Pensiile nu se taie. Surpriza vuvuzelei s-a confirmat. Cine dicteaza Curtii Consitutionale?


Potrivit Realitatea TV, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca taierea punctului de pensie este neconstitutionala. Taierea salariilor pentru bugetari ramane. Aveti comunicatul aici :Comunicat_presa_25_iunie_2010[1]

Verdictul este cel pe care il anticipam in 17 iunie, in articolul : impresii de dupa motiune si surpriza vuvuzelei. Reiau aici acea parte din articol, din 17 iunie :

Care cred eu că e surpriza vuvuzelei, legată de pensii: Departe de mine gândul de spune că Preşedintele, sau vuvuzela domniei sale, Emil Boc, pot comanda Curţii Constituţionale. Dar, ce aţi spune că în 24 iunie, Curtea Constituţională să decidă că tăierea de salarii pentru bugetari este Constituţională iar tăierea pensiilor, nu? E o surpriză? Mie mi se pare o decizie de bun simţ. Doar că eu nu sunt constituţionalist. Dar, cu un oarecare bun simţ, pot să îmi dau seama că articolul 53 din Constituţie este doar un slab pretext pentru tăierea pensiilor. Precedentul există. În 2009, letonii au tăiat pensiile cu 10 până la 70%. 10% la toată lumea, iar cei care cumulau pensia cu salariul au rămas temporar fără 70% din pensie. De ce temporar? Pentru că în Letonia, Curtea Constituţională a decis că guvernul trebuie să dea pensiile înapoi. Trebuie să plătească 140 de milioane de EURO, cât a sustras de la pensionari, iar începând cu 1 iunie trebuie să plătească pensiile întregi. Sigur, sunt constituţii diferite, dar, motivarea Curţii din Letonia mi se pare de extrem de mult bun simţ. Ea sună aşa : „Decizia de a tăia pensiile violează dreptul individual la securitate socială şi principiul de regulă a legii. Acordurile cu instituţiile internaţionale nu pot fi folosite ca argumente pentru a limita drepturile primare”. Decizie finală.

Intreg articolul iti gasiti aici.

 Iar la intrebarea : cine dicteaza Curtii Constitutionale, as incerca sa gasesc raspunsul  aici : http://webtv.realitatea.net/actual/premierul-boc-pregateste-o-surpriza-placuta-in-ceea-ce-priveste-pensiile-anunta-popoviciuCategorii:Stiri

1 răspuns

  1. Buna seara domnule Soviani.
    Jocul făcut de prima vuvuzelă a ţării seamănă tot mai mult cu un „tradiţional” joc românesc numit alba-neagra.
    Se vehiculează acum existenţa unui plan B; sincer, eu aveam impresia că planul B este…… demisia! Şi la cât tam-tam au facut, părea singurul plan de bun simţ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: