Ce semnale transmite economia dupa primul trimestru


M-am hotărât. Voi crede din ce în ce mai puţin datele ministerului de finanţe. Motivul pentru care încă le cred, este că nu am alte date la dispoziţie. Şi, ca jurnalist, nu am decât o opţiune : lucrez cu materialul clientului. Totuşi, aş vrea să transmit ceva ministerului de finanţe :

Trebuie să fii cinstit. În caz contrar, nimeni nu te poate ajuta”. Este mesajul transmis grecilor de Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Astea sunt şi aşteptările mele de la ministerul de finanţe. Şi totuşi…

 Şi totuşi ministerul de finanţe refuză să fie cinstit. Abia ieri, 29 aprilie, finanţele au catadicsit să facă publică execuţia bugetară pentru primul trimestru. Adică modul în care s-au realizat veniturile, şi modul în care s-au efectuat cheltuielile. Este extrem de dubios. De ce?

Pentru că, ministerul de finanţe s-a angajat să publice aceaste date, în fiecare zi de 25 a lunii următoare perioadei de raportare. Adică, pentru trimestrul I, datele ar fi trebuit publicate pe 25 aprilie. De ce a întârziat ministerul de finanţe 4 zile?

Suspiciunea mea este că ministerul de finanţe măsluieşte datele. Nu este prima dată. A mai făcut-o. Ca să îi iasă deficitului bugetar la nivelul de 7,3% din PIB, ministerul de finanţe a măsluit cifra de PIB pentru anul trecut. Din pix, a ridicat estimarea de PIB de la 497 de miliarde de lei pentru 2009, la 505 miliarde de lei. În martie, statistica a venit cu estimarea de PIB care trântit cifra finală mai jos de prima prognoză : la 491 de miliarde de lei. Ministerul de finanţe a măsluit atunci PIB-ul. Culmea este că nimeni nu i-a cerut-o. FMI, în flexibilitatea lui, ceruse atingerea unei ţinte NOMINALE de deficit, corespunzătoare unei ponderi de 7,3% din PIB. Cu PIB-ul măsluit, finanţele au raportat deficit de 7,2%. Cu PIB-ul comunicat de statistică, deficitul a urcat la 7,4% din PIB.

Cine se culcă o dată cu găinile, se culcă şi a doua oară. Deşi prin acordul cu FMI şi Comisia Europeană, ministerul de finanţe s-a angajat să renunţe la propriile prognoze şi să le copieze pe cele ale Comisiei Europene, ministerul de finanţe „uită” asta. Şi, în raportarea de ieri, pe care trebuia să o facă încă de duminică, ia în considerare un PIB corespunzător unei creşteri economice de 1,3% (538,91 miliarde lei). Aceasă măsluire prin omisiune permite raportarea unui deficit bugetar pentru primele trei luni ale anului, mai mic, ca procent, decât cel pentru perioada similară a anului trecut : Deficitul raportat acum de finanţe este de 1,53% , faţă de 1,6% în ianuarie-martie 2009. Raportat la noua prognoză de PIB, deficitul ar fi fost mai mare. Şi este primul semnal pe care îl ascunde ministerul de finanţe : economia a mers mai prost în prima parte a acestui an decât în prima parte a anului trecut. Recesiunea continuă iar reformele lipsesc.

Doar că ministerul de finanţe şi ministrul său nu pot decât să se autopăcălească. Deficitul raportat (măsluit prin împingerea unor plăţi în trimestrul II), este mai mare nominal cu aproape 300 de milioane de lei decât cel raportat în primul trimestru al anului trecut (acum, 8,22 miliarde de lei faţă de 7,92 miliarde lei anul trecut)

De ce ministerul de finanţe a întârziat publicarea datelor? Suspectez că a măsluit datele. Ţinta de deficit agreată cu FMI este de 8,25 miliarde de lei. Deficitul raportat este de 8,22 miliarde de lei. Adică, ministerul de finanţe a fost la 7 milioane de EURO distanţă de ratarea ţintei de deficit şi de deraparea oficială din acordul cu FMI. Nici aici, ministerul nu păcăleşte pe nimeni. Încadrarea în ţintă se datorează celor 4 zile şi 4 nopţi în care s-a lucrat la măsluirea datelor (şi acesta suspicionez că este motivul amânării publicării datelor). Iar dacă ministerul mă va contrazice, îi cer, oficial, să îmi spună care este valoarea plăţilor pe care trebuia să le facă în primul trimestru şi au fost şutate după 31 martie.

