FMI acorda a 5-a transa. Romania trage de la FMI in total 10,73 miliarde EURO


Criteriile stabilite cu FMI pentru sfarsitul lunii iunie, nu au fost indeplinite. Romania a primit o noua „dispensa” de la FMI (waiver) in stabilirea criteriilor de intentie. Este practic un nou acord cu Fondul. Pentru fiecare transa de imprumut, Romania a cerut si obtinut cate o dispensa. Cu tot cu acordul original, din 4 mai, in 14 luni, Romania a avut 5 variante diferite de acord cu FMI.

Dupa ce noaptea trecuta, FMI a decis ca acordul cu Romania poate fi, oficial, dezghetat, John Lipsky, directorul general adjunct al Fondului a declarat ca : „in fata unei caderi puternice, autoritatile romane au facut eforturi semnificative pentru a reaseza stabilitatea macroeconomica si a se ajusta ordonat spre echilibrul dinainte de criza. Echilibrarea ajustarii fiscale prin taieri de cheltuieli dar si cresteri de venituri, va ajuta sa amortizeze impactul social, iar in acelasi timp, va inversa cresterile excesive de salarii din sectorul public”.

Eu inteleg din aceasta formulare ca FMI considera chiar o varianta mai buna decat taierea pensiilor, cea de majorare a TVA-ului, adica ajustarea fiscala si prin „cresteri de venituri”.

Ce urmeaza? John Lipsky spune ca : „Autoritatile planuiesc sa adauge legislatiei responsabilitatii fiscale, cea privind reforma pensiilor si salariilor din sistemul public, reducerea numarului de angajati din sectorul public, reforma sistemului de sanatate si a finantelor publice locale si eforturi de a imbunatati colectarea taxelor”. Despre dobanzi : desi se poate cu dobanzi mai mici, nu este tocmai prudent acum. Iata ce spune John Lipsky : „Desi exista spatiu pentru relaxarea in continuare a politicii monetare, autoritatile sunt precaute, din pricina efectelor inflationiste ale majorarii tva-ului dar si a contextului regional. Intreg comunicatul il aveti AICI :

Reclame


Categorii:Diverse

1 răspuns

  1. Guvernul pare a fi lipsit la aceasta ora de orice initiativa. Se tot vorbeste de cresterea economiei; dar va intreb…. care economie? ca daca mai tine mult blocajul financiar si lipsa de lichiditati continua… vor cam trage toti obloanele….. . Economia, atat cat mai traieste este in coma; ea trebuie de urgenta „internata” la „terapie intensiva” si resuscitata insa ma tem ca nu mai avem „medici” pentru acest pacient.
    Actualul guvern nu are din cate se pare competente in gestionarea situatiei actuale ci doar interesul de a cauta sa-si termine cu orice pret mandatul. Ce va fi dupa ei nu mai conteaza. Umilesc, mint, insulta inteligenta romanilor incat am sentimentul ca in fapt ei urasc romanul de rand……
    Si daca cu nonsalanta fac acest lucru propriului popor de ce le-ar fi pana la urma rusine sa minta si FMI -ul referitor la „performantele” lor. FMI este o banca care traieste si creste prin deal-urilr care le incheie……
    Vor da si-a 6 transa, si a saptea daca e nevoie, vor incheia un nou acord ca doar…. turcu’ plateste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: