Președintele este încă rațional. Cam instabil totuși, dar rațional.


Este Roberta Anastase ”too big to fail”? Mă macină întrebarea asta. Încă din momentul în care a devenit președintele Camerei Deputaților, m-am întrebat : oare cine naiba și de ce a propulsat o tânără speranță la rangul de al treilea om în stat? Nu că precedentul ocupant al poziției ar fi fost mai breaz. Nu a fost . Pentru dânsul conta mai mult girofarul. Iar când traficul s-a mai eliberat din cauza crizei, și la fel și veniturile, hopa sus, nu prin concurs, la Banca Națională. Și uite așa a devenit Bogdănel vice-guvernator.

De ce a ezitat Președintele României să o zboare pe domnișoara care, prinsă cu mâța în sac, se apucase să urle ca disperata în microfonul Camerei Deputaților : ”ați furaaaaaat! Ați cerut baaaaani! 120 de miliardeeeeeee!”. De ce? Ce îi datorează Președintele României fostei Miss?

Habar nu am. Am scenarii, dar nu au nici o legătură cu analiza economică. Prin urmare le țin pentru mine. Dar evidențele sunt indubitabile : Alma Anastase a trecut legea pensiilor ca prin margarină, a văzut prezență dublă la vot, și-a bătut joc de ceea ce înseamnă proces legislativ, și a trecut legea pensiilor de Parlament, doar pentru că așa a vrut ea. Este genul de situație pe care probabil, o carte de politică ar folosi-o pentru a exemplifica cum ”a greși o singură dată este prea mult”.

Și-a pierdut Traian Băsescu instinctul auto-salvator? Din păcate, îmi pare că altădată vajnicul mânuitor de sextant este acum debusolat. Păi cum domnule Președinte să ratați dumneavoastră cea mai bună variantă din viața dumneavoastră, în 21 septembrie, când ați fost în Parlament tocmai după ce Roberta urlase în toate boxele, să ratați în a îi spune, cu un simplu hăhăit : ”Roberta… ai dat-o în bară”, sugerând astfel populației că veți îndrepta și legea și poziția de Președinte al Camerei Deputaților, care a fost ferm șifonată și chiar supusă la perversiuni. Este drept, dumneavoastră v-ați coborât de la Cotroceni în Parlament ca un vajnic marinar de pe navă în port. Și, ce alege un marinar, după o lungă perioadă pe vas, doar cu pustietatea, când ajunge într-un port? Alege subtilitatea? Nu…. alege lucruri mult mai lumești…. Eu mă gândesc la minciună.

Pentru că în 21 septembrie, spuneați sus și tare că vârstele de pensionare trebuie egalizate. Este o chestiune necesară. Două săptămâni mai târziu…â

… cică nu e așa. Cică femeile sunt și mame. Păi domnule Președinte, a trebuit să împliniți 59 de ani pentru a vă da seama că femeile sunt și mame? Ce v-a împiedicat să vedeți asta săptămâna trecută, când spuneați că dacă legea va fi declarată constituțională, o veți promulga? Ce vă împiedica să vedeți asta atunci când s-a discutat legea în societatea civilă…. aaaa… nu s-a discutat… ați vârât-o pe sub preș…. o lege fundamentală care afectează decisiv viața actualilor pensionari, dar și a populației active.

… lecturând legea, asta este tot ceea ce ați remarcat dumneavoastră… că femeile sunt și mame și prin urmare stimate Domnule Președinte și dragă Traiane, ați retrimis legea în Parlament. Jalnic pretextul.

Nu spun că invocând acest articol pentru retrimitarea legii în Parlament (care are astfel posibilitatea modificării stricte a acelui articol), dumneavoastră dictați din nou politica economică a țării. Pentru că doi ani în minus reprezintă pe de-o parte minus de contributivitate la buget (ca timp) și plus de cheltuială la buget (ca pensie acordată de la 63 de ani și o zi, în loc de la 65 de ani). De două ori minus.

Dar spun totuși că nu pot să nu remarc Stimate Domnule Președinte și dragă Traiane că adresându-vă masei proprii de votanți, o apreciați drept proastă.Așa o fi. De ce? Când spuneți că dumneavoastră nu dictați guvernului sau Parlamentului ce să facă. Ha! Ha! Ha! Cineva spunea că poți să îi prostești pe puțini de multe ori, pe mulți, o singură dată și niciodată pe mulți de multe ori. Țineți minte asta.

Cum rămâne cu tăierea salariilor cu 25% și majorarea TVA-ului? Vă aduceți aminte de unde a aflat ministerul de finanțe și cel al muncii… ce au decis? De la Cotro. Da. Din gurița dumneavoastră, aceeași guriță care spunea în octombrie anul trecut că nu se taie salariile și pensiile. Doar că inclusiv dumneavoastră Stimate Domnule Președinte și dragă Traiane, mințiți. Cum rămâne cu ”demisionez în 5 minute”…. ?

Am fost primul jurnalist care v-a sugerat retrimiterea legii în Parlament. V-am explicat și motivele. A doua zi, opoziția v-a cerut imperativ asta. Și dumneavoastră ați înțeles ceva din motivație?

Ați retrimis legea în Parlament pentru că ați realizat că femeile sunt și mame, o retrimitere care are consecințe economice, după mecanismul descris mai sus. Și de aceea vă întreb, Stimate Domnule Președinte și dragă Traiane, de ce nu ați procedat la fel în cauza ordonanței prietenului dumnevoastră, Dinu Patriciu, cunoscută drept ”ordonanța Petromidia”. Atunci când v-ați pux pixul pe promulgare, nu ați văzut măcar o secundă faptul că, cel mai mare datornic al statului, cu datorie convertită în obligațiuni, cu o mare parte din această datorie generată din cvasi-evaziune fiscală până la acel moment (neplata accizelor, TVA, etc), că Rompetrolul lui Dinu Patriciu plătește o dobândă mizerabilă pentru această datorie? Că ulterior nu a mai plătit acestă datorie, nu mai vorbesc. Nu v-a păsat deloc nici în primul, și nici în al doilea mandat al dumneavoastră. În fapt, de aceea prietenul Patriciu este cel mai bun al dumneavoastră. Pe mandatul cui și-a făcut el cu adevărat averea? Nu vă uitați în spate stimate domnule Președinte, ci fix în oglindă.

Acum, eu sunt de acord că ați fost rațional când ați retrimis legea în Parlament. Frauda nu putea să nu fie percepută nici de cel mai slab mus, darămite de cel mai priceput marinar al țării…. dar totuși, stimate domnule Președinte, nu Roberta ar fi trebuit să plătească? De ce o țineți, ca pe vremuri, în brațe – metaforic vorbind? De ce nu v-ați exprimat, măcar subtil, punctul de vedere că așa ceva nu se face?

Pentru că, stimate domnule Președinte și dragă Traiane, am senzația că v-a fost frică de suspendare. Spunea Churchill la un moment dat : ”Poți să iei cel mai galant marinar, cel mai curajos aviator sau cel mai neînfricat soldat, să îi pui la o masă împreună și ce vei obține? Suma tuturor fricilor lor”. Apropos… Churchill nu este doar o marcă de trabuc.

L-aș parafraza : Poți să iei cel mai galant marinar, cea mai frumoasă concurentă la Miss, cel mai slab profesor de drept constituțional, cel mai priceput bordurier al țării, cea mai blondă datornică care este și ministru și făcea bani din desene pe asfalt – adică dâre trase ca locuri de parcări, cea mai obraznică cheltuitoare cu tupeu de bani publici, cel mai incompetent asfaltator al țării, cel mai rău bull-dog, și să îi pui la o masă, chiar și guvernamentală. Și ce o să obțineți Stimate Domnule Președinte și dragă Traiane? Suma tuturor fricilor lor. La aceasta, se adaugă și propria dumneavoastră frică. Asta v-a trezit la raționalitate, și nu că v-a păsat vreun pic de faptul că Roberta a furat pe față. Din păcate, nu astea sunt așteptările de la Președintele Țării mele. Doar frica v-a trezit la rațiune, și după ce vă trece, înapoi la echipa de șoc făcută după chipul și așemănarea dumneavoastră. Pentru că, stimate Domnule Președinte și dragă Traiane, Roberta nu este ”too big to fail”. Este doar o altă persoană care potrivit definiției din DEX, îmbracă mulat sensul cuvântului mediocru.Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: