Un exemplu de politică imbecilă : cum creează guvernul 70.000 de locuri de muncă


Am spus-o de 114 ori. O spun iar : primul lucru pe care ar trebui guvernul să îl înveţe ar fi să nu se mai bazeze pe dorinţe SF atunci când fundamentează decizii economice. În primul rând că previziunile SF nu se vor îndeplini prea curând, iar în al doilea rând, neîndeplinirea lor bagă economia într-o belea şi mai mare.

Le-a zis-o şi Preşedintele Băsescu, în Strategia Nationala de Aparare a Tarii, la pagina 14, acolo unde enumera vulnerabilităţile apărării naţionale. Citez doar două paragrafe:

a) lipsa unui mecanism coerent de previziune, prognoză, programare, planificare, execuţie şi control care să susţină conducerea bugetară în sistem multianual (…)

b) dezechilibre bugetare generate de decizii politice greşite

Toate s-au regăsit în bugetele recente. Toate dezideratele, care nu s-au îndeplinit, au accentuat dezechilibrele bugetare. Vă reamintesc doar câteva :

* certitudinea statului că va încasa întreaga datorie de la Petromidia, scadentă anul acesta. Fals şi previzibil de fals. Puteau măcar să vorbească înainte cu kazahii. Dar ei au învăţat de la Patriciu – cum să dai banii înapoi când ai cel mai favorabil tratament din punct de vedere al dobânzii din toată România?

  • Supraestimarea profitului băncilor, astfel încât statul a fundamentat încasări din impozitul pe profit al băncilor de 300 de milioane de Euro, corespunzătoare unui profit al sistemului bancar de 1,8 miliarde de EURO. Fals! Nici în cel mai bun an pentru sistemul bancar, 2008, bancile nu au înregistrat un astfel de profit (cifra a fost de 1,2 miliarde de EURO). În 2009, profitul s-a prăbuşit, spre 200 de milioane de EURO, iar în 2010, cu pierderile care vin din urmă, şi dacă nu se vor aplica tot soiul de artificii, mă aştept ca profitul sistemului bancar să fie destul de aproape de zero. Repet, fără artificii. Singurul profit cert care va putea fi cuantificat va fi cel din finanţarea deficitului bugetar al statului. Pentru că statul plăteşte.

  • Cele două măsuri, deziderate, generează doar ele un minus de venituri de un miliard de EURO. Un miliard visat, dar pe baza căruia s-au fundamentat cheltuieli. Când visul se termină, dispare şi miliardul, prin urmare, statul trebuie să taie cheltuielile ordonanţate, pentru că altfel ar amplifica deficitul. Asta şi fac : taie pensii, taie salarii, şi pun în cârca crizei mondiale nerealizarea veniturilor. De fapt, este vorba doar de minciuni în programarea bugetară.

  • La fel în privinţa ratei şomajului. Finanţele anticipau că anul acesta, rata şomajului va scădea faţă de 2009. Şi gândeau că astfel, vor plăti mai puţin bani ca ajutoare de şomaj. Iar din economiile făcute faţă de anul trecut, vor oferi credite subvenţionate pentru IMM-uri, care vor crea locuri de muncă. Un raţionament imbecil. Rata şomajului continuă să crească şi în 2010, la tendinţă adiţionându-se şi cele 70.000 de disponibilizări anunţate de la stat.

Raţionamentul imbecil a fost reluat, sub altă formă, în data de 23 iunie 2010. Comunicatul Ministerului de Finanţe îl aveţiaici. Pe scurt, iată ce spune el :

Că guvernul a decis să capitalizeze suplimentar Fondul Naţionale de Garantare a creditelor pentru IMM-uri cu suma de 46 de milioane de EURO. Reţineţi suma : 46 de milioane de EURO. Capitalizarea asta ar duce la implementarea unui volum de proiecte de investiţii de 2 miliarde de EURO !?!?!?!? Reţineţi şi asta.

Ce ne spune practic guvernul, prin ministerul de finanţe? Că fiecare EURO care va intra ca garanţie din partea FNGCIMM, ar avea ca efect multiplicator, investiţii de 43 de ori mai mari. Adică, la fiecare EURO garanţie, investiţia ar fi de 43 de EURO. Sau, un efect de multiplicare de 43 de ori. Evident, este o aberaţie. Este mai mult decât orice Caritas. Sunt convins că Bernie Madoff, autorul celei mei valoaroase scheme Ponzi din lume, este invidios de acolo din puşcărie unde plăteşte pentru asta.

Dragă domnule Boc, dragă domnule Vlădescu, continuând raţionamentul dumneavoastră, de ce nu capitalizaţi FNGCIMM cu de 10 ori mai mult? Potrivit calculului dumneavoastră, o capitalizare cu 460 de milioane de EURO, ar atrage investiţii de 20 de miliarde de EURO. Sau, de ce nu capitalizaţi cu de 100 de ori mai mult? 4,6 miliarde de EURO garanţii de la FNGCIMM, ar aduce, potrivit algoritmului dumneavoastră delirant, investiţii de 200 de miliarde de EURO? De ce? Pentru că e doar o glumă. De fapt, un delir economic.

Delirul continuă în raţionamentul finanţelor. Cele 46 de milioane de EURO care vor atrage investiţii de 2 miliarde ar urma să finanţeze/prefinanţeze 7000 de întreprinderi mici. Potrivit delirului guvernamental, cele 7000 de întreprinderi mici, ar crea 65.000 – 75.000 de locuri de muncă. Tovarăşi, locuri de muncă în ce domeniu? Nici nu mai contează….. pentru că, aşa, se reduce din pix şi rata şomajului, şi sumele plătite ca şomaj… totul cu numai 46 de milioane de EURO.

Folosind din nou algoritmul delirant al guvernului, dacă capitalizarea ar fi de 460 de milioane, asta ar crea 700.000 de locuri de muncă. Iar la 4,6 miliarde, s-ar crea 7 milioane de locuri de muncă : stranieri, chinezi, everybody, pregătiţi raniţele. Cu banii de pensii şi salarii pentru două luni, guvernul are capacitatea să creeze 7 milioane de locuri de muncă… Evident, este scenariul realizat pornind de la încă o fundamentare idioată de politici.

Tot în 23 iunie, îl auzeam pe primul ministru spunând de la tribuna Guvernului despre faptul că, citez cu maximă responsabilitate : „90% din impozitul pe profit plătit de companiile de stat se va duce către buget”. Tovarăşul Boc, sunteţi sănătos? Restul de 10% unde se duce? Pe şpăgi? Pune-ţi ochelarii şi citeşte aici : sută la sută din impozitul pe profit plătit de companiile de stat se duce la stat. 100%. Ceea ce vroiai matale să spui este probabil… Nici nu mai contează… Până veţi învăţa, stimate prim-ministru, măcar economia de clasa a 11-a, sau veţi învăţa să tăceţi, afirmaţia dumneavoastră rămâne doar un alt exemplu de analfabetism economic. Pe care puteţi să îl etalaţi oriunde. Mai puţin din fotoliul de prim-ministru. Apropos, cum rămâne dom’ Profesor cu Constituţia? Iar v-au trântit „aştia”?

Mai multe exemple de politici imbecile aveţi aici.Categorii:Stiri

1 răspuns

  1. Jos MAFIA , Sus PATRIA !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: