ELECTORALĂ CA SĂ ŞTIE ŞI FRAIERII. TOŢI CEI CARE AŢI INVESTIT ACOLO VEŢI CONTRIBUI LA O NOUĂ VICTORIE A LUI TRAIAN BĂSESCU, A SECURITĂŢII ŞI INCLUSIV A ACOLIŢILOR LUI BĂSESCU.

  25. Mda, vrajeala de taraba, ipocrizie la nesfarsit. ,,Aceste cuvinte ne doare„ spunea un monstru sacru al actoriei care din nefericire s-a dus prematur. Bai nenea Sima, ne cam insulti inteligenta cu mizeriile astea. Ia-ti fapta si asteapa rasplata, baietii te vor gasi si ai sa stai langa prietenu` Vantu la puscarie. Gargara asta ieftina cu 2500 de franci si alte sume derizorii sa i-o spui lu Mutu, ti-ai vandut tot ce ai avut p-aici si-ai ascuns banutii in asa fel incat sa-i poti accesa acolo unde te duci.

  26. 17-Aug-2006 21:24 – buffet: am gasit acum doi ani o casa pe sofia cu gradina de 1000m2 si era de investit cam 1 mil sa refaci casa asa cum era dar mia cerut 3.5 mil euro acum doi ani si iam injurat si am cumparat la st.moritz cu 1 mil de chf si mai bag 1.5 in refacere si e casa din 1629 …acum am vazut ca pe sofia casa au darimato si face unul bloc si uite asa strica si cartierul asta

  27. mie mi-a placut Sima in interviurile de pe Money Channel. Reale si postarile lui Robert si Maria, numai cine nu a incercat nu poate intelege. Daianu si Predoiu stiau in ce se baga, asa ca nu au de ce sa se planga, de fapt Daianu este foarte rezervat. Despre ceilalti, au pierdut pe mana lui Sima ce au castigat usor. Naivitatea si riscul se plateste uneori. D-le Sima, eu va doresc bafta. Ramane sa va folositi creierul, altceva se pare ca nu mai aveti.

  28. Deci, cum spuneam si ieri, asta e „capitalismul romanesc”, asa arata…
    Escroci care umbla cu banii in punga, prin Bucuresti, sa cumpere unitati strategice ale statului, mari analisti cu doctorate care isi plaseaza banii la escroci sa-i joace la Casino, clasa politica putred de bogata din banii de salariu, speculatori care isi scriu povestea vietii in avion si o livreaza prin e-mail….

    Misto tara!

  29. Asa s-a construit ROMANIA dupa dec 89 cu Ion ILIESCU apoi cu Ion ILIESCU si s-a ajuns la USL cu ponta & antonescu.

    Sa vedeti sfarsitul dupa 09 dec 2012 cand acestia vor coafa din nou ROMANIA !!!

    Trist dar adevarat, MEDIOCRITATEA si MINCIUNA conduc ROMANIA.

    ROMANIA este plina de indivizi precum Cristian SIMA !!!

  30. Domnule Soviani,

    Asteptam cu nerabdare, noi dezvaluiri. Vrem sa stim „cine e Regina” si „unde sunt banii”, intrebari aflate pe buzele tuturor in tara asta condusa si calarita de escroci.

    Luati, va rugam, legatura cu dl. Sima sa intinda povestea la 12 episoade.. sa fie in fiecare zi cate unul. ln felul asta Dan Diaconescu va ajunge pe chituci cu televiziunea lui de dezvaluiri.

  31. „…Unde-i ploaia ? – A devenit lac !
    Unde-i lacul ? – Bivolii l-au baut !
    Unde-s bivolii ? – Cureaua i-a legat !
    Unde-i cureaua ? – Vulpile au mâncat-o !
    Unde-s vulpile ? – Au căzut într-o prăpastie de gheață !
    Unde-i prăpastia de gheață ? – Pe coborâșul dealului !
    Unde-i dealul ? – Se prăbușește în mare !
    Unde-i marea ? – Balenele au secat-o !
    Unde-s balenele ? – Un pește si mai mare le-a înghițit !”
    – folclor lapon –

  32. Ceea ce incearca sa spuna d-nul Sima in aceasta scrisoare este legat de „sistemul financiar politic din Romania”. Am fost tentata sa investesc si eu la Bursa Futures din Sibiu si un prieten apropiat mi-a promis ca ma bate, la propriu, daca imi arunc banii pe fereastra. Era un prieten adevarat, nu un „om de onoare”. Mi-a spus asa: „Acesti investitori sunt niste banditi care controleaza toata piata si implicit preturile. Tot ceea se petrece aici, nu are nici o legatura cu cererea si oferta normala de pe piata. Stai cuminte.” Am ascultat sfatul lui si bine am facut. Desigur, orice investitie pe Bursa, indiferent de Bursa, are cel mai ridicat risc, motiv pentru care, in multe tari, nu este impozitat castigul. Pe de alta parte, orice operatiune externa, nu este impozitata la „iesirea” din Romania si astfel, exista posibilitatea ca intr-o tara care nu aplica acest impozit final, sa devina o tara unde se spala banii prin tot felul de „investitii”. Nimeni nu-i intreaba pe investitori despre provenienta acestor bani iar „repatrierea” lor in paradisuri fiscale reprezinta atractia „pietei de capital” din Romania. Indiferent de situatia in care se afla acum d-nul Sima, eu chiar m-as bucura sa aiba ragazul celor 2 luni pentru a prezenta in amanunt ceea ce se intampla pe piata de capital. FISCUL, ca de obicei, va fi neputincios in recuperarea oricaror prejudicii, asa ca, zbor usor, domnule Sima.

    • „indiferent de Bursa, are cel mai ridicat risc, motiv pentru care, in multe tari, nu este impozitat castigul.” Stimata doamna si eu scriu de peste Atlantic si pe mine m-a surprins criza pe BVB, insa doresc sa va corectez putin…aici in US intradevar impozitarea este foarte complexa iar faptul ca nu este impozitat castigul nu se datoreaza riscului caci si cand deschizi o firma te expui la risc si totusi esti impozitat ci mai de graba impozitele si legile sant pentru clasa muncitoare iar nu pentru cei bogati..pentru ei nu exista nici o lege in Romania si deoarece exsta lege in US este nevoie de portite pentru clasa bogata aici sa eludeze legal taxarea. Un exemplu este Mitt Romney care a platit la zecile de milioane castigate anul trecut un impozit echivalent cu 12% sau 13% in loc de 30% iar acum candideaza la presedentie

      • Ati avut acces la declaratia sa anuala pentru IRS ? O puteti scana si urca pe un server ? Pentru ca altfel nu vad pe ce baza vorbiti !

  33. Astept titlul mare la OTV: Sondaj: „Si-a facut Sima nevoile intre Boston si Chicago? DA/NU”

    • nu, sima era in drum spre hollywood sa se faca scenarist ca se pricepe la povesti.asteptam ecranizarea..subiectul e prea tare pentru a fi tratat local doar in romania.intreg mapamondul va urmari cu interes chinurile de creatie constipationala ale lu nea roninu’ asta, cum s-a framantat el batandu-si joc de banii altora, curati-murdari nu conteaza, sa-i vada transpiratia si ochii incetosati urmarind ecranul computerului cu destu pe clickul salvator aducator de milioane..
      sayonara Ronin-san..

  34. Nu numai Sima poate fi caracterizat ca excroc,ci si intreaga echipa de la WBS,toti ar trebuii arestati,verificati,cercetati,,judecati si condamnati.Acum,pana nu este prea tarziu,pana nu-si ascund banii acumulati,luati cu japca de la oameni cinstiti care au crezut in brendul SIMA.

  35. Cei mai multi idiotzi (inclusiv din clientii lui Sima) spun „Il asteptam sa vina in RO sa spuna ce s-a intamplat”, de parca mai conteaza ce s-a intamplat si nu banii in sine.

  36. Marian Dinu era, spune Sima, „atasat de atasat la Moscova in vremea puterii populare”. Adica era un securist insarcinat cu supravehegerea atasatului. Ilustrativ pentru cum se transforma securistii in oameni de afaceri, sefi de banci, demnitari. Cat despre avionul care trece Atlanticul…. Atlanticul asta nu se opreste la NY, daca Atlantic o fi, si nu alta apa. Sa nu fie Styxul, pentru Sima.

  37. Ca si in cazurile FNI, SAFI, nedumerirea majora a clientilor vine din faptul ca ei credeau ca si-au asumat riscul investitiei, cand de fapt si-au asumat, fara sa-si dea seama, riscul fraudei.

    De la dna. Schrotter nu am pretentii, de la Daianu insa ma asteptam sa-si dea seama ca a contractat blana ursului din padure cu o firma din tarile calde si ca, in schimbul unei carutze de bani nu a primit nimic mai mult decat o hartie cu semnatura si stampila.

  38. Cristian,

    Felicitari pentru comentarii, imi plac foarte tare, sunt de acord cu majoritatea lor !

  39. Prin anii 1990, multi romani, angajati ca vinzatori, trageau tepe puternice patronilor pornind de la ideea ca, munca depusa in magazin le apartine in totalitate, asa ca merita sa ia toti banii din incasari si sa fuga cu ei.
    De ce Cristian Sima sa fi gindit altfel? Tocmai el care produce profitul sa-si ia drept recompensa mai nimic? E posibil ca sa fi incercat orice care sa-l pastreze in pozitia de conducator la Bursa din Sibiu. Doar ce se petreceau acolo se datorau si activitatii sale. Nu m-as mira ca sa fie acum in masura de a deveni, impreuna cu prietenii sai, principal actionar la Sibex.
    Si ce este rau in asta? Bursa in Ro este pentru romani ceva inaccesibil, cind ar putea sa fie un vehicul care sa puna pe picioare afaceri in Ro. Avind in vedere trecutul sau, cred ca domnul Sima nu a uitat din Decembrie 1989 ca revolutia in Ro nu s-a terminat si continua…
    Asa ca e bine sa citim scrisorile sale ca sa intelegem ce se petrece in realitate… Si sa ne gindim ca nu e un borfas oarecare, ci un matematician, care a terminat facultatea cu note apropiate de 10.
    Sa fim optimisti! Cu un laptop poti trimite emailuri linistit din virful muntelui si sa spui ca zbori peste Atlantic. In clipa aceasta domnul Cristian Sima este acul cu gamalie de pe glob si nu trebuie cautat. Conteaza unde este? Mai importante sint adevarurile pe care le spune.

  40. E foarte interesant ca 80% din cei pagubiti nu au depus nicio plangere la politie. Ca sa dovedesti un furt trebuie mai intai sa dovedesti ca aveai bani respectivi.

    In afara de prostii care muncesc pe salarii de mizeri, in RO, cine mai poate dovedi de unde are banii?

  41. Sima a lucrat pana in 1995 la CRESCENT a lu’ Dan Voiculescu; poate ca ar trebuii intrebat asa daca se mai saluta….

  42. Si-a luat-o Daianu?! Cat imi place. Ditai profesoru de economie, care stie tot – de la macro economie la macro univers – si-a luat un sut in dosul de „mare specialist”. Asta mai vroia si sa fie ministrul de finante?! Si ce rasini are pe el cand explica cum e cu criza si cu deficitele. Desi, dupa cum arata desfasurarea evenimentelor, Sima e un tepar, ma bucur ca taranii cu pamant sub unghii, inchipuiti mari jucatori pe bursa peste noapte, si-au luat o palma peste botul plin de zambete de superioaritate.

  43. Imbina fff bina inteligenta cu escrocheria merita si unii si altii!

  44. De ce nu se spune nimic,in nici un articol sau comentariu despre ECHIPA cu care a lucrat SIMA? Mana dreapta a lui Sima,la wbsholding era Florea Serban,scolit de patron,loial total,nimic nu se misca in firma in lipsa lui Sima fara avizul lui.Sau Adrian Militaru care transmitea zilnic SITUATIA CONTULUI CLIENTULUI,de fapt situatii mincinoase!!!
    Astept comentarii si mai multe precizari pe aceasta tema.

  45. Nu l-am cunoscut personal pe Dl. Sima. Dar, peste toate informatiile laudative, parca tot gasesc putin cam prea bine scrisa, prea literara, scrisoarea domniei lui. Clar scrisa pe multe ciorne si nu in zborul de noapte al unui avion, desi, evocarea este puternic vizuala, Hollywoodiana. Asa ca banuiesc ca este cronica unei morti anuntate, elaborata si transmisa de catre un tert (in fond un email poate fi tracked, URL, etc). A propos, a pleca in USA pentru a te ascunde este un apel la prostia cititorilor. Dar ce ma intriga pe mine este de ce Dl Sima a plecat/fugit ? Daca in adevar a pierdut toti banii (depinde cat de repede au fost golite carduril de exemplu) atunci, la inteligenta domniei sale, probabil ca a avut contractele de investitie bine scrise si atunci sunt putine lucruri de care sa fie acuza. Caveat Emporium. Dar mai degraba imi suna a realitate ipoteza Dl. Cristian de mai sus. Iar scrisoarea nu este decat o dulce si parfumata perdea de fum. Cu simpatia pe care o am pentru dumneavoastra, cred ca ati facut o gresala legandu-va de toata povestea asta. Daca a fost Pro Bono.

  46. Proferoreee….esti la fel ca acum 20 de ani…non molare e e vaiiiii

Trackback-uri

  1. Scrisoarea “disparutului” Cristian Sima catre Soviani : se anunta o Elodie financiara | Politica ta
  2. Scrisoarea lui Sima: Am pierdut banii. Nimeni nu e vinovat in afara de mine | Stiri nationale si internationale

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.