Pot suspecta că ministerul de finanţe a ratat ţinta de deficit bugetar din cauza comisionului pentru emisiunea de EUROBOND-uri, pe care Bogdan Drăgoi şi Sebastian Vlădescu refuză să îl facă public. Domnilor, cât e comisionul?

Şi acum, iată semnalele pe care le transmite economia, care pot fi citite prin datele coafate ale ministerului de finanţe :

Politica investiţională este jale. În primul trimestru, cheltuielile de capital au scăzut cu 36,5% faţă de primul trimestru al anului trecut. Şi dacă T1 2009 a fost jale faţă de T1 2008, T1 2010 e bomboana de pe colivă : statul a tăiat încă 1,4 miliarde de lei de la investiţii

  1. Politica de împrumut este jale. Pentru că fosta administraţie s-a dovedit incapabilă de a renunţa la politica economică idioată, a fost nevoită să se împrumute. Rezultatul? Cheltuielile cu dobânzile s-au majorat cu 36,6% faţă de primul trimestru al anului trecut. Adică, în primul trimestru, cheltuielile cu dobânzile au fost mai mari cu 450 de milioane de lei decât în primul trimestru al anului trecut. În total, România a plătit în cele 90 de zile ale primului trimestru, dobânzi de 1,68 miliarde de lei.Adică, în fiecare zi, România a plătit dobânzi de 4,5 milioane de EURO.
  2. Politica salarială este jale. Fără catastrofe majore, cheltuielile cu personalul s-au majorat în februarie cu 21,5% faţă de luna ianuarie. În februarie, cheltuielile cu personalul au fost de 4,3 miliarde de lei, faţă de 3,54 miliarde de lei în ianuarie. Dinamica accentuată este explicată prin măsluirea deficitului bugetar în anul 2009. Cheltuielile cu salariile amânate pentru 2010, s-au răzbunat în februarie (când s-au plătit salarii sau alte restanţe pentru anul 2009). Jalea continuă. În martie, cheltuielile salariale au scăzut cu 11%, până la 3,84 miliarde de lei. Dar încă sunt cu 300 de milioane de lei mai mari decât cele din ianuarie. Motivul? Iar au fost pasate cheltuieli în trimestrul următor. Nici aici nu păcălim pe nimeni.
  3. Politica veniturilor este jale. Încasările din impozit pe profit cresc cu 8,9%. Întrebarea justă este : cum naiba, în perioadă de recesiune, încasările din impozit pe profit sunt mai mari? E simplu, este efectul forfetarului. El aducea în ianuarie încăsări mai mari cu 16% faţă de ianuarie 2009. Acum, efectul lui fiscal scade şi va dispărea. La finalul celui de-al doilea trimestru, încăsările din impozit pe profit vor fi mai mici decât în perioada similară a anului trecut. Un plus temporar de venituri a determinat fie închiderea fie translatarea în subteran (zonă nefiscalizată) a unor mici afaceri
  4. Consumul este încă jale. Datele ne arată că încasările din TVA s-au diminuat trimestrul trecut cu 11,5% (sau 978 de milioane de lei) faţă de primul trimestru al anului trecut. Semnalul bun este că dinamica a decelerat (-25% ianuarie 2010 faţă de ianuarie 2009) sau -19% în primele 2 luni faţă de primele 2 luni ale anului trecut. Mi-e teamă însă că încetniriea ritmului de cădere are de-a face şi cu banii mai mulţi plătiţi în februarie faţă de ianuarie. Nu cred că scăderea consumului a ajuns la final
  5. Încasările din accize: sunt mai mari doar cu 6% faţă de primele 3 luni ale anului trecut. Aici, scăderea ritmului de creştere este nefavorabilă (în ianuarie accizele erau mai mari cu 13,2% iar în ianuarie+februarie cu 10,5%). Faptul că avem încă plus se datorează creşterii dramatice a accizelor pentru tutun şi carburanţi. Începând din luna mai, estimez că, pe de-o parte contrabanda, pe de alta reducerea cererii ca răspuns la scumpiri vor trece încasările din accize pe minus.

Marele semnal transmis de economie în primul trimestru este că recesiunea continuă. Şi că amânarea deciziilor guvermantele conduce în fapt doar la amânarea ieşirii din recesiune. Deja am un grad ce certitudine mai mare de 50% că economia în 2010 se va situa tot în teritoriul negativ. Pentru că primul trimestru al acestui an, categoric, a fost mai prost decât primul trimestru al anului trecut, la nivelul economiei în ansamblu.Categorii:Stiri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: