Economia în 2011 și cum s-au adeverit (sau nu) previziunile mele pentru 2010.


Astăzi, The Money Channel va transmite în direct, de la ora 18.00 la ora 20.00, de la Palatul CEC, prima serie din dezbaterile ”Economia în 2011”. Invitații emisiunii sunt Radu Ghețea – Președinte CEC, Florin Pogonaru – Președinte AOAR, Dan Pascariu – Președintele Consiliului de Supraveghere Unicredit Țiriac Bank, Steven van Groningen – Președinte Raiffeisen Bank, Octavian Radu – Președinte RTC Holding, Dan Ostahie, Preșdinte ALTEX, Lucian Croitoru – consilier al Guvernatorului BNR, Camelia Șucu – Președinte Class Living și George Ispas, COO Willbrook.

Emisiunea va fi moderată de mine, Radu Soviani, și de colegul meu Dan Suciu. Șirul de dezbateri reprezintă un eveniment anual, desfășurat până acum de The Money Channel sub numele ”Unde investim în anul următor”.

Cu siguranță va fi o emisiune extrem de interesantă, mai ales prin prisma în care s-au validat sau nu previziunile invitaților de anul trecut și până acum. Asta veți vedea în emisiune, însă până atunci, vă invit să vedeți dacă s-au validat sau nu previziunile mele pentru anul 2010, publicate în decembrie 2009 în anuarul Business Standard – ”Economia în 2010”. Iată previziunile mele din decembrie 2009:

În anuarul Economia în 2010 al Business Standard, am publicat articolul “Sunteţi gata să pariaţi pe recuperarea economică?”. Pe scurt, scriam exact despre ajustarea haotică la care suntem împinşi acum. Împinşi de propria inacţiune guvernamentală. Pe lung, scriam şi motivele. Şi consecinţele unui nou an de cădere economică. În data de 10 mai 2010 (6 luni mai târziu), FMI oficializează prognoza căderii economice drept scenariu de bază. Motivele? Aceleaşi pe care le anticipam în decembrie. Iată aici articolul publicat în decembrie 2009, în anuarul Business Standard :

Ultima fiţă în materie de limbaj criptat era anul trecut folosirea cuvântului “incertitudine”. Termenul mi-a fost decriptat chiar de un bancher: “În perspectiva anului 2009, incertitudinea înseamnă certitudinea lucrurilor negative care vor veni”. Şi exact asta s-a întâmplat. Creşterea economică s-a dus de la +7% la mai mult de -7%, şomajul a urcat de la 5% la aproape 8%, iar românii au gustat la finele anului 2009 scăderea puterii de cumpărare: inflaţia, cea mai mare din Uniune, este peste majorarea de salarii. Pariez că, la nivel macro, nu vom avea creştere economică în 2010 vom explica şi de ce.

Primul motiv. Avem deficit bugetar monumental. Va fi consemnat între 7% şi 8% în 2009; în fapt, cu plăţile pe care statul nu le face, el va fi mai apropiat de 10%. Statul trebuie să reducă acest deficit spre 6%. Ce înseamnă asta? Că va da un mare pumn în dinţi economiei: se vor reduce cheltuielile de la bugetele de drumuri până la cele pentru şcoli, apărare publică şi, în general, tot ceea ce înseamnă administraţie. Adică şomaj, reduceri de salarii, reduceri de cheltuieli cu bunuri şi servicii. Sectorul de stat este în totalitate neajustat. Economia, ca şi în 2009, ar putea avea nevoie de un stimul. În 2009 nu am avut de unde. Identic în 2010. Cel mult, se poate face extinderea perioadei de plată a ajutorului de şomaj. Deşi deficitul bugetar s-a majorat semnificativ în 2009, cheltuielile suplimentare nu au avut niciun fel de forţă în piaţa muncii. Şomajul va continua să urce în 2010.

Al doilea motiv. Uitaţi de criza în “V” şi gândiţi-vă la semnul radical. După ce a intrat în picaj, revenirea fragilă (care poate apărea de la trimestru la trimestru) va deveni extrem de plată. Cu alte cuvinte, o perioadă prea lungă de timp vom fi ori cu puţin deasupra podelei, ori sub podea. Poate că trimestrul al IV-lea al anului 2009 va fi interpretat pozitiv. Şi atunci, de ce sunt îngrijorat? Pentru că, în mod cert, primul trimestru al lui 2010 va fi negativ, faţă de ultimul trimestru al anului 2009. Agricultura nu poate fi excepţională trei ani la rând, iar pentru restul, ce motive de creştere există?

Al treilea motiv. Fără politică fiscală eficientă, politica monetară nu a avut efect în 2009. Deşi BNR a făcut tot ce scrie la carte, ba chiar şi ceea ce nu scrie, creditul a rămas blocat şi scump. El nu unge economia şi o va unge în prea mică măsură în 2010. Mizaţi pe euro? Ok, dar expuneţi-vă riscului valutar. Mizaţi pe leu? Ok, dar expuneţi-vă marjelor maxime aplicate creditelor de către bănci. Credeţi că băncile iubesc situaţia în care ar fi fost pe pierdere netă, fără ingineriile făcute cu bani eliberaţi cu dedicaţie din rezerva minimă pentru Ministerul de Finanţe? Ele ce spun acţionarilor? Nu vor reduce semnificativ dobânzile, pentru că nici nu pot.

Aşa că, la nivel macro, uitaţi de recuperare.

Voi reveni până la finalul anului cu previziunile pentru 2011.Categorii:Macro

Etichete:, , , ,

1 răspuns

  1. 18:01, stiri, nu transmisiune live 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: