Nu mă laud. Dar exact ceea ce se întâmplă acum, am avertizat în decembrie.


În anuarul Economia în 2010 al Business Standard, am publicat articolul „Sunteţi gata să pariaţi pe recuperarea economică?”. Pe scurt, scriam exact despre ajustarea haotică la care suntem împinşi acum. Împinşi de propria inacţiune guvernamentală. Pe lung, scriam şi motivele. Şi consecinţele unui nou an de cădere economică. În data de 10 mai 2010 (6 luni mai târziu), FMI oficializează prognoza căderii economice drept scenariu de bază. Motivele? Aceleaşi pe care le anticipam în decembrie. Iată aici articolul publicat în decembrie 2009, în anuarul Business Standard :

Ultima fiţă în materie de limbaj criptat era anul trecut folosirea cuvântului “incertitudine”. Termenul mi-a fost decriptat chiar de un bancher: “În perspectiva anului 2009, incertitudinea înseamnă certitudinea lucrurilor negative care vor veni”. Şi exact asta s-a întâmplat. Creşterea economică s-a dus de la +7% la mai mult de -7%, şomajul a urcat de la 5% la aproape 8%, iar românii au gustat la finele anului 2009 scăderea puterii de cumpărare: inflaţia, cea mai mare din Uniune, este peste majorarea de salarii. Pariez că, la nivel macro, nu vom avea creştere economică în 2010 vom explica şi de ce.

Primul motiv. Avem deficit bugetar monumental. Va fi consemnat între 7% şi 8% în 2009; în fapt, cu plăţile pe care statul nu le face, el va fi mai apropiat de 10%. Statul trebuie să reducă acest deficit spre 6%. Ce înseamnă asta? Că va da un mare pumn în dinţi economiei: se vor reduce cheltuielile de la bugetele de drumuri până la cele pentru şcoli, apărare publică şi, în general, tot ceea ce înseamnă administraţie. Adică şomaj, reduceri de salarii, reduceri de cheltuieli cu bunuri şi servicii. Sectorul de stat este în totalitate neajustat. Economia, ca şi în 2009, ar putea avea nevoie de un stimul. În 2009 nu am avut de unde. Identic în 2010. Cel mult, se poate face extinderea perioadei de plată a ajutorului de şomaj. Deşi deficitul bugetar s-a majorat semnificativ în 2009, cheltuielile suplimentare nu au avut niciun fel de forţă în piaţa muncii. Şomajul va continua să urce în 2010.

Al doilea motiv. Uitaţi de criza în “V” şi gândiţi-vă la semnul radical. După ce a intrat în picaj, revenirea fragilă (care poate apărea de la trimestru la trimestru) va deveni extrem de plată. Cu alte cuvinte, o perioadă prea lungă de timp vom fi ori cu puţin deasupra podelei, ori sub podea. Poate că trimestrul al IV-lea al anului 2009 va fi interpretat pozitiv. Şi atunci, de ce sunt îngrijorat? Pentru că, în mod cert, primul trimestru al lui 2010 va fi negativ, faţă de ultimul trimestru al anului 2009. Agricultura nu poate fi excepţională trei ani la rând, iar pentru restul, ce motive de creştere există?

Al treilea motiv. Fără politică fiscală eficientă, politica monetară nu a avut efect în 2009. Deşi BNR a făcut tot ce scrie la carte, ba chiar şi ceea ce nu scrie, creditul a rămas blocat şi scump. El nu unge economia şi o va unge în prea mică măsură în 2010. Mizaţi pe euro? Ok, dar expuneţi-vă riscului valutar. Mizaţi pe leu? Ok, dar expuneţi-vă marjelor maxime aplicate creditelor de către bănci. Credeţi că băncile iubesc situaţia în care ar fi fost pe pierdere netă, fără ingineriile făcute cu bani eliberaţi cu dedicaţie din rezerva minimă pentru Ministerul de Finanţe? Ele ce spun acţionarilor? Nu vor reduce semnificativ dobânzile, pentru că nici nu pot.

Aşa că, la nivel macro, uitaţi de recuperare.Categorii:Stiri

4 răspunsuri

 1. Sunt o profesoara.Salariul imi va scadea.Am un credit cu ipoteca.Cum am ajuns la un credit cu ipoteca?Am luat un credit pentru reabilitarea si modernizarea unei case de la tara,a apartamentului unde locuim,intr-o perioada cand sotul meu a ramas in somaj si in timp ce cauta alt loc de munca.(Sotul meu a facut singur lucrarile.)Nu a reusit sa gaseasca alt loc de munca de inginer mecanic de productie pantru ca asta a lucrat 27 ani la UCMR SA.Am luat alt credit si altul pentru a putea plati ratele.Din comisioanele de rambursare si clte comisioane cerute de banci am reusit sa ajung la 32000 euro imprumutati.Pot sa spun ca banii imprumutati sunt poate cam 23000 euro restul sunt comisioane percepute de banci sau ipoteci trecand de la o banca la alta pana am ajuns la acest credit.
  Pentru ca nu am gasit nici o adresa pe care sa va trimit intrebarea mea,nici la emisiunea „Money show” va rog dati-mi un sfat in legatura cu dobanda la banca.Ce pot sa fac in continuare?Sa accept o dobanda fixa de 9,9% pe 5 ani sau o dobanda variabila care este mai mica in prezent dar nu stiu in viitor?Daca accept o dobanda variabila oare in viitor ea va creste si poate voi pierde apartamentul daca cine stie nu mai pot plati?Sa nu ma certati cum fac altii.Nu am fost obisnuita sa fiu inselata cu finantele in perioada lui Ceausescu si in plus la reclamele care se faceau si asigurarile ca salariile vor creste si vom trece la euro cu un salariu de 800 euro,noi profesorii cu vechime si grad didactic I,nu m-am gandit o clipa ca voi ajunge aici.In plus nu m-am gandit o clipa ca sotul meu nu-si va putea gasi alt loc de munca in tara noastra.Acum sotul meu lucreaza in alta tara ca muncitor in constructii,nu este rau dar nu este ceva permanent.Daca nu puteti sa-mi faceti bine cu raspunsul pe care mi-l veti da va rog sa nu-mi faceti rau.

  • Buna ziua. Daca creditul este in lei, eu as merge pe dobanda fixa de 9.9%. Daca creditul este in EURO eu as merge tot pe cel cu dobanda fixa. Iata de : dobanzile pentru EURO sunt la minimum istoric (pe pietele internationale, bancile se imprumuta intre ele cu 2-3%). De aici, nu au deact un singur sens – in sus si mai devreme sau mai tarziu dobanzile vor creste. Banuiesc ca diferenta dintre acest moment dintre creditul cu dobanda variabila si cel cu dobanda fixa este ceva de la 7 pana la 9,9% (diferenta de dobanzi reale efective). Daca va puteti permite rata la dobanda de 9,9%, alegeti varianta asta. In cazul putin probabil in care dobanzile variabile vor scadea, atunci cand vor fi suficient de jos, puteti refinanta de la aceeasi banca. Insistati sa scrieti in contract ca, in cazul refinantarii de la aceeasi banca, comisionul de refinantare/rambursare anticipata si fie zero. Tot ce v-am descris aici este exact ceea ce as face si eu si va asigur de toata buna mea credinta

   • Multumesc mult domnul Soviani si nu ma indoiesc de buna credinta a dvs.De aceea am si indraznit sa va cer sfatul si mai ales ca atat cat ma pricep eu imi plac si apreciez analizele si previziunile(economice si financiare) pe care le faceti desi nu am timp sa va urmaresc la toate emisiunile sau sa va citesc toate articolele scrise.

   • Si eu va multumesc. Va doresc sa luati cea mai inteleapta decizie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: